Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απορρίπτει τη φιλοδοξία Τραμπ για γρήγορη ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία
NewsroomΣτον… κάλαθο των αχρήστων θέλει να ρίξει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για άμεση ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, την ώρα που στενός σύμβουλος του νέου πλανητάρχη διαμήνυσε στους ουκρανούς πως θα πρέπει να ξεχάσουν την Κριμαία.
Το μήνυμα Ζελένσκι στον Τραμπ
Ο Ζελένσκι στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής στη Βουδαπέστη άφησε να διαρρεύσει η θέση του σε συζητήσεις που έγιναν με άλλους αξιωματούχους, όπως αποκαλύπτει το Politico. «Ο Τραμπ θέλει μια γρήγορη απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου αλλά δε σημαίνει ότι θα γίνει έτσι», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος, και έδειξε πως δε θα συμφωνήσει σε μια τέτοια λύση που θα σημαίνει σημαντικές απώλειες για την πλευρά της χώρας του.
«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θέλει πραγματικά μια γρήγορη απόφαση. Το θέλει αυτό. Αυτό δε σημαίνει ότι θα συμβεί με αυτόν τον τρόπο. Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, αλλά ένα δίκαιο τέλος. Εάν είναι πολύ γρήγορο, θα είναι απώλεια για την Ουκρανία».
«Άκουσα ότι είναι καλύτερα να εφαρμοστεί μια κατάπαυση του πυρός και μετά «θα δούμε»», είπε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στα σχόλια του Όρμπαν. «[Μια] κατάπαυση του πυρός επιχειρήθηκε το 2014. Προσπαθήσαμε να επιτύχουμε αυτή την κατάπαυση του πυρός και χάσαμε την Κριμαία και στη συνέχεια είχαμε την εισβολή πλήρους κλίμακας». Μια γρήγορη, μη εφαρμόσιμη κατάπαυση του πυρός, πρόσθεσε ο Ζελένσκι, ισοδυναμεί με «προετοιμασία και την καταστροφή της ανεξαρτησίας μας».
Σύμβουλος Τραμπ: «Η επιστροφή της Κριμαίας δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο»
Αξίζει να σημειωθεί πως το Σάββατο, ο Μπράιαν Λάνζα, ανώτερος σύμβουλος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και όχι στο να επιτρέψει στη χώρα να ανακτήσει εδάφη που κατέχει η Ρωσία. Σε δηλώσεις του στο BBC ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ζητήσει από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι τη δική του εκδοχή ενός «ρεαλιστικού οράματος για την ειρήνη».
«Και αν ο πρόεδρος Ζελένσκι έρθει στο τραπέζι και πει, λοιπόν, ότι μπορούμε να έχουμε ειρήνη μόνο αν έχουμε την Κριμαία, μας δείχνει ότι δεν είναι σοβαρός», είπε. «Η Κριμαία έχει χαθεί». Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Οκτώ χρόνια αργότερα, εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και έχει καταλάβει εδάφη στα ανατολικά της χώρας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δηλώσει σταθερά ότι προτεραιότητά του είναι να τερματίσει τον πόλεμο και να ανακόψει αυτό που χαρακτηρίζει ως αφαίμαξη των αμερικανικών πόρων, με τη μορφή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό - και πιθανότατα θα ακούσει ανταγωνιστικά οράματα για το μέλλον της Ουκρανίας από τους διάφορους συμβούλους του. Ο κ. Λάνζα, πολιτικός σύμβουλος του Τραμπ από την προεκλογική του εκστρατεία του 2016, δεν αναφέρθηκε σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, αλλά δήλωσε ότι η ανάκτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία είναι μη ρεαλιστική και «δεν αποτελεί στόχο των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ο διάλογος Τραμπ - Ζελένσκι παρουσία και του Μασκ
Ο Τραμπ αναμένεται να χειριστεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες με έναν στενό κύκλο συνεργατών μόλις αναλάβει το αξίωμα. Ένας ανώνυμος σύμβουλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που υπηρέτησε στο παρελθόν υπό τον Τραμπ δήλωσε στη Wall Street Journal την Τετάρτη: «Οποιοσδήποτε -όσο υψηλόβαθμος και αν είναι στον κύκλο του Τραμπ- που ισχυρίζεται ότι έχει διαφορετική άποψη ή πιο λεπτομερές παράθυρο στα σχέδιά του για την Ουκρανία, απλώς δεν ξέρει τι λέει».
Ο Τραμπ μίλησε με τον Ζελένσκι μετά τη νίκη του στις εκλογές, ενώ στην κλήση συμμετείχε και ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ. Πηγή στο προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας δήλωσε στο BBC ότι η «καλή, μακρά συζήτηση» μεταξύ του Ζελένσκι και του Τραμπ διήρκεσε «περίπου μισή ώρα». «Δεν ήταν πραγματικά μια συζήτηση για να μιλήσουμε για πολύ ουσιώδη πράγματα, αλλά συνολικά ήταν πολύ ζεστή και ευχάριστη».
Οι Δημοκρατικοί αντίπαλοι του Τραμπ τον έχουν κατηγορήσει ότι κάνει το χατίρι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και λένε ότι η προσέγγισή του στον πόλεμο ισοδυναμεί με παράδοση της Ουκρανίας που θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη.
- Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
- Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
- Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της