Εκλογές ΗΠΑ 2024: Καμάλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ θα βγουν νικητές για διαφορετικούς λόγους – Τα 5+5 σημεία που υπερτερεί ο καθένας
NewsroomΜάχη στήθος με στήθος θα δώσουν σε λίγες ώρες Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, με τις δημοσκοπήσεις να μην δίνουν ξεκάθαρο νικητή. Ο πλανήτης θα παρακολουθήσει με αγωνία την αναμέτρηση αυτή που και οι δύο υποψήφιοι έχουν προβάδισμα, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.
Το BBC σε ανάλυσή του αναφέρεται σε 10 σημεία που υπερτερεί ο κάθε υποψήφιος πρόεδρος.
Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να κερδίσει για τους εξής λόγους:
1. Δεν είναι στην εξουσία
Η οικονομία είναι το νούμερο ένα ζήτημα για τους ψηφοφόρους, και ενώ η ανεργία είναι χαμηλή και το χρηματιστήριο ανθεί, οι περισσότεροι Αμερικανοί αναφέρουν πως παλεύουν καθημερινά με τον πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές.
Ο πληθωρισμός έφτασε σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από τη δεκαετία του 1970 μετά την πανδημία, δίνοντας στον Τραμπ την ευκαιρία να θέσει το ερώτημα: «Είστε καλύτερα τώρα απ' ό,τι ήσασταν πριν από τέσσερα χρόνια;», στους Αμερικανούς.
Το 2024, οι ψηφοφόροι σε όλο τον κόσμο έχουν αλλάξει κυβερνήσεις λόγω του υψηλού κόστους ζωής και οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ θέλουν επίσης αλλαγή.
Όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, μόνο το 1/4 των Αμερικανών δηλώνουν ικανοποιημένοι με την κατεύθυνση προς την οποία βαδίζει η χώρα και τα 2/3 έχουν κακές οικονομικές προοπτικές. Η Χάρις προσπάθησε να είναι γίνει η υποψήφια της αλλαγής, αλλά ως αντιπρόεδρος δυσκολεύτηκε να αποστασιοποιηθεί από τον αντιδημοφιλή τωρινό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
2. Φαίνεται πως δεν τον «ακουμπούν» οι κακές ειδήσεις
Παρά τις επιπτώσεις από την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, μια σειρά κατηγοριών και μια πρωτοφανή ποινική καταδίκη, η υποστήριξη του Τραμπ παρέμεινε σταθερή όλη τη χρονιά στο 40% ή και παραπάνω.
Ενώ οι Δημοκρατικοί και οι συντηρητικοί αντίθετοι στον Τραμπ λένε ότι είναι ακατάλληλος για το αξίωμα, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι συμφωνούν όταν ο Τραμπ λέει ότι είναι το θύμα ενός «πολιτικού κυνηγιού μαγισσών».
Το μόνο που χρειάζεται είναι να κερδίσει το μικρό κομμάτι των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που δεν έχουν σταθερή άποψη γι' αυτόν.
3. Οι θέσεις του για την μετανάστευση έχουν απήχηση
Εκτός της οικονομίας, οι εκλογές συχνά κρίνονται από ένα θέμα με συναισθηματική έλξη. Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι αυτό είναι οι αμβλώσεις, ενώ ο Τραμπ στοιχηματίζει ότι είναι η μετανάστευση.
Αφού το μεταναστευτικό έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ επί Μπάιντεν και η εισροή επηρέασε πολιτείες και μακριά από τα σύνορα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο τον Τραμπ στο θέμα της μετανάστευσης - και ότι τα πάει πολύ καλύτερα με τους Λατίνους από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές.
4. Περισσότεροι οι Αμερικανοί που δεν έχουν πτυχία
Η απήχηση του Τραμπ στους ψηφοφόρους που αισθάνονται ξεχασμένοι και εγκαταλελειμμένοι έχει μεταμορφώσει την πολιτική των ΗΠΑ μετατρέποντας τις παραδοσιακές εκλογικές ομάδες των Δημοκρατικών, όπως οι εργαζόμενοι στα συνδικάτα, σε Ρεπουμπλικανούς.
Αν ανεβάσει την προσέλευση στις αγροτικές και προαστιακές περιοχές των ταλαντευόμενων πολιτειών, αυτό μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών με πανεπιστημιακή μόρφωση.
5. Φαίνεται ως ισχυρός άνδρας σε έναν ασταθή κόσμο
Οι επικριτές του Τραμπ λένε ότι υπονομεύει τις συμμαχίες της Αμερικής με το να καλοπιάνει αυταρχικούς ηγέτες. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος θεωρεί πώς το γεγονός πως είναι απρόβλεπτος είναι το πλεονέκτημά του και επισημαίνει ότι κανένας μεγάλος πόλεμος δεν ξεκίνησε όταν βρισκόταν στον Λευκό Οίκο ο ίδιος.
Πολλοί Αμερικανοί είναι θυμωμένοι, για διαφορετικούς λόγους, με τις ΗΠΑ που στέλνουν δισεκατομμύρια στην Ουκρανία και το Ισραήλ - και πιστεύουν ότι η Αμερική είναι πιο αδύναμη υπό τον Μπάιντεν.
Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, ιδίως των ανδρών που ο Τραμπ έχει «φλερτάρει» μέσω podcasts όπως αυτό του Τζο Ρόγκαν, βλέπουν τον Τραμπ ως ισχυρότερο ηγέτη από την Χάρις.
