Κόσμος|28.10.2024 11:36

Πρέπει κάποτε να αποκαλυφθούν τα μυστικά της μαγείας; Οι μάγοι διαφωνούν

Newsroom

Για δεκαετίες, ίσως και αιώνες, οι μάγοι ανησυχούν και διαφωνούν για το αν και πότε είναι σωστό να αποκαλύπτουν τα μυστικά των κόλπων και των ψευδαισθήσεών τους.

Τώρα δύο Βρετανοί ακαδημαϊκοί -οι οποίοι είναι και οι ίδιοι μάγοι- έγραψαν την πρώτη λεπτομερή μελέτη που πιστεύεται ότι εξετάζει αυτό που είναι γνωστό στο επάγγελμα ως «αποκάλυψη».

Οι Γκουστάβ Κουν και Μπράιαν Ράπερτ, ακαδημαϊκοί στα πανεπιστήμια του Πλίμουθ και του Έξετερ, ρώτησαν εκατοντάδες μάγους από όλο τον κόσμο σχετικά με τη στάση τους απέναντι στην αποκάλυψη.

Διαπίστωσαν ότι η αποκάλυψη του κόλπου ενός άλλου μάγου όταν αυτός είναι ακόμα ζωντανός είναι ένα μεγάλο «όχι», με λιγότερο από το 3% να θεωρεί ότι αυτό είναι αποδεκτό, όπως γράφει η Guardian.

Τι θεωρείται εντάξει τελικά;

Ωστόσο, θεωρείται πολύ πιο δικαιολογημένο να αποκαλύψεις ένα κόλπο που επινόησε ένας μάγος που έχει πεθάνει ή να εξηγήσεις πώς έγινε μια ψευδαίσθηση που έχεις αναπτύξει εσύ ο ίδιος.

Θεωρείται λάθος η αποκάλυψη ενός τεχνάσματος για αυτοπροβολή και πολλοί θεώρησαν λογικό να δώσουν τα μυστικά ενός τεχνάσματος σε έναν συνάδελφο μάγο.

Οι Ράπερτ και Κουν, αμφότεροι μέλη του Μαγικού Κύκλου, ετοιμάζονται να δεχτούν επικρίσεις όταν η εργασία τους δημοσιευθεί.

«Είναι ένα τεράστιο, πραγματικά αμφιλεγόμενο θέμα μέσα στην κοινότητα της μαγείας», δήλωσε ο Κουν, από τη σχολή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ και εκφραστής της μαγείας του δρόμου και του closeup. «Οι μάγοι συγκινούνται για το θέμα αυτό».

Αν πληρώνεσαι είναι εντάξει να αποκαλύπτεις;

Όπως και στις περισσότερες πτυχές της ζωής σήμερα, εμπλέκεται και ο παράγοντας «χρήματα». Ο Κουν είπε: «Αν πληρωθείς για ένα μαγικό κόλπο, είναι εντάξει να αποκαλύψεις τα μυστικά. Αν με πληρώσετε για τα μυστικά μου, τότε μου επιτρέπεται να τα αποκαλύψω, αλλά αν σας δώσω το μυστικό δωρεάν, τότε αυτό δεν είναι εντάξει».

«Η μαγεία θα μπορούσε να προοδεύσει μόνο αν μοιράζονταν ορισμένα μυστικά. Οι μάγοι όμως θα πρέπει να βγάζουν τα προς το ζην, οπότε οι οικονομικές συναλλαγές φαίνεται να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο».

Ο Κουν είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας θύελλας το 2019, όταν το παγκόσμιο φιλανθρωπικό ίδρυμα Wellcome Trust διοργάνωσε στο Λονδίνο μια δωρεάν έκθεση με τίτλο Smoke and Mirrors, η οποία εξηγούσε ρητά τις γενικές αρχές της μαγείας.

Ο Κουν, του οποίου η έρευνα παρουσιάστηκε στην έκθεση, δήλωσε ότι ορισμένοι μάγοι θεώρησαν την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες ως παραβίαση των κανόνων και διερευνήθηκε επίσημα από την επιτροπή του Μαγικού Κύκλου.

Στην έρευνα αναφέρεται: «Φαίνεται πολύ απίθανο η έκθεση να είχε προκαλέσει την ίδια διαμάχη αν οι επισκέπτες είχαν χρεωθεί με εισιτήριο εισόδου».

Εξετάζει επίσης μέρος της ιστορίας της αποκάλυψης, αναφέροντας πώς ο πρώτος πρόεδρος του Μαγικού Κύκλου, ο Ντέιβιντ Ντεβάντ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την εμφάνιση αποσπασμάτων από το βιβλίο του Secrets of My Magic σε ένα δημοφιλές περιοδικό.

Τέλος, οι Κουν και Ράπερτ υποστηρίζουν ότι η μελέτη είναι αναγκαία επειδή το διαδίκτυο έχει καταστήσει πολύ πιο εύκολη την αποκάλυψη των κόλπων και, ως εκ τούτου, αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού.

μάγοςειδήσεις τώραμαγεία