Κόσμος|15.11.2024 22:21

Ανάλυση BBC: Τα συμπεράσματα από τις πρώτες κινήσεις του Τραμπ μετά την εκλογή του

Newsroom

Δέκα μέρες συμπληρώθηκαν από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, με τον ρεπουμπλικανό πολιτικό να κάνει ήδη τις πρώτες του κινήσεις, που προμηνύουν την πορεία που θέλει να ακολουθήσει στη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Πολλές από τις πρώτες επιλογές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ πιθανότατα εξέπληξαν τους αναλυτές, με το BBC να αναλύει τα πρώτα συμπεράσματα που προέκυψαν μετά τις κινήσεις του Τραμπ.

Είναι σχεδόν δεδομένο ότι ο ρεπουμπλικανός πολιτικός θέλει να αλλάξει τη διακυβέρνηση της χώρας, με τις επιλογές του για το υπουργικό συμβούλιο να αναμένεται να εγκριθούν από τη Γερουσία. Πρακτικά σχεδιάζει έναν ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αφού αποφεύγει τις συμβατικές και έμπειρες επιλογές, τοποθετώντας σε καίριες θέσεις ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με τον ίδιο. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτική είναι η επιλογή για τη θέση του υπουργού Άμυνας, ο οποίος έχει ζητήσει την εκκαθάριση των στρατιωτικών αρχηγών που εφαρμόζουν woke πολιτικές.

Επιπλέον, ο υποψήφιος για υπουργός Υγείας, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, έχει αναφέρει ότι θέλει να ξεκαθαρίσει τη διαφθορά στις αμερικανικές υπηρεσίες υγείας, αλλά και να περικόψει τμήματα στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η επιλογή του Ίλον Μασκ στη θέση του υπουργού Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.

Φιλικό το Κογκρέσο προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο

Είναι γεγονός ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κέρδισε την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και στη Γερουσία, που θα έχει ισχύ για τουλάχιστον δύο χρόνια, όταν και θα διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές. Ο Τραμπ θέλει να περάσει τους νόμους που θα τον βοηθήσουν να εφαρμόσει την ατζέντα του και το Δημοκρατικό κόμμα δεν θα έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει τα πλάνα του. Πάντως, με δεδομένο τον έλεγχο του Κογκρέσου, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να προωθήσει τις μεγάλες υποσχέσεις του, όπως οι μαζικές απελάσεις, οι σαρωτικοί δασμοί στις ξένες εισαγωγές, αλλά και η ανατροπή της περιβαλλοντικής προστασίας.

Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας δεν θα είναι πάντα δίπλα στον Τραμπ

Την τρέχουσα εβδομάδα ο Τραμπ βίωσε μια... δύσκολη δοκιμασία, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί επέλεξαν για τη Γερουσία τον νέο τους ηγέτη και αυτός δεν ήταν ο Ρικ Σκοτ, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του εκλεγμένου προέδρου. Τη θέση πήρε ο Τζουν Θουν, ο οποίος δεν είχε καλές σχέσεις με τον Τραμπ, με την ψηφοφορία ωστόσο να είναι μυστική. Πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες τέτοιες «συγκρούσεις» εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αφού αρκετοί γερουσιαστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιλογή του Τραμπ να διορίσει υπουργό Δικαιοσύνης τον Ματ Γκέιτζ.

Πιθανή η διαγραφή της ποινικής καταδίκης Τραμπ

Πέραν όλων των άλλων, πολλές νομικές περιπέτειες του Τραμπ ανήκουν στο παρελθόν από τη στιγμή που εκλέχθηκε ξανά. Συγκεκριμένα, στη Νέα Υόρκη ο εκλεγμένος πρόεδρος καταδικάστηκε για ποινική απάτη στην υπόθεση χρημάτων που έδωσε στη Στόρμι Ντάνιελ για να εξασφαλίσει τη σιωπή της, ωστόσο αυτή η δικαστική απόφαση μπορεί να ανατραπεί.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι πιθανό να καθυστερήσει η προγραμματισμένη για τις 26 Νοεμβρίου ανακοίνωση της ποινής που θα πρέπει να εκτίσει.

Η Κίνα παραμένει στο στόχαστρο του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να φέρει πολλές αλλαγές και στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, με τον ίδιο να θεωρεί ότι η Κίνα είναι σοβαρή οικονομική και στρατιωτική απειλή για τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, την ίδια άποψη ενστερνίζονται και τα πρόσωπα που πρόκειται να επιλέξει τις επόμενες ημέρες για το υπουργικό συμβούλιο, με τον Μάικ Γουόλτς να αναφέρει ότι υπάρχει ψυχρός πόλεμος με το Πεκίνο.

Άλλωστε, ακόμα και στην πρώτη θητεία του Τραμπ, οι σχέσεις με την Κίνα ήταν τεταμένες, ενώ επί προεδρίας Μπάιντεν οι επαφές ήταν σαφώς καλύτερες και πιο ποιοτικές για τις δύο χώρες. Οι δασμοί στις εισαγωγές αναμένεται να φέρουν νέα ρήξη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, με τον εκλεγμένο πρόεδρο να δηλώνει έτοιμος να εφαρμόσει την ατζέντα του.

Υπουργικό ΣυμβούλιοΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπBBC