Κόσμος|18.11.2024 15:11

Συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: Έτοιμοι να επιταχύνουν τη στήριξη στο Κίεβο

Newsroom

Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν για την Ουκρανία, η οποία θα είναι το βασικό θέμα της συνεδρίασης μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Μπάιντεν για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Σύμφωνα με την τηλεόραση του OPEN και την απεσταλμένη Μαρία Αρώνη θα συζητηθεί και το θέμα των αμερικανικών εκλογών. Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να επιταχύνουν τη στήριξη προς το Κίεβο τονίζοντας ότι ο Πούτιν δεν είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί.

Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα εξαρχής τοποθετήθηκε υπέρ της πλήρους στήριξης της Ουκρανίας»

«Η Ελλάδα εξαρχής τοποθετήθηκε υπέρ της πλήρους στήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο τον οποίο κατήγαγε η Ρωσία αντίθετα σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου».

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επισημάνει «με τρόπο κάθετο ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες άμεσα στη Μέση Ανατολή, να υπάρξει πλήρης ανθρωπιστική βοήθεια, απελευθέρωση χωρίς όρους των ομήρων και να δοθεί όραμα στον παλαιστινιακό λαό για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν για τις ευρωατλαντικές σχέσεις μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ εστιάζοντας στην «ανάγκη να υπάρξει μία πολύ ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ελλάδα, σε 45 ημέρες, θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα είναι συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής ασφαλείας, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, με πλήρη προσήλωση στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα έχει ένα σημαντικό ρόλο να επιτελέσει και θα το πράξουμε στηριγμένοι στη βασική μας αρχή για την ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μπορέλ: Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα της ισχύος εναντίον του Πούτιν

«Ο Πούτιν δεν φαίνεται διατεθειμένος να διαπραγματευτεί, αλλά ακριβώς το αντίθετο» δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Ο Πούτιν απάντησε σε κάθε προσπάθεια για διαπραγμάτευση, εξαπολύοντας την πιο σφοδρή επίθεσή του στις πολιτικές υποδομές της Ουκρανίας και κυρίως σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας. Ήταν η πιο σκληρή επίθεση εδώ και μήνες», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ αναφερόμενος στα ρωσικά χτυπήματα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα της ισχύος. Αυτό είναι περισσότερο αλήθεια σήμερα παρά ποτέ, αλλά για να το κάνουμε πρέπει να είμαστε ενωμένοι», τόνισε ο Μπορέλ, του οποίου η θητεία ως Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ λήγει σε λιγότερο από ένα μήνα.

«Πολλές φορές έπρεπε να συζητήσουμε για πάρα πολύ καιρό. Δεν γίνεται να λέμε ότι είμαστε γεωπολιτική δύναμη αν για να φτάσουμε σε μια συμφωνία χρειαζόμαστε μήνες. Η τελευταία έκκλησή μου προς τους συναδέλφους μου είναι να είναι πιο ενωμένοι και να παίρνουν πιο γρήγορα αποφάσεις", πρόσθεσε ο Ζ. Μπορέλ, ο οποίος συμμετέχει μάλλον για τελευταία φορά σε Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του γιατί όπως είπε "οι αποφάσεις για να στηρίξουμε την Ουκρανία μας πήραν πολύ χρόνο" και όπως είπε: "Οι Ουκρανοί χρειάζονται περισσότερη στήριξη και πρέπει να τους τη δώσουμε για να σταματήσουμε τη σύγκρουση".

Τέλος, ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα τη "νέα κατάσταση" που έχει δημιουργηθεί, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ. "Αντιμετωπίζουμε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο και οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι έτοιμοι να δράσουν, χωρίς να πρέπει πρώτα να περιμένουν να αντιδράσουν στις αποφάσεις των ΗΠΑ", σημείωσε. Το τέλος της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι Ευρωπαίοι σε αυτή την περίπτωση θα συζητηθούν στο σημερινό Συμβούλιο, καθώς η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε φόβους ότι η αμερικανική υποστήριξη θα σταματήσει και οι Ουκρανοί θα πρέπει να διαπραγματευτούν.

Μέση ΑνατολήΟυκρανίαΓιώργος ΓεραπετρίτηςΕυρωπαϊκή Ένωσηειδήσεις τώρα