Κόσμος|25.11.2024 17:10

Η Μέρκελ υπερασπίζεται το «όχι» που είπε στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – Τι λέει για τον πόλεμο

Newsroom

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει τα απομνημονεύματά της και σε αυτό το πλαίσιο έδωσε μια μικρή γεύση για το τι περιλαμβάνουν, κάνοντας αναφορά στην πυρηνική απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν, το μεταναστευτικό, αλλά και τον Τραμπ, ενώ στο βιβλίο της μιλά και για τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι αναφορές της Μέρκελ

Πριν μερικά χρόνια ο πλανήτης τη γνώριζε σαν την πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου, με την ίδια να «κουμαντάρει» σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τα απομνημονεύματά της, με τίτλο «Ελευθερία», όπου θα κάνει εκτενή αναφορά στην 16ετη θητεία της ως καγκελάριος της Γερμανίας.

Η πρώην καγκελάριος της πλουσιότερης χώρας της ευρωζώνης μίλησε στο BBC και τόνισε αρχικά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αν το Κίεβο έκανε τις διαδικασίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2008. «Ο Πούτιν δεν θα έμενε άπραγος. Η Ουκρανία τότε δεν ήταν τόσο προετοιμασμένη σε σχέση με τώρα», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Παράλληλα, η Γερμανίδα πολιτικός τόνισε ότι την ανησυχούν οι απειλές του Πούτιν για τα πυρηνικά, αναγνωρίζοντας ότι Ρωσία και ΗΠΑ είναι οι ισχυρότερες χώρες του κόσμου σε αυτόν τον τομέα. Η ίδια σημείωσε ότι έψαχνε πάντα την ειρηνική συνεργασία με τη Μόσχα και είναι γεγονός ότι η εισβολή στην Ουκρανία έγινε λίγους μήνες ματά την αποχώρησή της. 

Η ανάγκη για το ρωσικό φυσικό αέριο

Κατά τη διακυβέρνηση της Γερμανίας από τη Μέρκελ, οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας έγιναν εξαρτημένες από τη Ρωσία, με δύο αγωγούς να μεταφέρουν φυσικό αέριο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Η πρώην καγκελάριος με τη συμφωνία τότε κατόρθωσε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, αλλά και να κρατήσει μια πολύ καλή επαφή με τη Μόσχα, παρότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είχαν εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις τους.

Πλέον, με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας οι βιομηχανίες της Γερμανίας πληρώνουν ακριβό LNG.

Το μεταναστευτικό

Στις δηλώσεις της η Μέρκελ υπερασπίζεται την μεταναστευτική πολιτική της. Το 2015 η μεταναστευτική κρίση είχε φτάνει στο ζενίθ, με τις αποφάσεις της Γερμανίδας πολιτικού να θεωρούνται καθοριστικές. Ενδεικτικό είναι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα την είχε χαρακτηρίσει θαρραλέα και ηθική ηγέτιδα, με τους επικριτές της ωστόσο να την κατηγορούν ότι έβγαλε από τη ναφθαλίνη το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Παράλληλα, προτρέπει τους Ευρωπαίους να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης στην Αφρική, προκειμένου να μειωθούν σταδιακά οι μεταναστευτικές ροές.

Για τον Ντόναλντ Τραμπ

Η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του υψηλού κόστους, με τον Τραμπ στην πρώτη του θητεία να εκφράζει την οργή του προς τη Γερμανία για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες και τα εμπορικά ελλείμματα. Η Μέρκελ σχολίασε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ «εκφράζεται πολύ ξεκάθαρα και αν το κάνεις εσύ αυτό, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Αυτή είναι η δικιά μου εμπειρία».

Οι πόλεμος σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή απειλούν άμεσα την Ευρώπη, με τον Τραμπ να μην δείχνει ιδιαίτερη προθυμία να συμβάλει προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Μέρκελ. Παράλληλα, η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να γυρίσει στην ενεργό πολιτική.

ΟυκρανίαΝτόναλντ ΤραμπΒλαντίμιρ ΠούτινΓερμανίαΆνγκελα ΜέρκελΑλέξης Τσίπρας