Κόσμος|26.10.2024 07:25

Όταν η φτώχεια οδηγεί στη μετανάστευση και τους Τούρκους...

Μαρία Ζαχαράκη

Ο αυξανόμενος αριθμός των Τούρκων πολιτών που αναζητούν διέξοδο από την οικονομική δυσπραγία της χώρας τους μέσω παράνομης διέλευσης στις ΗΠΑ αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση στην Τουρκία. Ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τις ιστορίες των Τούρκων μεταναστών που διασχίζουν το Μεξικό αποκαλύπτει μια ζοφερή πραγματικότητα, καθώς οι άνθρωποι αυτοί, απελπισμένοι από την ανεργία και την έλλειψη προοπτικών, διακινδυνεύουν τα πάντα για μια καλύτερη ζωή.

Οδός απελπισίας

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η αληθινή ιστορία της παράνομης διέλευσης από τα σύνορα του Μεξικού» ρίχνει φως στα δεινά των Τούρκων μεταναστών, οι οποίοι αναζητούν ελπίδα στις ΗΠΑ. Η συνεργασία των τουρκικών και μεξικανικών διακινητών ανθρώπων διευκολύνει αυτές τις επικίνδυνες διαδρομές. Οι μετανάστες πληρώνουν σημαντικά ποσά στους διακινητές, συχνά δωροδοκώντας τις τοπικές αρχές για να περάσουν από τους συνοριακούς ελέγχους.

Μόλις φτάσουν στο Μεξικό, οι Τούρκοι μετανάστες συναντούν οδηγούς ταξί που μιλούν ακόμη και τουρκικά. Αυτοί οι οδηγοί τούς μεταφέρουν στα σύνορα των ΗΠΑ, όπου αναγκάζονται να περάσουν σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες. Αν συλληφθούν από τις αμερικανικές αρχές, οι μετανάστες κρατούνται σε υπερπλήρεις καταυλισμούς και φυλακές για μήνες, περιμένοντας να εμφανιστούν στο δικαστήριο.

Αριθμοί που σοκάρουνΣύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ, ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που κρατούνται έχει φτάσει τους 15.151. Επιπλέον, σχεδόν 10.000 τουρκικές οικογένειες έχουν διασχίσει τα σύνορα, με 483 παιδιά να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι μόνα τους. Αυτά τα νούμερα αποκαλύπτουν μια αυξανόμενη τάση απελπισίας μεταξύ των Τούρκων, κυρίως νέων, που επιθυμούν να ξεφύγουν από την οικονομική ανέχεια της χώρας τους.

Αλλού είναι τα προβλήματα...

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ σχολιάζει ότι οι συζητήσεις σχετικά με το σύνταγμα και τις εξωτερικές απειλές γίνονται για να καλύψουν την τραγωδία του λαού. Οι απελπισμένοι Τούρκοι μεταναστεύουν προς τις ανεπτυγμένες χώρες, αγωνιζόμενοι για επιβίωση δίπλα σε Σύρους και Ιρακινούς και λόγους τόσο οικονομικούς όσο και πολιτικούς.

ΤουρκίαΜεξικόμετανάστευσηειδήσεις τώραφτώχειαμετανάστες