Δημοσκόπηση στην Ουκρανία: Αμεσο τέλος του πολέμου με Ρωσία ζητεί η πλειοψηφία
NewsroomΣυμπληρώθηκαν κάτι παραπάνω από 1.000 ημέρες από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι περισσότεροι Ουκρανοί θέλουν ένα γρήγορο τέλος του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων.
Η απόφασή αυτή αποτυπώνεται σε δημοσκοπήσεις του αμερικανικού ινστιτούτου κοινής γνώμης Gallup. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που διεξήχθη το τελευταίο τρίμηνο του 2024, κατά μέσο όρο το 52% των Ουκρανών θα ήθελε η Ουκρανία να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατό. Αντίθετα, μόνο το 38% πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει να παλεύει μέχρι τη νίκη.
Οι Ουκρανοί κουράστηκαν από τον πόλεμο
Μετά από πάνω από δύο χρόνια έντονων συγκρούσεων, οι Ουκρανοί κουράζονται όλο και περισσότερο από τον πόλεμο με τη Ρωσία. Ενδεικτικά το 2022, το 73% των ερωτηθέντων ήθελε ο πόλεμος να έχει νικηφόρο τέλος. Τον επόμενο χρόνο, ο αριθμός τους μειώθηκε στο 63%. Και τώρα, για πρώτη φορά, η πλειοψηφία αποτελείται από εκείνους που τάσσονται υπέρ του πρόωρου τερματισμού των εχθροπραξιών.
Ανοιχτοί σε εδαφικές παραχωρήσεις
Μεγάλο μέρος των Ουκρανών που τάσσονται υπέρ της διαπραγμάτευσης για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου πιστεύουν ότι η χώρα θα πρέπει να είναι ανοιχτή στην εκχώρηση ορισμένων εδαφών με αντάλλαγμα την ειρήνη. Συγκεκριμένα η πλειοψηφία συμφωνεί ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε ορισμένες εδαφικές παραχωρήσεις ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ το 38% διαφωνεί και ένα άλλο 10% δεν καταθέτει γνώμη. Η Gallup δεν ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το επίπεδο των εδαφικών παραχωρήσεων στις οποίες θα ήταν ανοιχτοί οι άνθρωποι.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα