Κόσμος|07.11.2024 05:46

Αμερικανικές εκλογές 2024: Γιατί νίκησε ο Τραμπ και πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά κατά τη θητεία του; Διεθνολόγος στο ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Το γεγονός ότι η προεκλογική του ατζέντα επικεντρώθηκε στην οικονομία, ζήτημα που απασχολεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τους Αμερικανούς πολίτες και κυρίως στην πάταξη της ακρίβειας, η οποία παρουσιάζει συνεχείς αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια στη χώρα, αποτέλεσε το βασικό «κλειδί», ώστε ο Ντόναλντ Τραμπ να ανοίξει για δεύτερη φορά την πόρτα του Λευκού Οίκου και να γίνει ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στο γεγονός αυτό στάθηκε, μιλώντας στο ethnos.gr, ο διεθνολόγος και καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αθανάσιος Μποζίνης, σημειώνοντας ότι η Κάμαλα Χάρις πλήρωσε την πολύμηνη απραξία του Τζο Μπάιντεν καθώς και το γεγονός ότι η δική της προεκλογική ατζέντα, που επικεντρώθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν κατάφερε να πείσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, ακόμα και τις γυναίκες και τους νέους οι οποίοι θεωρητικά θα τη στήριζαν περισσότερο.

«Από μία πρώτη ανάλυση φαίνεται ότι το ζήτημα της οικονομίας νίκησε αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Τραμπ έδωσε μεγάλη βάση στην οικονομία και τα κατάφερε, αφού η ακρίβεια, η οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί συνεχείς αυξητικές τάσεις, ανησυχεί πάρα πολύ τους Αμερικανούς. Φάνηκε ότι ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό και τις μειοψηφίες, που θεωρικά δεν θα υποστήριζαν τον Τραμπ», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μποζίνης.

Ο ίδιος προχωρεί και σε μία εκτίμηση της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Τραμπ κατά τη δεύτερη θητεία του καθώς και στη στάση που θα κρατήσει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία. Να σημειωθεί ότι στην πρώτη θητεία του ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να τηρεί μία περισσότερο φιλοτουρκική στάση.

«Μικρές διαφοροποιήσεις - Στροφή στον συντηρητισμό»

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δεν πρόκειται να δούμε σημαντικές διαφοροποιήσεις στην πολιτική του Τραμπ σε σύγκριση με αυτήν που ακολούθησε κατά την πρώτη θητεία του.

«Αναμένουμε να δούμε και πάλι να στοχεύει την Κίνα και να επιβάλλει νέους φόρους και δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα στις ΗΠΑ από Ασία και Ευρώπη. Αυτό το γεγονός θα πρέπει να ανησυχεί τη Γερμανία αλλά και τις άλλες μεγάλες εξαγωγικές χώρες», αναφέρει ο κ. Μποζίνης.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι από τη στιγμή που η πολιτική ιδεολογία του Τραμπ διακατέχεται από συντηρητισμό και εσωστρέφεια, είναι πολύ πιθανό στις ΗΠΑ να δούμε μία στροφή στον συντηρητισμό, και αυτό το γεγονός να δημιουργήσει ντόμινο σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Μπορεί να δούμε σε παγκόσμιο επίπεδο μία διαμάχη του συντηρητισμού με τον φιλελευθερισμό. Να μην αγνοούμε το γεγονός ότι σημαντικό ρόλο στην εκλογή Τραμπ έπαιξε και η αντιμεταναστευτική του ρητορική και αυτό είναι πιθανό να επηρεάσει και άλλες χώρες», λέει ο διεθνολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Κατά τον κ. Μποζίνη, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι να δούμε, αν θα επιδιώξει ο Τραμπ οι ΗΠΑ να μετατραπούν σε μία τεχνολογική υπερδύναμη, κυρίως στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής. Σε αυτό σημαντικός θα είναι ο ρόλος που θα παίξει ο Έλον Μασκ, ο οποίος δεν διετέλεσε απλώς υποστηρικτής αλλά και χρηματοδότης του Τραμπ.

Εξωτερική πολιτική

Αναφορικά με τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής μείζον ζήτημα είναι η στάση που θα κρατήσει ο Τραμπ στους δύο πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε αυτόν της Ουκρανίας και σε εκείνον της Μέσης Ανατολής.

«Στο ρωσοουκρανικό πόλεμο πιστεύω ότι ο Τραμπ θα δώσει λύση, κάτι που και ο ίδιος έχει τονίσει επανειλημμένα. Δεν ξέρω ποια θα είναι αυτή η λύση αλλά θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου. Θα καταφέρει, ώστε και οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε, ποια θα είναι η κερδισμένη και ποια η χαμένη. Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι δραματικά και πιστεύω ότι ο πόλεμος θα τελειώσει, μόλις το Ισραήλ θα αισθανθεί ασφάλεια. Πιθανότατα ο Τραμπ θα ασκήσει πίεση και στο Ιράν», τονίζει ο κ. Μποζίνης.

Η στάση του απέναντι σε Τουρκία και Ελλάδα

Είναι κατά κοινή ομολογία παραδεκτό ότι στην πρώτη του θητεία ο Ντόναλντ Τραμπ κράτησε μία αρκετά φιλοτουρκική στάση. Πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά σε γεωστρατηγικό επίπεδο και κατά τον κ. Μποζίνη δεν είναι απίθανο να τεθούν διαφορετικά πράγματα πάνω στη συγκεκριμένη σκακιέρα.

«Είναι γεγονός ότι ο Τραμπ στην πρώτη θητεία του είχε πολύ καλές σχέσεις με τον Ερντογάν. Το μείζον ζήτημα είναι, αν θα δώσει και στους Τούρκους τα F-35 αλλά εμείς είμαστε ήδη μπροστά στον συγκεκριμένο τομέα. Σε σχέση με την πρώτη θητεία του Τραμπ θα πράγματα είναι διαφορετικά και αυτό οφείλεται στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και στην εχθρική στάση του Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ εξαιτίας αυτού. Η Ελλάδα διατηρεί φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ και ο Τραμπ έχει επίσης καλές σχέσεις με το Νετανιάχου. Άρα υπάρχουν νέα δεδομένα, που θα παίξουν το δικό τους ρόλο στη σκακιέρα», υποστηρίζει ο κ. Μποζίνης.

Ντόναλντ Τραμπεκλογές ΗΠΑ αποτελέσματαπρόεδροςεκλογές ΗΠΑΚάμαλα ΧάριςΕκλογές ΗΠΑ 2024ΟυκρανίαΜέση Ανατολή