Κόσμος|22.11.2024 20:56

Αναβρασμός στη Δύση μετά την εκτόξευση του πυραύλου Oreshnik - Την ανάπτυξη νέων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας προαναγγέλλει ο Ζελένσκι

Newsroom

Αναβρασμό έχει προκαλέσει στη Δύση η ανάπτυξη των υπερηχητικών πυραύλων Oreshnik από τη Ρωσία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προανήγγειλε απόψε την ανάπτυξη νέων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπιστούν οι«νέοι κινδύνοι».

Ο Ζελένσκι στη νυχτερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία κάλεσε τη Δύση να δώσει μία «σοβαρή απάντηση», ώστε ο Βλαντιμίρ Πούτιν να φοβηθεί να επεκτείνει τον πόλεμο και να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του. Είπε ότι η χρήση μιας άλλης χώρας για τη «δοκιμή νέων όπλων για την τρομοκρατία» αποτελεί σαφώς διεθνές έγκλημα.Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία γελοιοποιεί τους συμμάχους της, που απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

«Η Ρωσία γελοιοποιεί τη θέση κρατών όπως η Κίνα, των κρατών του Παγκόσμιου Νότου και ορισμένους ηγέτες που ζητούν κάθε φορά αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που δημοσιεύθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

«Οι απειλές του Πούτιν δεν είναι φλυαρία»

Το ΝΑΤΟ  συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο για την Τρίτη με αντικείμενο τους υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Ο Γερμανός Καγκελάριο έκανε λόγο για  «τρομερή κλιμάκωση», ωστόσο επέμεινε ότι δεν είναι λύση το να εξοπλίσει η συμμαχία με ακόμα πιο βαρύ οπλισμό το Κίεβο.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος παραμένει στενός σύμμαχος του Κρεμλίνου παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάλεσε σήμερα τη Δύση να πάρει σοβαρά τις απειλές του Πούτιν. 

Όταν εκφράζεται για το θέμα αυτό «μια χώρα όπως η Ρωσία, που είναι διαφορετική από εμάς και που βασίζει την πολιτική της, τη θέση της στον κόσμο γενικότερα στη στρατιωτική ισχύ, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη αυτές τις απειλές κυριολεκτικά», δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

«Δεν είναι φλυαρία ούτε “επικοινωνιακό τέχνασμα, οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έχουν βαρύτητα και θα υπάρξουν συνέπειες», εκτίμησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι «η Μόσχα διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο, με όπλα από τα πιο σύγχρονα και τα πιο καταστροφικά».

Τι είναι ο πύραυλος  Oreshnik

Οι πύραυλοι  Oreshnik σύμφωνα με το Κρεμλίνο είναι υπερηχητικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, που πετάνε με ταχύτητα δέκα φορές αυτή του ήχου και έτσι δεν μπορεί να αναχαιτιστούν. Έχουν βεληνεκές 5.000 χιλιόμετρα και επιτρέπει έτσι στη Ρωσία να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Φαίνεται πως διαθέτει πολλαπλές ανεξάρτητες κεφαλές που μπορούν να πλήξουν διαφορετικούς στόχους. Ο Ανατόλι Ματβίιτσουκ, ένας ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, δήλωσε πως μπορεί να φέρει έξι έως οκτώ συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές και πιθανόν βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία, σύμφωνα με τον Γιούρι Ποντολιάκα, έναν εξέχοντα γεννημένο στην Ουκρανία φιλορώσο στρατιωτικό μπλόγκερ.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ο πύραυλος που εκτόξευσε η Ρωσία ήταν βασισμένος στο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «RS-26 Rubezh».Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ είχαν ειδοποιηθεί για την εκτόξευση μέσω διαύλων για τη μείωση του πυρηνικού κινδύνου.

 Τι είναι ο RS-26; 

Ο RS-26 είναι ένα μηχανοκίνητο πυραυλικό σύστημα στερεών καυσίμων το οποίο αναπτύχθηκε το 2008.Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν επισήμως το 2019 από τη συμφωνία ορόσημο του 1987 για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) με τη Ρωσία, αφού υποστήριξαν πως η Μόσχα παραβιάζει τη συνθήκη αυτή, μια κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνήθηκε. Οι ΗΠΑ είναν υποστηρίξει τότε πως η Ρωσία αναπτύσσει έναν πύραυλο κρουζ (γνωστό στη Ρωσία ως 9M729), διαφορετικό από τον RS-26.

Βίκτορ ΌρμπανΡωσίαΝΑΤΟΒολοντιμίρ ΖελένσκιπύραυλοιΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαειδήσεις τώρα