Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι: Ποιος είναι ο επικηρυγμένος ηγέτης των ανταρτών στη Συρία που θέλει να ρίξει τον Άσαντ
NewsroomΚαι ενώ οι αντάρτες στη Συρία βρίσκονται μια ανάσα από το κέντρο της Δαμασκού, τα φώτα έχουν πέσει στον αρχηγό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Hayat Tahrir al Sham, τον Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, 42 ετών. Ο Τζολάνι είναι ένας από τους πλέον καταζητούμενους στον κόσμο, παλαιός γνώριμος των Αμερικανών που τον επικήρυξαν το 2017 για 10 εκατομμύρια δολάρια για την τρομοκρατική δράση του στη Μέση Ανατολή.
Ριζοσπάστης, εξτρεμιστής αλλά και μετριoπαθής καθώς οι δυνάμεις του προέλαυναν προς τη Δαμασκό, ο Τζολάνι έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο CNN στο Χαλέπι, χωρίς τουρμπάνι και με περιποιημένη γενειάδα. «Εκείνοι που φοβούνται την ισλαμική διακυβέρνηση είτε έχουν δει λανθασμένες εφαρμογές της είτε δεν την καταλαβαίνουν σωστά. Εμείς μιλάμε για κάτι που συνάδει με τις παραδόσεις και τη φύση της περιοχής. Το σημαντικότερο είναι να οικοδομήσουμε θεσμούς. Δεν μιλάμε για εξουσία του ενός ή των λίγων που εξυπηρετούν προσωπικούς στόχους, αλλά για θεσμική διακυβέρνηση», είπε ο τζιχαντιστής πολέμαρχος.
Η δράση του
Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Αχμεντ Χοθείν αλ Σαραά όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1982 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως μηχανικός πετρελαίου.
Ο 50χρονος τζιχαντιστής ήταν αρχικά επικεφαλής του συριακού βραχίονα της Αλ Κάιντα στη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία. Για χρόνια παρέμενε στην σκιά της οργάνωσης και ήρθε σιγά σιγά στο προσκήνιο, αφού ίδρυσε το Μέτωπο αλ Νούσρα, έκοψε τους δεσμούς του με την Αλ Κάιντα το 2016, άλλαξε το αρχικό όνομα της οργάνωσής του και έγινε ο ντε φάκτο ηγέτης των βορειοδυτικών περιοχών της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Προτού ιδρύσει το Μέτωπο αλ Νούσρα, ο Γκολάνι είχε πολεμήσει στο πλευρό της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και πέρασε πέντε χρόνια σε αμερικανική φυλακή.
Επέστρεψε στη Συρία όταν ξέσπασε ο εμφύλιος στη χώρα, αφού τον έστειλε εκεί ο τότε ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ο Αμπού Όμαρ αλ Μπαγκντάντι, για να εδραιώσει στη χώρα την παρουσία της αλ Κάιντα.
Όταν το ΙΚ προσπάθησε να ενσωματώσει το Μέτωπο αλ Νούσρα το 2013, ο Γκολάνι ήρθε σε ρήξη με τον αλ Μπαγκντάντι.
Στη συνέχεια, μόλις ξεκίνησε η κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, η HTS άρχισε να εδραιώνει την παρουσία της στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας συστήνοντας εκεί την Κυβέρνηση Σωτηρίας.
Ρεαλιστής στα μάτια των οπαδών του, καιροσκόπος για τους αντιπάλους του, ο Τζολάνι δήλωσε τον Μάιο του 2015 ότι, σε αντίθεση με το Ισλαμικό Κράτος, δεν είχε πρόθεση να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον της Δύσης. Επίσης, διακήρυξε ότι σε περίπτωση ήττας του Άσαντ, δεν θα υπάρξουν επιθέσεις εκδίκησης κατά της μειονότητας των Αλαουιτών από την οποία προέρχεται η φατρία του προέδρου.
- Οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ προς Γροιλανδία, Καναδά και Παναμά δείχνουν τι εννοούσε με το «Πρώτα η Αμερική»
- Κηδεία Σημίτη: Το «όχι» στο λαϊκό προσκύνημα, ο επικήδειος της ΠτΔ και οι κλειστοί δρόμοι
- Ελενα Παπαρίζου και Σάκης Ρουβάς στην παρουσίαση του εθνικού τελικού της Eurovision - Χωρίς τη Μαρίνα Σάττι η βραδιά
- «Προγνωστικό χάος» εν όψει της κακοκαιρίας που έρχεται: Πόσο χιόνι θα πέσει τελικά - Η πρόγνωση Μαρουσάκη