Παναγία των Παρισίων: Έτοιμη να υποδεχθεί και πάλι το κοινό - Ο Μακρόν έκανε τα αποκαλυπτήρια
NewsroomΠεντέμισι χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, το γοτθικό κόσμημα του Παρισιού έχει πλέον επισκευαστεί και ανακαινιστεί, έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες στις 8 Δεκεμβρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η επίσημη και λαμπρή τελετή εγκαινίων, και να τους προσφέρει μια συναρπαστική οπτική απόλαυση.
Το ανανεωμένο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων έχει κρατηθεί αυστηρά μυστικό – με λίγες μόνο εικόνες να έχουν κυκλοφορήσει όλα αυτά τα χρόνια δείχνοντας την πρόοδο των εργασιών ανακαίνισης.
Ο καθεδρικός ναός αναδεικνύεται από μια διαύγεια και φωτεινότητα, σηματοδοτώντας μια έντονη αντίθεση με τη διάχυτη κατήφεια του παρελθόντος.
Tα πρώτα αποκαλυπτήρια έγιναν σήμερα από τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος -συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ και τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού Λοράν Ούλριχ μπήκαν στον καθεδρικό ναό και ξεναγήθηκαν.
Όταν το γοτθικό κόσμημα κάηκε μπροστά στα μάτια του πλανήτη
Το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019 οι τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν έντρομοι τις ζωντανές εικόνες που μεταδόθηκαν από τις πορτοκαλί φλόγες που εξαπλώνονταν κατά μήκος της οροφής του καθεδρικού ναού και στη συνέχεια -στην κορύφωση της πυρκαγιάς- το καμπαναριό του 19ου αιώνα να συντρίβεται στο έδαφος.
Ο καθεδρικός ναός -η δομή του οποίου προκαλούσε ήδη ανησυχία πριν από την καταστροφή- υποβαλλόταν σε εξωτερική ανακαίνιση εκείνη την εποχή. Μεταξύ των θεωριών για την αιτία της πυρκαγιάς είναι ένα τσιγάρο που άφησε ένας εργάτης ή μια ηλεκτρολογική βλάβη.
Περίπου 600 πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες επί 15 ώρες.
Κάποια στιγμή υπήρχε ο φόβος ότι οι οκτώ καμπάνες του βόρειου πύργου κινδύνευαν να πέσουν, κάτι που θα έριχνε τον ίδιο τον πύργο και ενδεχομένως μεγάλο μέρος των τοιχωμάτων του καθεδρικού ναού.
Στο τέλος αυτό που καταστράφηκε ήταν το καμπαναριό, τα ξύλινα δοκάρια της στέγης και ο πέτρινος θόλος στο κέντρο και μέρος του κυρίως ναού.
Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 κτίστες, ξυλουργοί, αναστηλωτές, στεγαστές, εργάτες χυτηρίων, γλύπτες και μηχανικοί εργάστηκαν στο έργο – παρέχοντας τεράστια ώθηση στις γαλλικές τέχνες και χειροτεχνίες.
«Τα έργα στην Παναγίας των Παρισίων ήταν το ισοδύναμο μιας Παγκόσμιας Έκθεσης, όντας μια βιτρίνα για τη χειροτεχνία μας. Είναι μια υπέροχη βιτρίνα διεθνώς», ισχυρίζεται ο Πασκάλ Παγιέν-Απενζελέ, πρόεδρος ενός συλλόγου που προωθεί τις παραδοσιακές οικοδομικές τεχνικές και δεξιότητες.
- Τραγωδία στην Ξάνθη: Εσπευσμένα στο «Ιπποκράτειο» τα δύο κορίτσια που εισέπνευσαν αέριο - «Όλο το χωριό είναι συντετριμμένο»
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Έπαιρνα 700 ευρώ για κάθε εικονικό γάμο
- Παναγία των Παρισίων: Έτοιμη να υποδεχθεί και πάλι το κοινό - Ο Μακρόν έκανε τα αποκαλυπτήρια
- Το πιο χριστουγεννιάτικο σπίτι: 13χρονος στόλισε όλο το σπίτι του με 36 δέντρα και εκατοντάδες φωτάκια