Συνάντηση Μπάιντεν-Χριστοδουλίδη: «Δεν υπάρχει όριο σε όσα μπορούν να πετύχουν οι δύο χώρες μαζί»
NewsroomΑισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, την πρώτη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου μετά από 28 χρόνια.
Ο Τζο Μπάιντεν, αναδεικνύοντας τη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κύπρο ως στρατηγικού εταίρου στην περιοχή, είπε πως δεν υπάρχει όριο σε αυτά που οι δύο χώρες μπορούν να πετύχουν μαζί σε όλους τους τομείς. Αναφέρθηκε σε θέματα όπως η Ουκρανία, η Γάζα και, στο Κυπριακό και στη διαίρεση του νησιού, όπως είπε, το οποίο θύμισε πως επισκέφτηκε πριν από δέκα χρόνια ως αντιπρόεδρος.
«50 χρόνια από την τεχνητή διαίρεση της Κύπρου»
«Κύριε Πρόεδρε καλωσορίσατε, χαίρομαι που σας βλέπω. Πέρασαν δέκα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη μου στην Κύπρο ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορούν τα έθνη μας να πετύχουν μαζί, το κάνουμε αυτό εδώ και πολύ καιρό. Σήμερα, στεκόμαστε εναντίον της ρωσικής βίαιης επίθεσης στην Ουκρανία, αρχίσαμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων άμυνας και ασφάλειας, στις πληροφορίες και αυξήσαμε την ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλοντας οκτώ χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Κ. Πρόεδρε, η Κύπρος τα έκανε όλα αυτά εφικτά. Και σας ευχαριστώ για αυτό. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τεχνητή διαίρεση της Κύπρου», είπε ο Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι τότε ήταν Γερουσιαστής για ένα χρόνο ήδη, επισημαίνοντας «ήταν μια θλιβερή κατάσταση».
«Σε ιστορικό υψηλό η συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου»
Από την ο πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Τζο Μπάιντεν για την πρόσκληση, σημειώνοντας ότι «οι χώρες μας έχουν οικοδομήσει μια πραγματική στρατηγική συνεργασία και οι σχέσεις μας βρίσκονται σε στρατηγικά και ιστορικά υψηλό επίπεδο. Στο διμερές επίπεδο συνεργαζόμαστε στενά στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, της ενέργειας, της εφαρμογής του νόμου, της τεχνολογίας, της καινοτομίας. Υπάρχουν προοπτικές που μπορούν να αξιοποιηθούν, υπάρχει ξεκάθαρη και ισχυρή πολιτική βούληση και από τις δύο χώρες, μετά και τον πρώτο στρατηγικό διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο την περασμένο βδομάδα, για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας».
Σε περιφερειακό επίπεδο, η Κύπρος είναι ένας προβλεπτός και αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ, σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονες μας και εργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους για να αντιμετωπίσουμε τις παρούσες προκλήσεις, για να στείλουμε την πολύ αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, και για την εκκένωση υπηκόους τρίτων χωρών από την περιοχή.
Αναφορικά με την Ουκρανία, η Κύπρος στέκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά έχοντας υπόψη ότι η χώρα μου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή τα τελευταία 50 χρόνια και κ. Πρόεδρε βασίζομαι στη δική σας στήριξη, στη στήριξη των ΗΠΑ για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Λύση που θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, λύση στη βάση των κοινών μας αρχών και αξιών: της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για άλλη μια φορά κ. Πρόεδρε ευχαριστώ πολύ, και προσβλέπω στις συνομιλίες μας».
- Δραματική αύξηση νεκρών από τις βιβλικές πλημμύρες στην Ισπανία: Τουλάχιστον 158 θύματα - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη: «Ήρθε η ώρα για λύση του Κυπριακού» - Τι είπαν οι δύο ηγέτες
- Ευλογιά των προβάτων: Σε ποιες περιφέρειες απαγορεύονται οι μετακινήσεις για σφαγή
- Ο Κρίστοφερ Λι επιστρέφει ως Σάρουμαν στο νέο animation του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»