Κόσμος | 04.12.2024 16:30

Νότια Κορέα: Η άρση του στρατιωτικού νόμου δείχνει «τη δέσμευση» της χώρας απέναντι στο κράτος δικαίου, είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε

Newsroom

Η άμεση άρση του στρατιωτικού νόμου έδειξε τη «δέσμευση» της Νότιας Κορέας απέναντι στο κράτος δικαίου, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Η πρώτη αντίδραση που ήρθε από την πλευρά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέκυψε στην συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, όπου έκανε δηλώσεις ο Μαρκ Ρούτε.   

Ο πρόεδρος Γιουν Σοκ-γεολ επέβαλε στρατιωτικό νόμο αργά χθες, Τρίτη, προτού άρει το μέτρο αυτό μόλις έξι ώρες αργότερα υπό την πίεση των βουλευτών και των διαδηλωτών στους δρόμους. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαίρεται με την άρση του στρατιωτικού νόμου μετά την απόρριψή του από την Εθνοσυνέλευση», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας. «Επαναβεβαιώνουμε τη στενή στρατηγική σύμπραξή μας με τη Δημοκρατία της Κορέας, που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τις αξίες της δημοκρατίας που μοιραζόμαστε, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Ανίτα Χίπερ.

Να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Κινέζων πολιτών

Από την πλευρά της, η Κίνα «σημείωσε» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα, η οποία έχει αρθεί πλέον, αλλά «δεν θα κάνει σχόλια» για τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. «Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις της Νότιας Κορέας, η Κίνα δεν θα κάνει σχόλια... Ελπίζουμε πως η Νότια Κορέα θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των Κινέζων πολιτών και των θεσμών επί τόπου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν, σε γραπτή απάντηση σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Η ζωή συνεχίζεται κανονικά στη Σεούλ 

Οι Νοτιοκορεάτες πήγαν σήμερα στα γραφεία τους, τις επιχειρήσεις και τα σχολεία κανονικά, καθώς στη Σεούλ δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια από τις έξι ώρες που διήρκεσε χθες, Τρίτη, ο στρατιωτικός νόμος ούτε από την πολιτική αναταραχή που ακολούθησε. Η πόλη των 9 εκατ. κατοίκων ξεκίνησε κανονικά την ημέρα της, με τη συνηθισμένη κίνηση στα τραίνα και τους δρόμους, αφού ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σου- γεόλ ανέστειλε τον στρατιωτικό νόμο που κήρυξε, τερματίζοντας την προσπάθειά του να απαγορεύσει τις πολιτικές δραστηριότητες και να επιβάλει λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο πολλοί κάτοικοι της Σεούλ βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ μετά τα γεγονότα, εξαιτίας των οποίων έπεσε κατακόρυφα το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας όπως και το εθνικό νόμισμα της χώρας. Στη Νότια Κορέα έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος περίπου 10 φορές από τότε που ιδρύθηκε η Δημοκρατία της Κορέας, το 1948, όμως η τελευταία φορά ήταν πριν από πάνω από τέσσερις δεκαετίες όταν ο στρατηγός Τσουν Ντου- χουάν κατέλαβε την εξουσία και κυβέρνησε τη χώρα από το 1980 ως το 1988.

Οι άμμεσες αντιδράσεις με διαδηλώσεις 

Διαδηλώσεις και αγορές πανικού χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν έξω από το κοινοβούλιο στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Γιουν και στη συνέχεια τη σύλληψή του και την παραίτησή του. Σχεδόν τα δύο τρίτα των 300 μελών του κοινοβουλίου έσπευσαν να ψηφίσουν για να απορρίψουν τον στρατιωτικό νόμο.

Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Νότιας Κορέας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι πωλήσεις τροφίμων σε κονσέρβα αυξήθηκαν κατά 337% στα καταστήματά της από τις 23:00 και ως τα μεσάνυκτα σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη εβδομάδα. Οι πωλήσεις πακέτων στιγμιαίων νουντλς αυξήθηκαν κατά 254% και αυτές του εμφιαλωμένου νερού κατά 141%, επεσήμανε εκπρόσωπος της αλυσίδας.

Κάποιες εταιρείες συνέστησαν στη διάρκεια της νύκτας στους υπαλλήλους τους να εργαστούν από το σπίτι, αλλά οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν κανονικά σήμερα το πρωί. Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Νότιας Κορέας, η Κορεατική Συνομοσπονδία Συνδικάτων, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεκάδες χιλιάδες μέλη της θα προχωρήσουν σε απεργία μέχρι να παραιτηθεί ο Γιουν και θα πραγματοποιήσουν διαδήλωση σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Σεούλ.

Και άλλες διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα. «Ήξερα απλώς ότι κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος για κάποιον λόγο, αλλά τελείωσε χωρίς κάτι αξιοσημείωτο, κάνοντας τον λόγο (για τον οποίο κηρύχθηκε) να μοιάζει ανούσιος. Μου φάνηκε κάπως περίεργο», σχολίασε ο Παρκ Γιουν- Γεόπ.

στρατιωτικός νόμοςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΝΑΤΟΜάρκ ΡούτεΝότια Κορέαειδήσεις τώρα