Κόσμος|22.11.2024 06:10

Τεχνητή νοημοσύνη: Σε εκκλησία της Ελβετίας οι πιστοί μπορούν να εξομολογηθούν...από τον Χριστό

Newsroom

Το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου στη Λουκέρνη της Ελβετίας εγκατέστησε έναν Ιησού με τεχνητή νοημοσύνη, ικανό να συνομιλεί σε 100 διαφορετικές γλώσσες και με τον οποίο οι πιστοί μπορούν να συνομιλήσουν.

«Ήταν πραγματικά ένα πείραμα», δήλωσε στην Guardian ο Marco Schmid, θεολόγος της εκκλησίας. «Θέλαμε να δούμε και να καταλάβουμε πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε έναν Ιησού με τεχνητή νοημοσύνη. Για ποιο θέμα θα μιλούσαν μαζί του; Θα υπήρχε ενδιαφέρον να του μιλήσουν; Είμαστε μάλλον πρωτοπόροι σε αυτό.» Η εγκατάσταση, γνωστή ως Deus in Machina, ξεκίνησε τον Αύγουστο.

Ο Χριστός αβατάρ

Οι επισκέπτες σε αυτό το φουτουριστικό ιερό κάθονται σε ένα εξομολογητικό θάλαμο από το οποίο μπορεί να φανεί μια οθόνη που δείχνει το πρόσωπο του Ιησού μέσα από τη σχάρα. Καθώς ο επισκέπτης κάνει τις ερωτήσεις του, το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ερμηνεύει τις λέξεις τους και διατυπώνει απαντήσεις ζωντανεύοντας το πρόσωπο έτσι ώστε να κινείται στο χρόνο με την ομιλία που δημιουργείται από υπολογιστή.

Κατά τη διάρκεια της δίμηνης περιόδου του πειράματος, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με το άβαταρ.

Από εκπληκτικό έως...κλισέ

Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ανθρώπων που μίλησαν με το άβαταρ βγήκαν από το εξομολογητήριο δηλώνοντας ότι βίωσαν μια «πνευματική εμπειρία». «Έμεινα έκπληκτος, ήταν τόσο εύκολο και παρόλο που είναι μηχανή μου έδωσε τόσες πολλές συμβουλές» ανέφερε ένας από τους πιστούς. 

Άλλοι ήταν πιο αρνητικοί, με ορισμένους να λένε στην εκκλησία ότι τους ήταν αδύνατο να μιλήσουν σε ένα μηχάνημα. Ένας τοπικός δημοσιογράφος που δοκίμασε τη συσκευή περιέγραψε τις απαντήσεις ως, μερικές φορές, «τετριμμένες, επαναλαμβανόμενες και αποπνέουσες μια σοφία που θυμίζει ημερολογιακά κλισέ».

Το πείραμα αντιμετώπισε επίσης επικρίσεις από ορισμένους εντός της εκκλησιαστικής κοινότητας, δήλωσε ο Schmid, με καθολικούς συναδέλφους να διαμαρτύρονται για τη χρήση του εξομολογητηρίου, ενώ οι προτεστάντες συνάδελφοι φάνηκε να δυσανασχετούν με τη χρήση εικόνων από την εγκατάσταση με αυτόν τον τρόπο.

Ενώ η εγκατάσταση είναι μόνο προσωρινή, το Παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου λέει ότι παρόμοια άβαταρ ή chatbots θα μπορούσαν κάποια μέρα να αναλάβουν ορισμένες από τις ευθύνες των ιερέων εκκλησιών.

Για τον Schmid, το πείραμα - και το έντονο ενδιαφέρον που προκάλεσε - του έδειξε ότι οι άνθρωποι αναζητούσαν να προχωρήσουν πέρα από τη Βίβλο, τα μυστήρια και τις τελετουργίες.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια δίψα να μιλήσει κανείς με τον Ιησού. Οι άνθρωποι θέλουν να έχουν μια απάντηση: θέλουν λόγια και να ακούσουν τι λέει. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα στοιχείο του. Έπειτα, φυσικά, υπάρχει και η περιέργεια. Θέλουν να δουν τι είναι αυτό».

ΕλβετίαΙησούς Χριστόςτεχνητή νοημοσύνηΕκκλησίαειδήσεις τώρα