Ερντογάν: «Το κράτος μας έχει την ισχύ και τη δύναμη να συντρίψει τις αγέλες των δολοφόνων και των... πατρόνων τους»
Μαρία ΖαχαράκηΜε το βλέμμα στραμμένο προς μια Τουρκία με αμυντική αυτάρκεια και τεχνολογική υπεροχή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέδωσε σήμερα το πρώτο τουρκικό ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων, το «Γκιοκμπέι», στην τουρκική Χωροφυλακή.
Στην ομιλία του, γεμάτη εθνική υπερηφάνεια και πατριωτικό οίστρο, ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε την αμυντική βιομηχανία ως το θεμέλιο λίθο της στρατιωτικής ανεξαρτησίας της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της χώρας να παράξει κι άλλους εξοπλισμούς σε πείσμα των προδοτών και των ιμπεριαλιστών, όπως διαμήνυσε, αφήνοντας πάλι έμμεσες αιχμές προς τις ΗΠΑ τόσο για τη στήριξή τους στους Κούρδους της Συρίας, όσο και για την κωλυσιεργία τους να πουλήσουν όπλα στην Τουρκία.
«Πραγματοποιούμε σήμερα την πρώτη παράδοση του ελικοπτέρου Γκιοκμπέι. Άλλα 2 ελικόπτερα θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του έτους και επιπλέον 20 το 2026», δήλωσε ο Ερντογάν, τονίζοντας το ρόλο που θα διαδραματίσει το νέο ελικόπτερο στις επιχειρήσεις της τουρκικής χωροφυλακής.
«Το Γκιοκμπέι θα είναι τα χέρια και τα πόδια της Χωροφυλακής μας για μεταφορά προσωπικού, φορτίου, αεροδιακομιδές, για έρευνα και διάσωση και εκπαίδευση».
Η τελετή παράδοσης συνοδεύτηκε και από μια συγκινητική κίνηση του Ερντογάν, ο οποίος τίμησε τη μνήμη της Ζαχιντέ Γκιουτσλού Εκιτζί, της μηχανικού, που είχε αφιερώσει τη ζωή της στα αεροναυπηγικά προγράμματα της Τουρκίας, πριν πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης στην ΤΑΙ, γράφοντας το όνομά της δίπλα στην υπογραφή του πάνω στο νέο ελικόπτερο.
Ερντογάν κατά «αγέλης δολοφόνων» και των... πατρόνων τους
Με έμμεσες αιχμές προς τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος επιδίωξε για άλλη μια φορά να τονίσει την ισχύ της χώρας του απέναντι σε κάθε πιθανή απειλή, εσωτερική και εξωτερική. Προσπάθησε να παρουσιάσει την Τουρκία ως μια χώρα που όχι μόνο αντέχει τις επιθέσεις, αλλά έχει και την “ευλογία” να υπερισχύει των αντιπάλων της.
«Το κράτος μας είναι ισχυρότερο τόσο από τις αγέλες των δολοφόνων, όσο και από τους πατριάρχες τους, που κρατούν στα χέρια τους τα λουριά τους», δήλωσε ο Ερντογάν, υπονοώντας ξεκάθαρα εξωτερικές δυνάμεις που, κατά την άποψή του, υπονομεύσουν την τουρκική κυβέρνηση και ασφάλεια.
Παρουσιάζοντας την κυβέρνησή του ως τον αναμφισβήτητο υπερασπιστή της εθνικής κυριαρχίας και με θρησκευτικές αναφορές για να ενισχύσει το ηθικό του ακροατηρίου του, συμπλήρωσε πως η Τουρκία «έχει τη δύναμη να τους ξεπεράσει όλους, να τους νικήσει όλους, με τη βοήθεια του Αλλάχ».
«Και drones έχουμε, και Κόκκινα Μήλα έχουμε!»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε την Τουρκία ως πρωτοπόρο στις πωλήσεις μαχητικών drones.
«Είμαστε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής UAV στον κόσμο. Από το 2018, οι τουρκικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει το 65% των πωλήσεων οπλισμένων UAV παγκοσμίως.
Στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, αντιμετωπίζαμε συνεχώς εμπόδια. Δόξα τω Θεώ, ξεπεράσαμε όλα αυτά τα προβλήματα, χρησιμοποιώντας τα όπλα που αναπτύξαμε εμείς οι ίδιοι. Έχουν τα δικά μας drones τώρα; Ναι. Έχουμε μαχητικά μη επανδρωμένα drones; Έχουμε. Έχουμε το Ακιντζί; Έχουμε. Έχουμε το Κόκκινο Μήλο; Το έχουμε κι αυτό.
Δεν ζητάμε πλέον τη συγκατάθεση κανενός όταν λαμβάνουμε μέτρα σε θέματα που αφορούν την εθνική μας ασφάλεια. Δεν ρωτάμε πλέον "εσύ τι λες;"», είπε, τονίζοντας την επίπλαστη τεχνολογική και στρατιωτική αυτοδυναμία, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ακόμη εξαρτάται κατά πολύ από ΗΠΑ και Γερμανία για προμήθεια μαχητικών τελευταίας γενιάς κι όχι μόνο...
Μια αυτάρκεια που τη χρωστάει, όπως επανέλαβε, «στην Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο, όπου βιώσαμε τα μειονεκτήματα της εξωτερικής εξάρτησης με οδυνηρό τρόπο».
Projects επί θαλάσσηςΟ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε επίσης τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για την ανάπτυξη ναυτικών πολεμικών πλατφορμών, με έμφαση στα μη επανδρωμένα και αυτόνομα συστήματα και στη θάλασσα.
«Φυσικά, δεν θα αρκεστούμε σε αυτό. Το επόμενο διάστημα, εκτός από τα UAVs και τα UCAVs, θα επικεντρωθούμε επίσης στην ανάπτυξη διαφόρων ναυτικών πλατφορμών μάχης, από μη επανδρωμένα και αυτόνομα ναυτικά οχήματα έως υποβρύχιες πλατφόρμες και αεροπλανοφόρα», δήλωσε, διεκδικώντας ρόλο πρωταγωνιστή και στη ναυτική αρένα.
Ατσάλινος Θόλος: η τουρκική απάντηση στο Ισραήλ
Αποκαλύπτοντας την πρόθεση της Τουρκίας να ανταγωνιστεί ευθέως το Ισραήλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τα σχέδια για την κατασκευή κι ενός «Ατσάλινου Θόλου» — μια νέα αμυντική ασπίδα που θα αντιπαραβληθεί στον «Σιδερένιο Θόλο» του Ισραήλ.
«Αφού εκείνοι (σ.σ. Ισραήλ) έχουν σιδερένιο θόλο, εμείς ας κάνουμε ατσάλινο θόλο. Θα φτιάξουμε τώρα Ατσάλινο Θόλο; Θα το κάνουμε. Δεν θα τους κοιτάζουμε, λέγοντάς: "Εμείς γιατί δεν έχουμε;"». Παράλληλα, εξήγγειλε ότι επιδιώκει να αυξήσει τις δυνατότητές της ασπίδας στον ουρανό σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. «Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, θα αυξήσουμε επίσης τις ικανότητές μας σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς».
Χωρίς ανάσα μέχρι την ανεξάρτητη Τουρκία
Με αναφορές σε προδότες, εχθρούς και ιμπεριαλιστές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει πως η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας θα συνεχίσει να προοδεύει, θέτοντας ως στόχο την πλήρη ανεξαρτησία της χώρας.
«Μέχρι να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρό μας για μια πλήρως ανεξάρτητη Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία, δεν υπάρχει στάση, ανάπαυλα ή ανάσα για εμάς. Θα δουλέψουμε περισσότερο σε πείσμα των προδοτών. Θα παράξουμε περισσότερο σε πείσμα των αχρείων, θα αναπτυχθούμε περισσότερο σε πείσμα των ιμπεριαλιστών».
Οι εχθροί ας ανησυχούν
Το πάθος του για έναν αυτόνομο αμυντικό μηχανισμό, που θα ενισχύσει την αποτροπή της Τουρκίας σε κάθε εσωτερική και εξωτερική απειλή βρήκε για άλλη μια φορά έκφραση σήμερα, λέγοντας ότι: «Θα εργαστούμε όλοι μαζί, χωρίς να παραμελήσουμε κανέναν τομέα, μέχρι να φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο αποτροπής, που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς».
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό