Κόσμος|15.11.2024 12:43

Η Χαμάς καθ' οδόν προς την Άγκυρα;

Μαρία Ζαχαράκη

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή φαίνεται να αποκτά νέους κανόνες, με το Κατάρ να αποσύρεται από τον ρόλο του «οικοδεσπότη» και μεσολαβητή και τη Χαμάς να αναζητά νέο «καταφύγιο».

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι μετά από ένα μακρύ αδιέξοδο στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός Ισραήλ-Χαμάς, η κυβέρνηση του Κατάρ ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης. Αυτό ήρθε εν μέσω ισχυρισμών ότι λόγω έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων, το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στην Ντόχα ενδέχεται να κλείσει υπό την πίεση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαμάς θα μπορούσε να μεταφέρει την έδρα της είτε στην Τουρκία είτε στο Ιράν. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ αντέκρουσε αυτούς τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι ανέστειλαν τη διαμεσολάβηση, αλλά δεν έκλεισαν το γραφείο της Χαμάς.

Δίκοπο μαχαίρι για Ερντογάν

Αν και η Ντόχα αρνείται την πλήρη ρήξη, η πιθανότητα η ηγεσία της Χαμάς να μεταφερθεί στην Τουρκία αναδεικνύει μια διττή δυναμική: από τη μία, η Άγκυρα ενδέχεται να εκμεταλλευτεί αυτή τη συνεργασία ως διπλωματικό εργαλείο, από την άλλη, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρότερες διεθνείς πιέσεις.

Ο αντιπρόεδρος και τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Ιλχάν Ουζγκέλ, σχολίασε ότι η Τουρκία μπορεί να είναι ο πιο πιθανός προορισμός, δεδομένου ότι είναι μία από τις λίγες χώρες ιδεολογικά ευθυγραμμισμένες με τη Χαμάς.

Ο Ουζγκέλ προειδοποίησε, όμως, ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη σχέση με τη Χαμάς ως μοχλό πίεσης για να ενισχύσει τη θέση του στη Δύση, αν και θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως τακτική πίεσης εναντίον της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν, για άλλη μία φορά, θα πρέπει να κινηθεί πάνω στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στη στήριξη ενός ιδεολογικού συμμάχου και τον γεωπολιτικό τακτικισμό.

Τουρκία και Κατάρ υπογράφουν 8 συμφωνίες

Χθες πάντως, ήταν στην Άγκυρα για επίσημες επαφές ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ ιμπν Χαμάντ Αλ Θάνι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Αν και η Τουρκία και το Κατάρ υπέγραψαν 8 συμφωνίες συνεργασίας και μια κοινή δήλωση με επίκεντρο την ανθρωπιστική βοήθεια, τα μέσα ενημέρωσης, τον αθλητισμό και την άμυνα, δεν δόθηκε συνέντευξη Τύπου, ούτε αναφέρθηκε το οτιδήποτε σχετικά με τη Χαμάς, αν και θεωρείται, από τα τουρκικά ΜΜΕ, σίγουρο ότι συζητήθηκε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι συναντήσεις ήταν πολύ παραγωγικές. Ο Ερντογάν εξέφρασε ότι η στενή συνεργασία μεταξύ Τουρκία και Κατάρ θα συνεχίσει να ενισχύεται.