Κόσμος|11.12.2024 14:10

Politico: Τα επιδραστικότερα πρόσωπα στην Ευρώπη για το 2025 - Η Μελόνι στην κορυφή

Newsroom

Τη λίστα με τα πιο ισχυρά και επιδραστικά πολιτικά πρόσωπα στην Ευρώπη κατάρτισε για τη χρονιά που έρχεται και φέτος το PoliticoΣτην κορυφή της λίστας αναδείχθηκε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ενώ o Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τουσκ, η Τερέσα Ριμπέρα, η Κάγια Κάλας, ο Βίκτορ Όρμπαν, ο Πέδρο Σάντσεθ, η Μαρίν Λεπέν και ο πάπας Φραγκίσκος ξεχώρισαν επίσης ο καθένας για διαφορετικό λόγο.

Εκκωφαντική η απουσία του Μακρόν και του Σολτς.

Το πιο ισχυρό πρόσωπο της Ευρώπης

Η Μελόνι έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο όταν έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, αλλά λίγοι προέβλεψαν ότι θα άντεχε πολύ στο αξίωμα. Οι ειδήμονες ανέμεναν ότι οι εσωτερικές διαμάχες θα διέσπαζαν αναπόφευκτα τον κυβερνητικό συνασπισμό των δεξιών κομμάτων της, και δεν υπήρχε μεγάλη όρεξη για αυτήν στις Βρυξέλλες. Μετά από χρόνια που υπέμειναν τα καμώματα του Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, κορυφαία στελέχη της ΕΕ δεν ενθουσιάστηκαν με την άφιξη ενός ηγέτη που είχε κάνει προεκλογική εκστρατεία για τον «Θεό, την πατρίδα και την οικογένεια» και σχημάτισε κυβέρνηση με κόμματα που πρόσκεινται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όμως τα τελευταία δύο χρόνια η Μελόνι εδραίωσε την κυβέρνησή της ως μία από τις πιο σταθερές που υπήρξαν στη μεταπολεμική Ιταλία. Αν και η χώρα βαρύνεται με ένα εθνικό χρέος που αντιστοιχεί στο 137% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, οι οικονομικές προβλέψεις δεν είναι τόσο δυσοίωνες ώστε να τρομάξουν τους ξένους επενδυτές που προσελκύονται από το ασυνήθιστα ήρεμο πολιτικό περιβάλλον.

Η μικροκαμωμένη πολιτικός, που ξεκίνησε από τις φασιστικές νεολαίες της Ιταλίας, έχει κατορθώσει να απεκδυθεί το «στίγμα» της γραφικής υπερεθνικίστριας και να επιβληθεί σε Ιταλία, Βρυξέλλες και προσεχώς σε Ουάσιγκτον, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, «χρίζοντάς» την το πιο ισχυρό πρόσωπο στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή.  

Στη συνέχεια το Politico ξεχωρίζει τους πολιτικούς της Ευρώπης, τους δραστήριους, τους ανατροπείς και του ονειροπόλους.

Οι δραστήριοι

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατάφερε να αιφνιδιάσει την Ευρώπη, ανοίγοντας σχεδόν προ τριετίας το μεγαλύτερο πολεμικό μέτωπο στα ανατολικά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά την απώλεια 700.000 Ρώσων στρατιωτών και την κατάληψη μόνον ενός μικρού τμήματος της Ουκρανίας, ο Πούτιν έχει καταφέρει να κάμψει τη συνοχή της Ευρώπης και της Δύσης στην υποστήριξη του Κιέβου. 

Από την άλλη ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ έφερε ισορροπία τόσο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρώπη σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Θεωρείται πως θα ενισχυθεί περαιτέρω η θέση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά την αποδυνάμωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του γερμανου Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς.

Πάνω από το ήμισυ των πόρων της ΕΤΕπ είναι προσανατολισμένο σε έργα υποδομής για την πράσινη μετάβαση και ανθεκτικότητας έναντι των κινδύνων της κλιματικής κρίσης. Μετά από μια μακρά θητεία στην Κομισιόν, η Καλβίνο δεν διστάζει να δώσει ένα πιο δυναμικό προφίλ στην ΕΤΕπ, δηλώνοντας πως η ασφάλεια και η άμυνα είναι από τις βασικότερες προτεραιότητες μαζί με το κλίμα.

Στη συνομοταξία των πολιτικών της δράσης περιλαμβάνονται οι Στεφανί Ρισό και Σαμπίνε Βέγιαντ. Η Ρισό είναι γενική διευθύντρια του τμήματος προϋπολογισμού στην ΕΕ και έχει αναλάβει να χαράξει την σωστή φόρμουλα για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, οι ικανότητες του 63χρονου Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα να επιτυγχάνει περίπλοκες συμφωνίες, είναι πολύτιμες ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μια από τις πιο κρίσιμες συγκυρίες για την ΕΕ. Στη Βρετανία, η Ρέιτσελ Ριβς από τη θέση της υπουργού Οικονομικών γίνεται μια γυναίκα της δράσης, διότι αναλαμβάνει να εξομαλύνει τη λειτουργία του εγχώριου συστήματος υγείας και παιδείας, αλλά και να επιβάλει μια πειθαρχία στον προϋπολογισμό με την εκλογίκευση των δαπανών στα υπουργεία και την αύξηση των φόρων σε υψηλό 30ετίας.

Οι ανατροπείς

Στη λίστα των ανατροπέων μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών περιλαμβάνεται η ακροδεξιά Μαρί Λεπέν επιδιώκει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τη μετανάστευση και το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας.  Ακολουθεί ο Ραφαέλε Φίτο που είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρζια Μελόνι και της ΕΕ μιας και είναι ένας από έξι αντιπροέδρους της Κομισιόν με απευθείας δικαιοδοσία στα 400 δισ. ευρώ του Ταμείου Συνοχής. Η Τερέσα Ριμπέρα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κλίμα και τον Ανταγωνισμό και ο Ράφαου Καζίμιες Τσασκόφσκι, που είναι δήμαρχος της Βαρσοβίας και ισχυρός υποψήφιος για μια μετριοπαθή προεδρία της Πολωνίας.

Οι υπόλοιπες τέσσερις προσωπικότητες στη λίστα των ανατρεπτικών προσωπικοτήτων της ΕΕ είναι ο 43χρόνος Ούγγρος μετριοπαθής Πέτερ Μάγκιαρ, ο Αυστριακός ακροδεξιός Χέρμπερτ Κικλ, η ακροαριστερή Γερμανίδα Ζάρα Βάγκενκεχτ και ο Ούντο Ζόλεϊς, ο οποίος ως δεξί χέρι του Μάνφρεντ Βέμπερ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν διστάζει να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής του προς τα δεξιά, ώστε να ενισχυθεί η παράταξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Από την άλλη πλευρά, ο Χέρμπερτ Κικλ είναι ακροδεξιός που προχώρησε στο Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO), το οποίο ιδρύθηκε από πρώην αξιωματικούς των SS τη δεκαετία του ’50. Γνωστός για τις ακραίες θέσεις του κατά της μετανάστευσης, υπηρέτησε μια διετία ως υπουργός Εσωτερικών στον κυβερνητικό συνασπισμό του Σεμπάστιαν Κούρτς, αλλά απομακρύνθηκε από τη θέση του όταν ένα σκάνδαλο εξέθεσε δεσμούς του κόμματός του με τη Ρωσία. Στη Γερμανία, η Ζάρα Βάγκενκεχτ, επικεφαλής του πολιτικού συνδυασμού Για την Αλληλεγγύη και τη Δικαιοσύνη (BSW ), έδωσε μια ακροαριστερή εκδοχή της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AdF) με την υιοθέτηση μιας σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής.

Οι ονειροπόλοι

Το δεξί χέρι του Ζελένσκι, Αντρέι Γέρμακ, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των ονειροπόλων καθώς το όραμα του είναι μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία με εδαφική ακεραιότητα, εγγυήσεις για την ασφάλεια -συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ και σκληρές επιπτώσεις για τη Ρωσία.

Η Κάγια Κάλας αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπος σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, η οποία είχε προειδοποιήσει για τις προθέσεις της Ρωσίας.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος εδώ και μια 15ετία προωθεί το στρεβλό όραμα μιας ανελεύθερης δημοκρατίας στην Ουγγαρία.

Από την άλλη ο Άρμιν Πάπενγκερ, επικεφαλής της Rheinmental επιδιώκει την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας στη Γηραιά Ήπειρο. Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αναμένεται να υπεραμυνθεί των συμφερόντων της Ευρώπης, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει 2η θητεία στον Λευκό Οίκο.

Ο πάπας Φραγκίσκος συγκαταλέγεται στους ιδεαλιστές της Ευρώπης παρόλο που πολλοί περιμένουν να δουν αν θα εφαρμόσει όντως κάποια προοδευτική αντζέντα.

Τέλος, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, έχει καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ντόναλντ ΤουσκΒλαντίμιρ ΠούτινΤζόρτζια ΜελόνιΕυρώπηειδήσεις τώρα