Κόσμος|13.12.2024 18:20

Συρία: Οι τελευταίες ώρες του Άσαντ στην εξουσία - Από την απελπισία, στην απάτη και στην απόδραση

Newsroom

Στο σκοτάδι είχε κρατήσει συγγενές και στενούς συνεργάτες ο Μπάσαρ αλ Άσαντ για το σχέδιο του να εγκαταλείψει τη Συρία.  Λίγες ώρες πριν επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο με προορισμό τη Μόσχα, ο Άσαντ είχε συναντήσει 30 αξιωματικούς της αστυνομίας και του στρατού, διαβεβαιώνοντας τους ότι βρίσκονται καθ οδόν ενισχύσεις από τη Ρωσία. Μάλιστα, τους είχε ζητήσει να κρατήσουν τις θέσεις τους.

Άφησε τους συμμάχους του στη μοίρα τους 

Ούτε το πολιτικό επιτελείο ήταν ενήμερο για το σχέδιο διαφυγής, που ύφαινε ο 59χρονος δικτάτορας. Το Σάββατο Άσαντ, όταν τελείωσε τη δουλειά, είπε στον διευθυντή του προεδρικού του γραφείου ότι θα πήγαινε σπίτ, αλλά κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο. Τηλεφώνησε επίσης στη λογογράφο του Μπουτάινα Σααμπάν, ζητώντας της να έρθει εκεί, για να προβάρουν μία ομιλία. Φτάνοντας στην οικεία του Σάαπαν δεν βρήκε κανέναν.

Δεν ενημέρωσε ούτε τον αδελφό του 

«Ο Άσαντ δεν πρόβαλε καν μια τελευταία αντίσταση. Δεν συγκέντρωσε καν τα δικά του στρατεύματα. Άφησε τους συμμάχους του στη μοίρα του», δήλωσε ο Ναντίμ Χούρι, εκτελεστικός διευθυντής της περιφερειακής δεξαμενής σκέψης Arab Reform Initiative.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Άσαντ δεν ενημερώσει καν τον μικρό του αδελφό, τον Μάχερ αλ Άσαντ, που ήταν διοικητής της επίλεκτης 4ης μεραρχίας. Τελικά, μόλις ο Μαχέρ έμαθε ότι ο αδελφός του είχε διαφύγει από τη χώρα, πέταξε με ελικόπτερο στο Ιράκ και από εκεί στη Ρωσία. Τα δύο ξαδέλφια του από την πλευρά της μητέρας του ήταν στη Δαμασκό, όταν την κατέλαβαν οι αντάρτες. Προσπάθησαν να διαφύγουν με αυτοκίνητο στο Λίβανο, αλλά αντάρτες τους εντόπισαν και τους πυροβόλησαν θανάσιμα.

Η γυναίκα του και τα παιδιά τους τον περίμεναν στη Μόσχα 

Ο Άσαντ διέφυγε από τη Δαμασκό την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, πετώντας με τον αναμεταδότη του αεροσκάφους απενεργοποιημένο. Προσγειώθηκε αρχικά στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στην παράκτια συριακή πόλη Λατάκια και από εκεί στη Μόσχα. Η γυναίκα του Άσμα και τα τρία τους παιδιά, τον περίμεναν ήδη στη ρωσική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τρεις πρώην στενούς συνεργάτες του και έναν ανώτερο περιφερειακό αξιωματούχο.

Στροφή 180 μοιρών 

Δεκατέσσερα άτομα, που βρίσκονταν στον κύκλο του Άσαντ, μίλησαν στο Reuters για τις τελευταίες ώρες του 59χρονου δικτάτορα στην εξουσία. Όπως είπαν αρχικά αναζήτησε στήριξη στο εξωτερικό για να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία, βρίσκοντας πόρτες κλειστές, φαίνεται ότι αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών, αναζητώντας σχέδιο διαφυγής.

Κομβικό ρόλο στη μεταστροφή του Άσαντ έπαιξε η άρνηση της Μόσχας να στείλει ενισχύσεις, όπως είχε κάνει το 2015. Ο Άσαντ μία ημέρα μετά την επίθεση των ανταρτών στα βόρεια του Χαλεπιού στις 27 Νοεμβρίου και την αστραπιαία προέλαση τους σε ολόκληρη τη χώρα επισκέφτηκε τη Μόσχα, αλλά οι εκκλήσεις του για στρατιωτική παρέμβαση δεν βρήκαν ευήκοα ώτα.

Το Κρεμλίνο του έκλεισε την πόρτα 

Επιστρέφοντας στη Συρία φαίνεται πως δεν μετέφερε στους συνεργάτες του τι πραγματικά ειπώθηκε στο Κρεμλίνο. «Είπε στους διοικητές και τους συνεργάτες του μετά το ταξίδι του στη Μόσχα ότι έρχεται στρατιωτική υποστήριξη. Τους έλεγε ψέματα. Το μήνυμα που έλαβε από τη Μόσχα ήταν αρνητικό», τόνισε ο Χάντι αλ-Μπάχρα, επικεφαλής της εξόριστης αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, ο Άσαντ δεν ζήτησε ποτέ στρατιωτική βοήθεια από την Τεχεράνη. Σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους  κατανοούσε ότι αν το έκανε θα μπορούσε να δώσει αφορμή στο Ισραήλ για να χτυπήσει τις ιρανικές δυνάμεις στη Συρία ή ακόμη και το ίδιο το Ιράν.

ΣυρίαΙράνΜπασάρ αλ ΆσανταντάρτεςΡωσίαειδήσεις τώρα