Οι ηρωικοί πυροσβέστες περιγράφουν πώς έσωσαν την Παναγία των Παρισίων
Έρη ΠανσεληνάΜόλις 15 λεπτά αχρειάστηκαν για να κριθεί το αποτέλεσμα της μάχης με τις φλόγες. Ο λόγος που σήμερα η Νότρ Νταμ στέκεται ακόμα στο κέντρο της νησίδας «Ιλ ντε λα Σιτέ» και οι χαρακτηριστικοί δίδυμοι πύργοι με τα κωδωνοστάσια κοσμούν τον ορίζοντα της γαλλικής πρωτεύουσας είναι ο ηρωισμός και οι ταχύτατες αποφάσεις των πυροσβεστών του Παρισιού, την ώρα που η πυρκαγιά καταβρόχθιζε το λεγόμενο «δάσος» του ναού, τον ξύλινο σκελετό που καταστράφηκε ολοσχερώς.
Λίγες ώρες μετά την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς το «Έθνος της Κυριακής» επικοινώνησε με τους ήρωες που, έπειτα από μάχη εννέα ωρών με τις φλόγες, κατάφεραν να διασώσουν το μεγαλύτερο μέρος του εμβληματικού μνημείου χαρίζοντας ανακούφιση μέσα στη θλίψη της πρωτοφανούς καταστροφής. Ένας από τους 400 πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επικίνδυνη αποστολή και ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμίας του μας περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε μέσα στη Νότρ Νταμ το βράδυ της Δευτέρας.
«Παρόλο που ήξερα τι θα αντιμετώπιζα, επειδή δεν ήμουν στην πρώτη ομάδα πυροσβεστών που εστάλη στη φωτιά, ήταν θλιβερό ως κάτοικος του Παρισιού και ως Γάλλος το να βλέπω αυτό το ιστορικό κτίριο να τυλίγεται στις φλόγες», μας περιγράφει ο πυροσβέστης, ο οποίος εστάλη λίγη ώρα αργότερα από το ξέσπασμα της φωτιάς, στην ομάδα των ενισχύσεων. «Παρά τα έντονα συναισθήματα που νιώθαμε, έπρεπε να τα αφήσουμε στην άκρη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε στην αποστολή μας: να σβήσουμε την πυρκαγιά, να διασώσουμε τα έργα τέχνης και να περιορίσουμε τις καταστροφές».
Όπως μας εξηγεί, η επιχείρηση στη Νοτρ Νταμ δεν ήταν από τις πιο δύσκολες που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει, αλλά «σίγουρα ήταν μία από τις πιο εντυπωσιακές. Κάτι το ιστορικό μέρος, κάτι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη φωτιά, αλλά και οι μεγάλοι κίνδυνοι που διατρέχαμε για να σώσουμε τα έργα τέχνης και τα θρησκευτικά κειμήλια». «Η οδηγία που είχαμε ήταν να τα βγάλουμε γρήγορα έξω από τον ναό γιατί κινδύνευαν να καούν και να καταστραφούν από την πτώση φλεγόμενων κομματιών», αναφέρει ο ένας από τους 400 ήρωες του μεγάλου κύρους πυροσβεστικού σώματος του Παρισιού, που έκτοτε έχει λάβει αμέτρητα εγκωμιαστικά σχόλια από Γάλλους και ξένους χρηστών στα social media. «Την ώρα της πυρκαγιάς και μετά την κατάσβεσή της λαμβάναμε μηνύματα ανησυχίας από τις οικογένειες και τους φίλους μας και αναγνώρισης και ευχαριστιών από αγνώστους», μας αναφέρει ο Παριζιάνος σημειώνοντας ότι παρόλο που όλος ο κόσμος παρακολουθούσε τις προσπάθειές τους, εκείνοι έμειναν ανεπηρέαστοι στο έργο τους. Επίσης θεωρεί ότι ο έπαινος του κόσμου κρατάει μόνο για λίγο διάστημα. «Δεν ξέρω αν είμαστε ήρωες, αλλά όσο επικίνδυνο κι αν είναι, αν δεν το κάνουμε εμείς, ποιος θα το κάνει;», μας λέει τονίζοντας ότι και εκείνοι είναι μέρος της «παγκόσμιας ελίτ των πυροσβεστών».
Το πυροσβεστικό σώμα κατάφερε να φτάσει στον τόπο της τραγωδίας μόλις 10 λεπτά αφότου ήχησαν οι καμπάνες και αυτό ήταν που έσωσε το ιστορικό μνημείο, καθώς ειδικοί εκτιμούν ότι 15 με 30 λεπτά αργότερα θα είχαν καεί όλα τα ξύλινα θεμέλια και θα είχε καταρρεύσει ολόκληρο το κτίριο. Η σωτήρια απόφαση που έλαβαν την ώρα της μάχης με τις φλόγες ήταν να απομονώσουν τα δύο καμπαναριά ώστε να μη φτάσει εκεί η φωτιά. «Από την ώρα που θα χάναμε τη μάχη των καμπαναριών, θα χάναμε τον καθεδρικό ναό», δήλωσε ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Χοσέ Βας ντε Ματός.
Στο πλευρό των πυροσβεστών που αγωνίζονταν επί εννέα ώρες σε ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του Παρισιού ήταν και χιλιάδες συνάδελφοί τους στη Γαλλία που παρακολουθούσαν με αγωνία τη ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς. «Βλέποντας το πώς εξαπλωνόταν υποψιάστηκα ότι θα έπεφτε όλη η δομή και ότι η φωτιά θα ήταν πάρα πολύ καταστροφική», αναφέρει στο Έθνος της Κυριακής ο 33χρονος πυροσβέστης από την Τουρ, Ρομάν Λε Κοστό, ο οποίος είδε στην υπόθεση της Νοτρ Νταμ τη δική του συγκλονιστική ιστορία.
Λόγω ενός ατυχήματος που είχε πριν από επτά χρόνια, ο Ρομάν έμεινε τετραπληγικός και καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι, έτσι πλέον βοηθάει το Σώμα από το τηλεφωνικό κέντρο. «Οι συνάδελφοί μου, άνδρες και γυναίκες, με κίνδυνο της ζωής τους έκαναν τα πάντα για να διατηρήσουν ό,τι μπορούσε να διασωθεί και να μας δώσουν ελπίδα ότι μια μέρα η Νοτρ Νταμ θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της», αναφέρει ο 33χρονος πυροσβέστης στο «Έθνος της Κυριακής». Παρομοιάζει, μάλιστα, αυτό που συνέβη στην Παναγία των Παρισίων με το ατύχημα που του στέρησε πριν από επτά χρόνια την κινητικότητά του στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας: «όπως εγώ έπρεπε να αποδεχθώ το μοιραίο της κατάστασής μου, να αποδεχθώ αυτό που συνέβη, έτσι και αυτό θα πάρει χρόνο αλλά θα ζήσει μια αναγέννηση, δε ξεκινήσει μια δεύτερη ζωή. Φυσικά η εμφάνισή της δε θα είναι η ίδια αλλά στο βάθος θα είναι πάντα η Νοτρ Νταμ».
- Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
- Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
- Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
- Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»