Κόσμος|27.10.2024 10:10

Τουρκία: 47 δισ. δολάρια για άμυνα και ασφάλεια το 2025

Μαρία Ζαχαράκη

Η τουρκική κυβέρνηση θα αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια κατά 17,5% το 2025. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που παρουσίασε, οι συνολικές δαπάνες θα φτάσουν τα 47 δισ. δολάρια, με βασικό επιχείρημα την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, οι αμυντικές δαπάνες θα φτάσουν τα 24,6 δισ. ευρώ, ενώ 18,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την εσωτερική ασφάλεια, καλύπτοντας τις ανάγκες του Υπουργείου Εσωτερικών, της αστυνομίας και της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών. Το 2024 οι δαπάνες έφτασαν τα 37 δισ. δολάρια.

Η Άγκυρα διατηρεί στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ, ενώ λειτουργεί στρατιωτικές βάσεις σε Λιβύη, Σομαλία, Κατάρ και στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Η αμυντική βιομηχανία της χώρας εργάζεται εντατικά για την κατασκευή ενός συστήματος «Ατσάλινου Θόλου», για προστασία από πιθανές εναέριες απειλές. Αυτή τη στιγμή ‘τρέχουν’ πάνω από 1.000 έργα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, από συστήματα μεγάλης εμβέλειας μέχρι μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς και συστήματα αεράμυνας.

Ο προϋπολογισμός της Διεύθυνσης Θρησκευμάτων ξεπερνά των υπουργείων

Η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε στο κοινοβούλιο την πρόταση προϋπολογισμού για το 2025, η οποία περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις για τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, επιβεβαιώνοντας την προτεραιότητα που δίνει στον θεσμό.

Ο προϋπολογισμός της θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον προϋπολογισμό αρκετών σημαντικών υπουργείων, όπως του Υπουργείου Εσωτερικών με 2,6 δισ. ευρώ, του Υπουργείου Εξωτερικών με 1,05 δισ. ευρώ, του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων με 1,2 δισ. ευρώ, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με 1,4 δισ. ευρώ και του Υπουργείου Εμπορίου με 1,5 δισ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός της τουρκικής προεδρίας για το 2025 θα ανέλθει στα 457 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες για το προσωπικό θα φτάσουν τα 73 εκατ. ευρώ και για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών τα 265 εκατ. ευρώ.

Ο μισθός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αυξηθεί από 5.000 ευρώ σε 6.500 ευρώ.

Συνολικά, τα φορολογικά έσοδα της Τουρκίας για το 2025 αναμένεται να φτάσουν τα 341 δισ. ευρώ.

προϋπολογισμόςειδήσεις τώραΤουρκία