Κόσμος|20.11.2024 11:32

Ο Ερντογάν πήρε θέση για τα πυρηνικά της Ρωσίας: Στέλνει μήνυμα... ψυχραιμίας στον Πούτιν - «Κανένα όφελος»

Μαρία Ζαχαράκη

Ψυχραιμία συνέστησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τα σενάρια για… πυρηνική κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μιλώντας στη Σύνοδο της G20.

«Δεν υπάρχει κανένα όφελος από μια σύγκρουση με χρήση πυρηνικών όπλων», δήλωσε, τονίζοντας ότι η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία στα εδάφη της Ρωσίας προδιαγράφουν ένα ζοφερό σενάριο.

Ακόμη, επανέλαβε την ανάγκη διατήρησης ισορροπίας στις διμερείς σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τη γεωγραφική γειτνίαση και τη σημασία της σταθερότητας στην περιοχή.

Αναφερόμενος στις αρχές του ΝΑΤΟ, τόνισε: «Η Ρωσία έχει την ικανότητα και τα μέσα να αμυνθεί. Ομοίως, ως μέλος του ΝΑΤΟ, πρέπει να αμυνθούμε και να ενεργήσουμε για να το πράξουμε».

Παράλληλα, έκλεισε την παρέμβασή του με ένα κάλεσμα για ειρήνη, υπενθυμίζοντας εμμέσως έναν ενδεχόμενο ρόλο της Τουρκίας: «Ελπίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί μια σαφής κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό».

Απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων

Όπως όλα δείχνουν, ο πόλεμος μπαίνει σε νέα φάση  μετά την πρώτη επίθεση που εξαπέλυσε το Κίεβο με πυραύλους ATACMS, μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Τζο Μπάιντεν. 

Σαν αποτέλεσμα, η Ρωσία απείλησε την Τρίτη ότι θα υπάρξει η «προσήκουσα» ανταπόδοση της επίθεσης που εξαπέλυσε η Ουκρανία, αναφερόμενη σε πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.

Σφοδρές αντιδράσεις για την ρητορική της Μόσχας 

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία καταδίκασαν νωρίτερα τη ρητορική της Μόσχας, στηλιτεύοντας την «ανεύθυνη» συμπεριφορά της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σουμπίχα από την πλευρά του κάλεσε να επιδειχθεί «ψυχραιμία» όσον αφορά την αναθεώρηση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος και κανένας να μην «παραδοθεί στον φόβο».

«Το αναθεωρημένο πυρηνικό δόγμα τους και ρητορική τους για τη χρήση πυρηνικών όπλων δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκβιασμός», είπε ο κ. Σουμπίχα ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε πως συνεχίζει να «επιτηρεί» την κατάσταση, προσθέτοντας πως «τίποτε δεν υποδεικνύει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την «κλιμάκωση» στη στάση της Ρωσίας και απαίτησε να επιδειχθεί «λογική». «Έχει ευθύνες ως κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ. Μακρόν σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο της G20 στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

Σημείωσε ακόμη πως κάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να ρίξει «όλο του το βάρος», να ασκήσει «πίεση», να αξιοποιήσει «τη δυνατότητά του να διαπραγματευτεί» ώστε ο Βλαντίμιρ Πούτιν να «σταματήσει τις επιθέσεις».

Για «ανεύθυνη ρητορική» μίλησαν επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.

Τουρκίαπυρηνικά όπλαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟυκρανίαΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαπόλεμος