Κόσμος|18.04.2019 21:26

Μιχάλης Ιγνατίου: Ο γαμπρός του Ερντογάν ζήτησε από τον Τραμπ να παρανομήσει

Newsroom

Την προστασία της Τουρκίας από τις αμερικανικές κυρώσεις, που προβλέπονται από τους νόμους που υπέγραψε ο ίδιος ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος, αυτό ήταν το βασικό αίτημα του Τούρκου υπουργού, ο οποίος κατάφερε να έχει ολιγόλεπτη συνάντηση στο Όβαλ Όφις με τον Αμερικανό πρόεδρο, μετά από παρέμβαση του γαμπρού του, του ψυχρού Τζάρεντ Κούσνερ. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ενώ απουσίαζε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, ο οποίος την ίδια ώρα συναντούσε στο γραφείο του τους απεσταλμένους του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Πηγή του Λευκού μιλώντας στην ιστοσελίδα Newsmax και στον δημοσιογράφο Τζον Γκίζι, δεν επιβεβαίωσε συγκεκριμένα αν ο κ. Τραμπ υποσχέθηκε να ζητήσει από το Κογκρέσο να παραιτηθεί από τις κυρώσεις εάν η Τουρκία αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους.

Η κίνηση του κ. Κούσνερ, να ανοίξει την πόρτα του Όβαλ Όφις στον γαμπρό του Ερντογάν προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, σε μία περίοδο κατά την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει καταστεί «εργαλείο» του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και προκαλεί μύρια προβλήματα στην Αμερική και το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Αλμπαϊράκ φέρεται να ζήτησε από τον κ. Τραμπ να παρανομήσει και να παραβεί τους νόμους του αμερικανικού κράτους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δεσμεύτηκε να βοηθήσει την Τουρκία στο θέμα των κυρώσεων, και ότι παρέμεινε στην γραμμή της κυβέρνησής του, που εξέφρασε δημόσια ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος ζήτησε την ακύρωση της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.

Την ίδια θέση κράτησε και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, ο οποίος συναντήθηκε προχθές με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ. Ο τελευταίος επέμενε ότι η αγορά είναι «μία τελειωμένη υπόθεση» και έκανε έκκληση να γίνει αποδεκτή η τουρκική πρόταση για τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής, η οποία θα λύσει το πρόβλημα του κινδύνου για τα μαχητικά F-35. Ο κ. Ακάρ πρότεινε την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη και τη στάθμευση των F-35 στη βάση του Ινσιρλίκ, που βρίσκεται μίλια μακριά από τις δύο πόλεις. Κατέθεσε ως επιχείρημα ότι τα ισραηλινά F-35 βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τους αναβαθμισμένους S-300 που εγκατέστησε η Ρωσία στη Συρία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος κατέθεσε δημόσια στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, οι στρατηγοί του Πενταγώνου του είπαν ότι οι S-400 αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τα F-35 και ότι τα δύο συστήματα δεν πρόκειται να βρεθούν ταυτόχρονα στο τουρκικό έδαφος.

Πηγές του Κογκρέσου μας είπαν ότι τα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί είναι απαγορευτικά για την αγορά των S-400 και ότι προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις -εάν εγκατασταθεί το ρωσικό σύστημα- με βάση το νόμο CAATSA, που αποτελεί «παιδί» του προέδρου Τραμπ, όταν πιεζόμενος από την έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, θέλησε να δείξει ότι είναι σκληρός με τη Ρωσία. 

Σημειώνουμε ότι ο αντιπρόεδρος Πενς, ο κ. Μπόλτον και ο κ. Πομπέο, κρατούν σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία, και αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στο τουρκικό συνέδριο. Παλαιότερα, στο συνέδριο αυτό, που φέτος πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο του κ. Τραμπ, εκφωνούσαν ομιλίες και ο εκάστοτε αντιπρόεδρος και οι εκάστοτε υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, στην Ουάσιγκτον οι εχθροί του κ. Ερντογάν είναι πολύ περισσότεροι από τους «φίλους» του. Ο κ. Τραμπ είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του στον Τούρκο ομόλογό του -αν δεχθούμε ότι του έδωσε υποσχέσεις- διότι «υπάρχουν άλλοι παίκτες στην Ουάσιγκτον που αρνούνται να ανεχθούν τις ολοένα και πιο επιθετικές πολιτικές του κ. Ερντογάν», όπως σημειώνει η αναλύτρια Gonul Tol. Και αυτή η θέση της είναι μία μεγάλη πραγματικότητα, καθώς η αντιαμερικανική στάση του προέδρου της Τουρκίας και η στρατηγική σχέση που ανέπτυξε με τον κ. Πούτιν, είναι απαγορευτικά στοιχεία ακόμα και για τους λίγους υποστηρικτές του.

Οι απεσταλμένοι του κ. Ερντογάν άκουσαν απ’ όλους τους συνομιλητές τους ότι μία απλή κίνηση του Τούρκου προέδρου θα άλλαζε τις τύχες της χώρας του, αν και η απώλεια εμπιστοσύνης είναι στον ύψιστο βαθμό, και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να εμπιστευθούν οι Αμερικανοί τους Τούρκους. Η αμερικανική πλευρά, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του κ. Ερντογάν, θα συνεχίσουν να εμπιστεύονται τον άξονα που δημιούργησε ο κ. Νετανιάχου στην ανατολική Μεσόγειο και συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες. Στα σχέδια του Ισραήλ, οι Κούρδοι της Συρίας και του Ιράκ έχουν σημαντικό ρόλο.

Αρκετοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας και της Αμερικής περνά από την Ιερουσαλήμ. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Νετανιάχου διατηρεί μία καταπληκτική προσωπική σχέση με τον κ. Τραμπ και ήταν αυτός που άλλαξε τη γνώμη του Αμερικανού προέδρου για θέματα που αφορούσαν και την Τουρκία, και ένα «φρέσκο» παράδειγμα είναι η περίπτωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Η σύγκρουση μεταξύ του κ. Νετανιάχου και του κ. Ερντογάν είναι «θανατηφόρα» και το μεταξύ τους μίσος απύθμενο. Η υλοποίηση των σχεδίων του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, που υποστηρίζει ο κ. Τραμπ, σίγουρα θα βρει απέναντι και την Τουρκία. Το διπλωματικό παιγνίδι που παίζεται μπορεί να καταλήξει σε πόλεμο.

Στην Ελλάδα και την Κύπρο ΔΕΝ πρέπει να ξεχνάμε ότι η αμερικανική γραφειοκρατία δεν θέλει με τίποτα να χάσει την Τουρκία. Για να συμβεί αυτό πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση ο Ερντογάν και να υποκύψει. Μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει αυτή την ερώτηση…

ΤουρκίαΝτόναλντ ΤραμπΗΠΑΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν