Κόσμος|11.11.2024 16:30

Αϊντινλίκ: To «βαθύ» σχέδιο των ΗΠΑ για την εκδίωξη της Τουρκίας από την Κύπρο

Μαρία Ζαχαράκη

Για μία «αμερικανική συνταγή» για να διωχθεί η Τουρκία από την Κύπρο, κάνει λόγο η εθνικιστική εφημερίδα Αϊντινλίκ, επικαλούμενη ένα «τολμηρό» άρθρο του πρώην αξιωματούχου του Πενταγώνου, Μάικλ Ρούμπιν, ο οποίος φέρεται να ρίχνει στο τραπέζι ένα φιλόδοξο σχέδιο που θυμίζει σκακιέρα Ψυχρού Πολέμου.

Ο Ρούμπιν προτείνει τη μεταβίβαση των βρετανικών βάσεων, που βρίσκονται στην Κύπρο, στις ΗΠΑ και την πιθανή ενοικίαση των τουρκικών εγκαταστάσεων από τον ίδιο τον Ερντογάν πάλι στις ΗΠΑ, ώστε να ελέγχει στρατιωτικά πλήρως η Ουάσιγκτον την Κύπρο.

Ο Μάικλ Ρούμπιν προκαλεί την οργή στα τουρκικά εθνικιστικά μέσα, που βλέπουν στη φωνή του έναν «εκπρόσωπο» της αμερικανικής γεωστρατηγικής.

«Ο Μάικλ Ρούμπιν, η φωνή των παγκοσμιοποιητών των ΗΠΑ, όπως τον χαρακτηρίζει η εθνικιστική εφημερίδα Αϊντινλίκ, πρότεινε οι ΗΠΑ να μισθώσουν πρώτα τις βρετανικές βάσεις και μετά να μισθώσουν τις τουρκικές βάσεις από τον Ερντογάν, προκειμένου να εκδιώξουν την Τουρκία από την Κύπρο», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Αϊντινλίκ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, που πρόσκειται στο Πατριωτικό Κόμμα, του Ντογού Περιντσέκ, ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και λέκτορας του Naval War College Μάικλ Ρούμπιν, δημοσίευσε ένα νέο άρθρο στις 8 Νοεμβρίου στο The National Interest, ένα περιοδικό ενός νέο-συντηρητικού think tank κι έκανε προτάσεις για την Κύπρο.

«Ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, Μάικλ Ρούμπιν, αποκάλυψε το όνειρό του για εκδίωξη της Τουρκίας από την Κύπρο. Σημειώνοντας ότι η Βρετανία αποδυναμώνεται και μπορεί να μεταβιβάσει τις βάσεις της στη νότια Κύπρο στις ΗΠΑ έναντι ενοικίου, ο Μάικλ Ρούμπιν υποστήριξε ότι ένα παρόμοιο μοντέλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τα τουρκικά σημεία στη Βόρεια Κύπρο από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

«Πως θα αντισταθεί στην Τουρκία»

Ο Μάικλ Ρούμπιν εξήγησε με παραδείγματα από την πρόσφατη ιστορία ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποδυναμώθηκε και εγκατέλειψε τις υπερπόντιες βάσεις του. Αναφερόμενος στιις περιοχές των βρετανικών βάσεων Ακρωτήρι και Δεκέλεια στη μέση του νησιού της Κύπρου, ο Μάικλ Ρούμπιν αναρωτήθηκε:

«Αν ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεν μπορεί να σταθεί ούτε στο νησί του Μαυρίκιου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου, πώς θα σταθεί απέναντι στις ισχυρές προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο;", αναρωτήθηκε, τονίζοντας την αποδυνάμωση της Βρετανίας.

«Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν 14 βρετανικά υπερπόντια εδάφη. Αλλά τον Σεπτέμβριο του 2024, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συμφώνησε να επιστρέψει την κυριαρχία επί των νησιών Τσάγκος, στην καρδιά του Ινδικού Ωκεανού, στο νησιωτικό κράτος του Μαυρίκιου... Η βρετανική ισχύς κατέρρευσε στη Μέση Ανατολή το 1970».

«Κενό ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο»

Ο Μάικλ Ρούμπιν υπενθύμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρέδωσε ορισμένες από τις βάσεις του στις ΗΠΑ το 1971.

«Αντί να κλείσουν τις βάσεις, ο βρετανικός στρατός παρέδωσε τις περισσότερες από τις εγκαταστάσεις στους Αμερικανούς ομολόγους τους το 1971», είπε, προειδοποιώντας ότι η νέα κατάσταση της Βρετανίας ενισχύει το χέρι της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Συρίας, της Χεζμπολάχ και της Χαμάς και πρόσθεσε:

Νέος Ψυχρός Πόλεμος στην ανατ. Μεσόγειο

«Η προθυμία του Στάρμερ να υποκύψει στον Μαυρίκιο εγείρει μια σειρά από ερωτήματα. Αν δεν μπορεί να σταθεί ακόμη και απέναντι στο νησί του Μαυρίκιου για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου, πώς θα σταθεί απέναντι σε μια ισχυρή πρόκληση από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο; Αυτό δεν πρέπει να σημαίνει κενό ασφαλείας. Οι απειλές όχι μόνο από την Τουρκία, τον σωτήρα των Τουρκοκυπρίων, αλλά και από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και μια αναγεννημένη Ρωσία που χρησιμοποιεί τα λιμάνια της Συρίας, επαναφέρουν την περιοχή στον κίνδυνο του Ψυχρού Πολέμου», υποστήριξε ο Μάικλ Ρούμπιν.

«Ας νοικιάσουν οι ΗΠΑ τις βάσεις της Τουρκίας»

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ξεδιπλώνει στη συνέχεια το σχέδιο, το οποίο -κατά την Αϊντινλίκ- έχει στόχο να βγάλει εκτός την Τουρκία από την Κύπρο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να παραδώσει τον έλεγχο των βάσεών του στην Κύπρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έκανε στο Μπαχρέιν. Η εκμίσθωση από τις ΗΠΑ του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς ΗΠΑ-Κύπρου, που τόνισε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο στις 30 Οκτωβρίου 2024. Η αποαποικιοποίηση της Κύπρου μέσω της εκμίσθωσης από τις ΗΠΑ μιας περιοχής βρετανικής βάσης θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως μοντέλο για την πλήρη από-αποικιοποίηση της Κύπρου. Σήμερα, η Τουρκία κατέχει το μισό βόρειο τμήμα του νησιού εδώ και πενήντα χρόνια. Παρά τις φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, η διεθνής κοινότητα δεν θα επισημοποιήσει ποτέ την αρπαγή γης από την Τουρκία στην Κύπρο. Τελικά, η μίσθωση από τις ΗΠΑ των τουρκικών βάσεων στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο θα μπορούσε να σπάσει το διπλωματικό αδιέξοδο, αν όχι επί Ερντογάν, τότε επί του διαδόχου του», καταλήγει ο Μάικλ Ρούμπιν.

ειδήσειςΚύπροςΗΠΑΤουρκίαειδήσεις τώρα