Κόσμος|28.10.2024 22:24

Αυξημένος συναγερμός στο Ισραήλ: Φόβοι για χτύπημα με στόχο κυβερνητικά στελέχη

Newsroom

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Μέση Ανατολή καθώς, έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά της Τεχεράνης, οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν για πικρές συνέπειες.

Σε υψηλούς τόνους, ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε πως δεν κάνει πίσω. «Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα και ο αξιότιμος λαός μας έχουν αποδείξει τα τελευταία 40 - 45 χρόνια ότι δεν είναι έτοιμοι να κάνουν πίσω σε καμιά επίθεση, και δε θα κάνουν πίσω αυτή τη φορά», δήλωσε ο ίδιος ενώ παράλληλα, στην Ντόχα, ξεκινούν εκ νέου οι συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε ότι, τις τελευταίες μέρες, η χώρα του έκανε μία προσπάθεια να ξεκινήσει μία πρωτοβουλία με στόχο να αλλάξει  κατάσταση και να σταματήσουν οι συγκρούσεις για δύο ημέρες, ανταλλάσσοντας τέσσερις ομήρους με ορισμένους κρατούμενους τις ισραηλινές φυλακές. Η Χαμάς είναι πρόθυμη να δεχτεί την αιγυπτιακή πρόταση, αρκεί να ενσωματωθούν τα αιτήματά της για μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Από την Ιερουσαλήμ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όμως, διαμήνυσε ότι ο πόλεμος δε σταματάει, έως ότου ελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ανταποκρίτρια του ΟPEN στο κεντρικό δελτίο, Αδαμαντία Λιόλιου μέχρι πρότινος οι συνεδριάσεις του Υπουργικού συμβουλίου γίνονταν στο Πρωθυπουργικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ. Από σήμερα όμως θα υπάρχει μια πολύ σημαντική και κρίσιμη αλλαγή διότι οι συνεδριάσεις θα γίνονται σε υπόγειους ειδικά οχυρωμένους χώρους.

Αυξημένος συναγερμός στην χώρα

Μάλιστα, σήμερα οι υπουργοί έλαβαν την ενημέρωση για τον τόπο της συνεδρίασης λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση της και βέβαια είχαν και την οδηγία ότι δεν θα πρέπει να φέρουν μαζί τους συνεργάτες τους.

Γεγονός που δείχνει και τον αυξημένο συναγερμό στον οποίο βρίσκεται η χώρα και γίνεται και στον απόηχο της στοχοποίησης της προθυπουργικής κατοικίας, με το drone στην Καισάρια αλλά έχουν στοχοποιήθει και άλλα ανώτερα ηγετικά στελέχη της Κυβέρνησης Νετανίαχου και αξιοματούχοι του Ισραήλ.

Όλα αυτά συνδιάζονται και με το κύκλωμα που ισχυρίζονται οι ισραηλινές αρχές ότι έχουν βρεί και έχουν εντοπίσει, έχουν συλλάβει με ένα διευρυμένο δίκτυο και δίνοντας πληροφορίες και στο Ιράν.

Οι συγκεκριμένοι κατάσκοποι όπως τους χαρακτηρίζουν ήταν ισραηλινοί πολίτες και σχεδίαζαν ακόμη και δολοφονίες όπως φαίρεται να λένε οι ισραηλινές αρχές ανώτατων προσώπων και ηγετικών προσωπικοτήτων.

Οι συνομιλίες στην Ντόχα

Και πρόσθεσε η δημοσιογράφος του ΟPEN, Αδαμαντία Λιόλιου «Από εδώ και πέρα όσα έχουν συζητηθεί θα μεταφερθούν και στην Χαμάς η οποία δεν κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τους διαμεσολαβήτες και το Ισραήλ.Είναι χαρακτηριστικό ότι το στίγμα το έδωσε και ο Νετανιάχου μιλώντας από το Κοινοβούλιο την Κνέσετ όπου είπε ότι «Την Αιγυπτιακή αυτή πρόταση για τις δύο ημέρες κατά παυσης του πειρος και την απελευθερωση τεσσάρων ομήρων θα αποδεχόταν κατευθείαν ωστόσο δεν υφιστάται όπως ο ίδιος λέει τέτιου είδους πρόταση και φαίνεται το Ισραήλ τουλάχιστον ότι διαμινιεί και φαίνεται νμα λέει προς τα έξω ότι είναι δεκτό σε μία τέτοια συμφωνία, αντίστοιχες ήταν και του προέδρου του Ισραήλ.Είναι πάρα πολύ πιθανό στην συνεδρίαση αυτή που έγινε και στις διαπραγματεύσεις στην Ντόχα να μπήκαν πολλά δεδομένα στο τραπέζι και να συζητήθηκαν και άλλολι παράγοντες».

Μπάιντεν: «Ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να σταματήσει»

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα (28/10) ότι συζήτησε με τους διαπραγματευτές στο Κατάρ ένα νέο σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα και εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, Νταβίντ Μπαρνέα συναντήθηκε στο Κατάρ με τον αρχηγό της CIA Μπιλ Μπερνς και τον Καταριανό πρωθυπουργό, για να συζητήσουν αυτό το «νέο σχέδιο συμφωνίας» ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι συζητήσεις «θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μεταξύ των μεσολαβητών και της Χαμάς» ώστε να εξεταστεί κατά πόσο είναι εφικτές οι συνομιλίες και να γίνει προσπάθεια να οδηγηθούν σε μια συμφωνία, πρόσθεσε το πρωθυπουργικό γραφείο. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, το σχέδιο περιλαμβάνει προηγούμενες προτάσεις αλλά λαμβάνει υπόψη και τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

Χθες Κυριακή, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, η χώρα του οποίου μεσολαβεί, μαζί με τις ΗΠΑ και το Κατάρ, για τον τερματισμό του πολέμου, πρότεινε μια διήμερη εκεχειρία, κατά την οποία θα απελευθερωθούν τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές. Μέσα σε δέκα ημέρες θα πρέπει να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις «για την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακα.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στο Ντέλαγουερ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος στη Γάζα «πρέπει να σταματήσει». «Χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός (σ.σ. στη Γάζα). Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Πρέπει να σταματήσει, πρέπει να σταματήσει, πρέπει να σταματήσει», επανέλαβε με έμφαση.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι θα ενημερωθεί για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια κατάπαυση του πυρός, μετά την πρόταση της Αιγύπτου για διήμερη εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα, η οποία παρουσιάζεται ως το πρώτο βήμα για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Μπένιαμιν Νετανιάχουκατάπαυση πυρόςΠαλαιστίνηΙσραήλΠαλαιστίνιοιΤζο ΜπάιντενΓάζαΛωρίδα της Γάζαςειδήσεις τώραΑμπντέλ Φάταχ αλ ΣίσιΜέση ΑνατολήΑίγυπτοςΧαμάς