Νότια Κορέα: Παραμένει πρόεδρος ο Γιουν - Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής
NewsroomΗ πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί εναντίον του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέλ απέτυχε, καθώς δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους στο κοινοβούλιο, αφού το κυβερνών κόμμα μποϊκοτάρισε τη διαδικασία.
Για να καθαιρεθεί ο πρόεδρος η πρόταση έπρεπε να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 από τους 300 βουλευτές, να συγκεντρώσει δηλαδή πλειοψηφία των δύο τρίτων. Μόνο 195 βουλευτές συμμετείχαν στην ψηφοφορία και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ ανακοίνωσε ότι κηρύσσει «άκυρη» τη διαδικασία.
Δεν παραιτήθηκε στο διάγγελμα και ζήτησε συγνώμη
Ο Γιουν Σουκ Γιολ βύθισε τη χώρα του σε αναταραχή την περασμένη Τρίτη, έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρά του να προχωρήσει στην επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα. Ωστόσο, η κίνησή του σοκ προκάλεσε την οργή του κοινού και των πολιτικών που αντιτάχθηκαν αμέσως και ο ίδιος γρήγορα έκανε πίσω.
Ο Γιουν πραγματοποίησε νέο τηλεοπτικό διάγγελμα το πρωί του Σαββάτου, στο οποίο πολλοί περίμεναν ότι θα παραιτηθεί, όμως αυτός ζήτησε συγγνώμη για ό,τι έκανε, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές του προήλθαν από «απελπισία».Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Κατά τη διαδικασία της κήρυξης του στρατιωτικού νόμου, προκάλεσα ανησυχία και ταλαιπωρία στον λαό. Λυπάμαι πολύ. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τους ανθρώπους που πρέπει να εξεπλάγησαν πολύ».
Πρόσθεσε ότι δεν θα αποφύγει τις νομικές κατηγορίες και ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος στρατιωτικός νόμος. Ωστόσο, τα λόγια μεταμέλειας δεν ήταν αρκετά για κάποιους. «Αφήνω στο κόμμα μου να λάβει μέτρα για τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της θητείας μου», συμπλήρωσε. Ο ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας της Νότιας Κορέας, Χαν Ντονγκ Χουν, δήλωσε ότι ο Γιουν δεν ήταν πλέον σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του και η παραίτησή του ήταν «αναπόφευκτη».
- Τα νέα δεδομένα στη Συρία μετά την ανατροπή Άσαντ: Οι βασικοί παίκτες στη νέα πραγματικότητα και ο ρόλος της Δύσης
- Γερμανία: Η κυβέρνηση ενέκρινε τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία από το 2006
- Υπόθεση Marfin: Απόφαση «βόμβα» από τον Άρειο Πάγο για τους νεκρούς μετά από 14 χρόνια
- Γιώργος Κακοσαίος: «Είχα τρέλα με την Πάολα» - Η Eurovision και το «ευχαριστώ» στη Θεοδωρίδου