Κόσμος|15.11.2024 21:41

Τούρκοι αναλυτές: «Αρχιτέκτονας ανισορροπίας» ο Ρούμπιο – Τι λένε για την αμερικανική στήριξη σε Ελλάδα, Κύπρο

Μαρία Ζαχαράκη

Η επιλογή των ΗΠΑ για ενίσχυση της Ελλάδας και της Κύπρου αποτελεί μνημείο «γεωπολιτικής βλακείας» κι ο εν δυνάμει υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, Μάρκο Ρούμπιο, ο «αρχιτέκτονας της ανισορροπίας» στη Μεσόγειο, σύμφωνα με την -ενοχλημένη από τις ελληνο-αμερικανικές εξελίξεις- τουρκική σκοπιά.

Ο Τούρκος ειδικός σε θέματα ασφάλειας Αμπντουλάχ Αγάρ σε μια εξαιρετικά επικριτική εκτίμησή του -στην εθνικιστική, αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτζού-, με επίκεντρο τη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ και τις συμφωνίες της Αθήνας με το Ισραήλ για την κατασκευή Σιδερένιου Θόλου, συνάγει ότι όλη αυτή η στρατηγική έχει στόχο την Τουρκία και ότι θα γυρίσει στο τέλος μπούμερανγκ για τις ΗΠΑ ο παραμερισμός της Άγκυρας.

«Καιροσκοπισμός» Ελλάδας

«Η Ελλάδα συνεχίζει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Αγάρ, σχολιάζοντας τη συμφωνία της Ελλάδας με το Ισραήλ για το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος» και την αμερικανική βάση Μαρί στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Αγάρ, «οι συμφωνίες αυτές προετοιμάστηκαν εναντίον της Τουρκίας», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις γεωπολιτικές εντάσεις και την κρίση εμπιστοσύνης της Τουρκίας με τη Δύση, κυρίως με τις ΗΠΑ.

Ο «αρχιτέκτονας» Ρούμπιο

Οι ΗΠΑ επενδύουν στρατιωτικά στην Ελλάδα και την Κύπρο από το 2019, με πρωτεργάτες τον Μενέντεζ και τον Ρούμπιο, κατά τον Αγάρ, την ώρα που η Τουρκία «βιώνει μια κρίση εμπιστοσύνης» με τις δυτικές χώρες.

«Από το 2019 έχει αναπτυχθεί μια παράνομη συμμαχία μεταξύ Ισραήλ, ελληνικής Κύπρου και Ελλάδας υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «οι αρχιτέκτονες αυτής της πολιτικής των ΗΠΑ ήταν ο Μπομπ Μενέντεζ και ο Μάρκο Ρούμπιο», οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την εξοπλιστική ενδυνάμωση της Ελλάδας, παραχωρώντας άνετα μαχητικά αεροσκάφη F-35, εκσυγχρονίζοντας τα μαχητικά αεροσκάφη της F-16 και εξασφαλίζοντάς της ανταλλακτικά.

«Αυτές οι ενισχύσεις δείχνουν ξεκάθαρα τη θέση των ΗΠΑ και της Γαλλίας», βάζοντας στο κάδρο και τον νέο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος φαίνεται ότι θα συνεχίσει, κατά τον Αγάρ, την ίδια πολιτική ‘φροντίδας’ προς Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Σιδερένιος Θόλος δεν διασφαλίζει την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας

Ο Τούρκος αναλυτής αμφισβήτησε στη συνέχεια την αποτελεσματικότητα και το κόστος του αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδερένιος Θόλος», που η Ελλάδα σκοπεύει να αποκτήσει σε συνεργασία με το Ισραήλ.

«2 δισεκατομμύρια ευρώ για ένα σύστημα που αναχαιτίζει πυραύλους με βεληνεκές 40-45 χιλιομέτρων είναι ένα τεράστιο ποσό για την Ελλάδα», σχολίασε, υπονοώντας ότι η απόδοση της επένδυσης είναι αμφιλεγόμενη.

Ο Αγάρ επισήμανε πως ένα τέτοιο σύστημα είναι σημαντικό, αλλά δεν επαρκεί για τους στόχους ασφαλείας της Ελλάδας.

«Σε τέτοια συστήματα, το κρίσιμο ερώτημα είναι: «Μπορώ να αντιμετωπίσω όλες τις απειλές;» Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε επιτυγχάνεται ο στόχος. Διαφορετικά, παραμένει ελλιπές», τόνισε.

Παράλληλα, ο Τούρκος αναλυτής έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη φύση της συμφωνίας και της ακριβούς διάστασης της επένδυσης.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό αφορά μεταβίβαση ή προμήθεια/παραγωγή/τεχνογνωσία. Αυτή η πληροφορία θα είναι καθοριστική».

«Ανόητη στρατηγική αλαζονεία» των ΗΠΑ

Σχολιάζοντας τη γενικότερη στρατηγική των ΗΠΑ, ο Αμπντουλάχ Αγάρ δεν έκρυψε την ενόχλησή του και προειδοποίησε ότι η Συμμαχία θα πληρώσει μεγάλο τίμημα από την επιλογή να στηρίξει την Ελλάδα κι όχι την Τουρκία.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει δυσπιστία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, αλλά δεν έχτισε αυτή τη δυσπιστία η Τουρκία. Μπορούν οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ να κατανοήσουν το τίμημα/κόστος του να παρακάμπτουν την Τουρκία λόγω αυτής της δυσπιστίας; Νομίζω ότι οι πολιτικές και οι στρατηγικές, που βασίζονται στη λογική της ‘σύγκρουσης των πολιτισμών’ και σε ανούσια αποκαλυπτικά δόγματα και σε στρατηγική αλαζονεία και σε παρορμητική εχθρότητα και ευνοιοκρατία αντίθετη με τη γεωπολιτική, απέχουν πολύ από τη γεωπολιτική σοφία που έφερε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία μπορεί να έχει δυσκολίες αυτή την περίοδο, αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα έχουν πολύ περισσότερες δυσκολίες από την Τουρκία λόγω αυτών των συμπεριφορών. Τελικά θα εκραγεί και το κόστος θα είναι βαρύ για τον Ατλαντικό. Οι ΗΠΑ δημιουργούν αβεβαιότητα στην παγκόσμια αυτοκρατορία τους. Αυτό είναι γεωπολιτική βλακεία», δήλωσε, προβλέποντας Κασσανδρικά πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα λόγω της προσέγγισής τους.

Η Τουρκία νιώθει παραμελημένη

Οι δηλώσεις του Αγάρ δείχνουν το βάθος της τουρκικής δυσαρέσκειας για το γεγονός ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ και επιχειρεί να παρουσιάσει την Τουρκία ως έναν αδικημένο, πλην αναντικατάστατο σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

μάρκο ρούμπιοΚύπροςΜεσόγειοςειδήσεις τώραΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