Κόσμος|31.10.2024 09:16

Ισπανία: Πλησιάζουν τους 100 οι νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι από την σφοδρή κακοκαιρία - «Μας ειδοποίησαν αργά» λέει Έλληνας στη Βαλένθια

Newsroom

Τις βαθιές πληγές της μετρά η Ισπανία μετά την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Βαλένθια, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 95 ανθρώπους και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, με τις εικόνες να θυμίζουν Αποκάλυψη. Στη χώρα έχει κηρυχτεί τριήμερο πένθος, με τους κατοίκους να είναι ακόμα σοκαρισμένοι από το ακραίο καιρικό φαινόμενο, ενώ μιλώντας στο OPEN ένας Έλληνας κάτοικος της περιοχής αναφέρει πως οι Αρχές άργησαν για πολλές ώρες να ενημερώσουν τους κατοίκους, με αποτέλεσμα δεκάδες να χάσουν τις ζωές τους. Την ίδια ώρα, πολλοί άνθρωποι ακόμα αγνοούνται και εκφράζονται φόβοι πως τα θύματα θα αυξηθούν

«Όταν ήρθε το μήνυμα από το 112 είχε ξεκινήσει η κακοκαιρία»

«Ο μετεωρολόγοι είχαν ενημερώσει πως θα έρθει κακοκαιρία αλλά κανείς δεν περίμενε αυτή την έκταση και όταν μας ειδοποιήσανε ήταν αργά», αναφέρει αρχικά ο κ. Δημήτρης Βαμβακάς στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος.

Όπως επισημαίνει: «Ήρθε μήνυμα στα τηλέφωνα να μην μετακινούμαστε και όσοι είναι στους δρόμους να προσπαθήσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους. Όταν ήρθε το μήνυμα, δυστυχώς είχε ξεκινήσει η κακοκαιρία. Το μήνυμα ήρθε 5 ώρες μετά».

«Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό το πράγμα, όλοι είμαστε σε άθλια κατάσταση. Ψυχολογικά είμαστε πεσμένοι όλοι διότι ήταν το ξαφνικό που δεν το περίμενε κανένας», τονίζει.

Πολλοί πολίτες είναι οργισμένοι καθώς δεν υπήρξε συντονισμός και ενημέρωση, με τον κυβερνήτη της Βαλένθια, Κάρλος Μαζόν να κατηγορείται για έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, αλλά και αργοπορία για την ειδοποίηση με μήνυμα μέσω του 112.

Το μήνυμα του 112 που έφτασε στα κινητά των κατοίκων όταν η πόλη είχε καλυφθεί από το νερό.

«Ήμασταν παγιδευμένοι σαν αρουραίοι»

«Χθες ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής μου», δήλωσε ο Ρικάρντο Γκαμπάλντιν, δήμαρχος του Utiel, μιας πόλης στη Βαλένθια, στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTVE. Σύμφωνα με τον ίδιο, έξι κάτοικοι της περιοχής έχασαν τη ζωή τους και άλλοι αγνοούνται.

«Ήμασταν παγιδευμένοι σαν αρουραίοι. Αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων κυλούσαν στους δρόμους. Το νερό ανέβαινε στα 3 μέτρα», συμπλήρωσε.

Οι φονικότερες πλημμύρες στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας

Πρόκειται για μια από τις φονικότερες ίσως πλημμύρες που έπληξαν την Ισπανία στη σύγχρονη ιστορία της, παρασύροντας γέφυρες και κτίρια, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές την Τετάρτη. Οι μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι βροχή ενός έτους έπεσε μέσα σε οκτώ ώρες σε τμήματα της Βαλένθια την Τρίτη, προκαλώντας καραμπόλες σε αυτοκινητόδρομους και κατακλύζοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε μια περιοχή που παράγει τα δύο τρίτα των εσπεριδοειδών που καλλιεργούνται στην Ισπανία.

Τριήμερο πένθος ενώ πολλοί αγνοούνται ακόμα

Ο πρόεδρος της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών φοβάται ότι θα αυξηθεί, καθώς «πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται», λέει η κυβέρνηση.

Στο διάγγελμά του την Τετάρτη, ο πρόεδρος Σάντσεθ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και υποσχέθηκε πλήρη ανάρρωση, λέγοντας στα θύματα: «Ολόκληρη η Ισπανία κλαίει μαζί σας... δεν θα σας εγκαταλείψουμε».

Η κυβέρνησή του δεν έχει ακόμη προβεί σε σαφή σύνδεση μεταξύ των πρωτοφανών ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής, αλλά οι επιστήμονες λένε στο BBC ότι είναι σαφές ότι η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας επιδείνωσε τις νεροποντές.

Μια από τις πόλεις που επλήγησαν πρώτες κοντά στη Βαλένθια, η Τσίβα, ανέφερε την Τρίτη βροχοπτώσεις ενός έτους σε διάστημα μόλις οκτώ ωρών, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet.

Δεν έχουν φτάσει τα διασωστικά σε όλες τις περιοχές

Η Ισπανία ανέπτυξε περισσότερους από 1.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης την Τετάρτη, αλλά πολλά συνεργεία παραμένουν αποκομμένα από τις πόλεις λόγω πλημμυρισμένων δρόμων και κατεστραμμένων γραμμών επικοινωνίας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Πώς δημιουργείται το φαινόμενο gota fria που ευθύνεται για την καταστροφή

Για τη βιβλική καταστροφή, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, φέρει ευθύνη το φαινόμενο DANA, που είναι γνωστό στην Ισπανία και στη Γαλλία ως «gota fria», δηλαδή, «ψυχρή σταγόνα». Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν κρύος αέρας κινείται πάνω από τα ζεστά νερά της Μεσογείου, δημιουργώντας ατμοσφαιρική αστάθεια. Αυτόματα προκαλείται ταχεία άνοδος του θερμού - κορεσμένου αέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πυκνά σύννεφα, γεμάτα νερό, που μπορούν να παραμείνουν στην ίδια περιοχή για πολλές ώρες, αυξάνοντας τις καταστροφικές τους δυνατότητες. Το φαινόμενο προκαλεί ορισμένες φορές έντονη χαλαζόπτωση και ανεμοστρόβιλους όπως φάνηκε αυτή την εβδομάδα, λένε μετεωρολόγοι.

Η προέλευσή του όρου χρονολογείται από το 1886 όταν Γερμανοί επιστήμονες εισήγαγαν την ιδέα του «kaltlufttropfen», ή σταγόνα ψυχρού αέρα, για να περιγράψουν την αναταραχή σε μεγάλο υψόμετρο αλλά χωρίς εμφανή αντανάκλαση στην επιφάνεια.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας, Aemet λέει ότι η έννοια των ψυχρών σταγόνων είναι ξεπερασμένη και ορίζει το DANA ως ένα κλειστό κοίλωμα σε μεγάλο υψόμετρο που έχει απομονωθεί και διαχωριστεί από έναν συσχετιζόμενο αεροχείμαρρο.

Η ανατολική και η νότια Ισπανία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στο φαινόμενο λόγω της θέσης τους μεταξύ Ατλαντικού Ωκεανού και Μεσογείου. Ζεστές, υγρές αέριες μάζες και ψυχρές μάζες συναντώνται σε μια περιοχή όπου τα βουνά ευνοούν τον σχηματισμό σύννεφων καταιγίδας και βροχοπτώσεων.

ΒαλένθιανεκροίπλημμύρεςΙσπανίαειδήσεις τώρακακοκαιρία