Κόσμος|06.12.2024 08:45

Δήμαρχοι στο Φανάρι και το Ζωγράφειο: Μια συνάντηση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την καρδιά της Ρωμιοσύνης

Μαρία Ζαχαράκη

Με αφορμή τη Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 30 Νοεμβρίου, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, διοργανώνοντας παράλληλα μία μεγάλη συναυλιακή εκδήλωση στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, αφιερωμένη στον «Απόστολο Ανδρέα της Μικράς Ασίας», ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.

Οι αντιπροσωπείες της ΠΕΔΚΜ με επικεφαλής τον πρόεδρο, δήμαρχο Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, συνοδεία του Μητροπολίτη Νεαπολέως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, και της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου και τον νομικό σύμβουλο της Ένωσης Αντώνη Γυφτόπουλο, ο οποίος είχε αναλάβει και το μεγαλύτερο βάρος της διοργάνωσης, επισκέφθηκαν το Πατριαρχείο, ανήμερα της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα 30 Νοεμβρίου και είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Γεωργίου.

«Επιστρέφουμε στο σπίτι του Πατέρα μας, χωρίς ποτέ ιστορικά να έχουμε φύγει από αυτό» σημείωσε συγκινημένος ο κ. Καϊτεζίδης, απευθυνόμενος στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

«Σας θεωρούμε θεματοφύλακα των πιο ιερών πραγμάτων του Γένους μας και με λόγο γνώσης απευθυνόμαστε στην Παναγιότητά σας, ωσάν την αγάπη των παιδιών προς τον πατέρα τους».

«Οι δεσμοί της Ένωσης των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας», συνέχισε, «με το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ακατάλυτοι. Και φεύγουμε από εδώ ανανεωμένοι, πιο δυνατοί και με αισθήματα σεβασμού, ευγνωμοσύνης και αληθινής αγάπης, ανανεώνοντας πάντοτε την υπόσχεση επιστροφής, εδώ όπου ανήκουμε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, συμπλήρωσε ότι ήρθαν παράλληλα να στηρίξουν ηθικά και οικονομικά και τη λειτουργία του Ζωγράφειου σχολείου «που μετρά 130 και πλέον χρόνια προσφοράς στην παιδεία και τον πολιτισμό της ομογένειας».

Θρησκευτική και λαογραφική αρμονία

Στη συνέχεια, με μία πανδαισία παραδοσιακών χορών και μελωδιών στο ιστορικό Ζωγράφειο, χορωδίες και συγκροτήματα από την Ελλάδα πραγματοποίησαν ένα ζωντανό ταξίδι στις ρίζες της Ρωμιοσύνης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με βυζαντινούς ύμνους, αφιερωμένους στον Απόστολο Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, και συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς, που καταχειροκροτήθηκαν.

Συγκλονιστική η παράσταση του Βυζαντινού Χορού «Ηδύμελον», καθώς και του Λαογραφικού Συλλόγου Νέου Ρυσίου «Η Αρετσού», του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Μηχανιώνας και του Συλλόγου «Ναύαρχος Βότσης», με την υποστήριξη παραδοσιακής ορχήστρας, υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του Ιωάννη Τσάμη.

Η καλλιτεχνική συναυλία από την Ελλάδα αποτέλεσε τον ιδανικό επίλογο των εορτασμών του Ζωγράφειου Σχολείου, που γιόρτασε φέτος τα 131 χρόνια λειτουργίας του, καθώς υπενθύμισε το ρόλο του ως έναν από τους πολιτισμικούς πυλώνες της Πόλης.

Η γιορτή ως πηγή αντοχής

Οι πρόεδροι της ΠΕΔΚΜ και της ΚΕΔΕ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και Λάζαρος Κυρίζογλου παρέθεσαν επίσης δείπνο στα μέλη των δύο αποστολών και σε εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Ζωγράφειου σχολείου και της Μητρόπολης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως με επικεφαλής τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα, ο οποίος τόνισε ότι «η μόνη αντίσταση της εκκλησίας είναι να εορτάζει. Εξάλλου, βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος, που σημαίνει πως ζωή χωρίς γιορτή είναι μακρύς δρόμος χωρίς πανδοχείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας.

ειδήσεις τώραεκδήλωσηΚωνσταντινούποληΟικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΙγνάτιος Καϊτεζίδηςσυναυλία