H κατάκτηση του διαστήματος, ο νέος στόχος του γαμπρού Ερντογάν
Μαρία ΖαχαράκηΗ Τουρκία, μέσω της Baykar, κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα στην κατάκτηση (και) του διαστήματος. Ο γαμπρός του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός γιγαντιαίου συστήματος εκτόξευσης δορυφόρων 50 τόνων, επιδιώκοντας η Τουρκία να αποκτήσει μια θέση μεταξύ των μεγάλων του χώρου.
Το νέο διαστημικό όραμα
Η Baykar φημίζεται για την ηγετική της θέση στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μετά την παραγωγή τουλάχιστον 10 drones «Κόκκινο Μήλο», ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ βάζει πλώρη για το διάστημα... Η δήλωση γαμπρού του Ερντογάν πρόσφατα στην έκθεση SAHA EXPO 2024, ότι το μέλλον της εταιρείας δεν περιορίζεται πλέον μόνο στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά επεκτείνεται και στο διάστημα, δείχνει τη νέα πρόκληση της βιομηχανίας Τεχνολογίας της Τουρκίας.
«Για να προστατεύσουμε τη γη, είναι απαραίτητο να κυριαρχήσουμε στη Γαλάζια Πατρίδα. Προκειμένου να προστατευθούν και τα δύο, είναι απαραίτητο να κυριαρχήσουμε στον ουρανό. Για να προστατεύσουμε τους ουρανούς, είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε παρουσία στο διάστημα», τόνισε ο Μπαϊρακτάρ, φανερώνοντας έτσι τις νέες του φιλοδοξίες που αγγίζουν πλέον τα αστέρια...
Ένα σύστημα εκτόξευσης 50 τόνων για την Τουρκία
Η Fergani Space, μια πρωτοβουλία του ίδιου που αναπτύχθηκε πριν από 2 χρόνια, έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού θέσης, που θα αποτελείται από ομαδικούς δορυφόρους. Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο επίσης την ανάπτυξη οχημάτων μεταφοράς σε τροχιά.
Στο επίκεντρο της καινοτομίας, βρίσκεται λοιπόν ένα νέο σύστημα εκτόξευσης 50 τόνων, το οποίο θα τροφοδοτείται από πυραυλοκινητήρα υγρού καυσίμου. Με αυτό το σύστημα εκτόξευσης, οι δορυφόροι της Fergani και της Τουρκίας θα τίθενται σε τροχιά, καθιστώντας έτσι δυνατή την ανεξάρτητη πρόσβαση στο διάστημα. Ο πρώτος δοκιμαστικός πύραυλος αναμένεται το 2026.
Η Roketsan, η DeltaV και η Fergani εργάζονται ήδη σε τρία διαφορετικά συστήματα εκτόξευσης δορυφόρων, που καλύπτουν διαφορετικά φορτία, μεταξύ 100 και 500 κιλών. Τα συστήματα αυτά δεν θα ανταγωνίζονται άμεσα άλλες διαστημικές εταιρείες, όπως η SpaceX, για κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά βέβαια μετά από κάποια χρόνια, η Τουρκία θα είναι σε θέση να εκτοξεύει τους δικούς της δορυφόρους στο διάστημα.
Επιπλέον, και οι τρεις εταιρείες επικεντρώνονται σε διαφορετικούς πυραυλοκινητήρες. Η Roketsan χρησιμοποιεί στερεό-υγρό, η Fergani χρησιμοποιεί υγρό-υγρό και η DeltaV χρησιμοποιεί ζεύγη καυσίμων παραφίνης-υγρού οξυγόνου.
- Δραματική αύξηση νεκρών από τις βιβλικές πλημμύρες στην Ισπανία: Τουλάχιστον 158 θύματα - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη: «Ήρθε η ώρα για λύση του Κυπριακού» - Τι είπαν οι δύο ηγέτες
- Ευλογιά των προβάτων: Σε ποιες περιφέρειες απαγορεύονται οι μετακινήσεις για σφαγή
- Ο Κρίστοφερ Λι επιστρέφει ως Σάρουμαν στο νέο animation του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»