Η Κάμαλα Χάρις αντίστοιχα μπορεί να κερδίσει τις εκλογές για τους παρακάτω λόγους:
1. Δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ
Παρά τα πλεονεκτήματα του Τραμπ, παραμένει ως μια βαθιά πολωτική φιγούρα. Το 2020, κέρδισε αριθμό ρεκόρ ψήφων για Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, αλλά ηττήθηκε επειδή 7 εκατομμύρια περισσότεροι Αμερικανοί προσήλθαν για να υποστηρίξουν τον Μπάιντεν.
Αυτή τη φορά, η Χάρις παίζει με τον παράγοντα φόβο για μια επιστροφή του Τραμπ. Τον αποκάλεσε «φασίστα» και «απειλή για τη Δημοκρατία», ενώ υποσχέθηκε να ξεφύγει από το «δράμα και τις συγκρούσεις».
Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos τον Ιούλιο έδειξε ότι Αμερικανούς αισθάνονταν ότι η χώρα βρίσκεται εκτός ελέγχου. Η Χάρις θα ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι -ιδίως οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι και οι ανεξάρτητοι- θα τη δουν ως υποψήφια της σταθερότητας.
2. Δεν είναι ο Τζο Μπάιντεν
Οι Δημοκρατικοί ήταν αντιμέτωποι με μια σχεδόν βέβαιη ήττα τη στιγμή που ο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα. Ενωμένοι στην επιθυμία τους να νικήσουν τον Τραμπ, το κόμμα συσπειρώθηκε γρήγορα γύρω από τη Χάρις.
Με εντυπωσιακή ταχύτητα, ενθουσίασε τη βάση. Ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι τη συνέδεσαν με τις πιο αντιδημοφιλείς πολιτικές του Μπάιντεν, η Χάρις κατέστησε περιττές τις γραμμές επίθεσής τους.
Οι Ρεπουμπλικανοί έκαναν επίθεση στον Μπάιντεν για την ηλικία του και οι ψηφοφόροι ανησυχούσαν για το πώς κατάλληλος είναι για την προεδρία.
Τώρα η κούρσα έχει αντιστραφεί, και ο Τραμπ είναι αυτός που διεκδικεί να γίνει ο γηραιότερος άνθρωπος που κέρδισε ποτέ τον Λευκό Οίκο.
3. Υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών
Οι φετινές είναι οι πρώτες προεδρικές εκλογές από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση Roe v Wade και το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.
Οι ψηφοφόροι που ενδιαφέρονται για την προστασία των δικαιωμάτων στην άμβλωση υποστηρίζουν συντριπτικά τη Χάρις, και έχουμε δει σε προηγούμενες εκλογές - κυρίως στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 - ότι το θέμα μπορεί να αυξήσει την προσέλευση και να έχει πραγματικό αντίκτυπο στο αποτέλεσμα.
Αυτή τη φορά, σε 10 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της πολιτείας-κλειδί Αριζόνα, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες στα ψηφοδέλτια που θα ζητούν από τους ψηφοφόρους να μάθουν πώς θα πρέπει να ρυθμίζονται οι αμβλώσεις. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την προσέλευση υπέρ της Χάρις.
Ο ιστορικός χαρακτήρας της υποψηφιότητάς της να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος μπορεί επίσης να ενισχύσει το σημαντικό προβάδισμά της μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων.
4. Οι ψηφοφόροι της είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν στην κάλπη
Οι ομάδες στις οποίες η Χάρις έχει μεγαλύτερη πέραση, όπως οι άνθρωποι με πανεπιστημιακή μόρφωση και οι ηλικιωμένοι, είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν.
Οι Δημοκρατικοί έχουν καλύτερες επιδόσεις στις ομάδες με υψηλή συμμετοχή, ενώ ο Τραμπ έχει σημειώσει κέρδη στις ομάδες με σχετικά χαμηλή συμμετοχή, όπως οι νέοι άνδρες και όσοι δεν έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο.
Ο Τραμπ, για παράδειγμα, έχει τεράστιο προβάδισμα μεταξύ εκείνων που ήταν εγγεγραμμένοι αλλά δεν ψήφισαν το 2020, σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Times/Siena. Ένα βασικό ερώτημα, λοιπόν, είναι αν θα εμφανιστούν αυτή τη φορά.
5. Συγκέντρωσε και ξόδεψε περισσότερα χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία
Δεν είναι μυστικό ότι οι αμερικανικές εκλογές είναι πανάκριβες και φέτος ίσως είναι και οι πιο κοστοβόρες όλων των εποχών.
Όταν πρόκειται για τη δύναμη των δαπανών - η Χάρις είναι στην κορυφή. Έχει συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από τότε που έγινε υποψήφια τον Ιούλιο από ό,τι ο Τραμπ σε ολόκληρη την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των Financial Times, η οποία σημείωσε επίσης ότι η εκστρατεία της έχει δαπανήσει σχεδόν διπλάσια ποσά για διαφήμιση.
Αυτό θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε μια κούρσα που θα κριθεί τελικά από τους ψηφοφόρους στις ταλαντευόμενες πολιτείες που σήμερα βομβαρδίζονται από πολιτικές διαφημίσεις.
- Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή ο Σωκράτης Φάμελλος με άνω του 50% - «Δεν θα ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο», λένε από τον Πολάκη
- Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
- Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
- Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»