Φυλακές Σεντνάγια: Το OPEN κολαστήριο του καθεστώτος Άσαντ - Συνταρακτικές εικόνες
NewsroomΤο στομάχι σφίγγεται, οι μνήμες από τις θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας ξυπνούν και οι αντιδράσεις παγκοσμίως, παίρνουν διαστάσεις. Τα πλάνα του OPEN μέσα από το ανθρώπινο «σφαγείο» του καθεστώτος Άσαντ στη Σεντνάγια της Συρίας αναδεικνύουν το πιο σκληρό πρόσωπο της δικτατορίας.
Συνταρακτικά πλάνα
Ο φακός του OPEN βρέθηκε μέσα στο κολαστήριο του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Χιλιάδες άνθρωποι έζησαν σε αυτό το κτίριο στιγμές τρόμου και αγωνίας. Υπέστησαν απάνθρωπα βασανιστήρια. Μερικοί από αυτούς πέρασαν τα τελευταία τους χρόνια σε ένα μικρό δωμάτιο, το οποίο θα έμελλε να γίνει ο τάφος τους.
Η Μαρία Ζαχαράκη μπήκε σε ένα από τα κελιά στα οποία ήταν φυλακισμένοι οι άνθρωποι, με τις άθλιες συνθήκες να είναι εμφανείς, ενώ η κάμερα κατέβηκε ουσιαστικά σε μια κρύπτη. Το OPEN συνάντησε στη Σεντνάγια άτομα που βρέθηκαν εκεί μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ για να ψάξουν τους δικούς τους ανθρώπους και να διαπιστώσουν και οι ίδιοι τι απέγιναν συγγενείς και φίλοι, εχθροί της δικτατορίας.
Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης
Αράχνες, υγρασία, βρώμα, μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά μέσα στα πραγματικά μπουντρούμια, αυτά του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Σε μια φυλακή-ανθρώπινο κολαστήριο, όπου χιλιάδες βασανίστηκαν ανελέητα, χτυπήθηκαν, δολοφονήθηκαν, εκτελέστηκαν. Εκεί που η αξία της ανθρώπινης ζωής έχασε κάθε νόημα.
Καίνε τις φυλακές της Σεντνάγια
Τα πλάνα του OPEN μάλιστα απαθανάτισαν τις στιγμές που όσοι ήταν απέναντι στο καθεστώς και προορίζονταν για αυτές τις φυλακές, καίνε τα κτίρια, με πυκνό μαύρο καπνό να βγαίνει από μέσα.
«Ο αδερφός μου συνελήφθη το 2013 και κρατείτο εκεί. Ψάχνουμε γι αυτόν αλλά δεν μπορούμε να τον βρούμε. Φυλακίστηκε για το τίποτα», ανέφερε στη Μαρία Ζαχαράκη συγγενή αγνοούμενου που είχε φυλακιστεί στο κολαστήριο.
«Με έφεραν εδώ όταν αρνήθηκα να συλλάβω ανθρώπους που συμμετείχαν σε συλλαλητήριο στους δρόμους», ανέφερε ένας από τους πρώην κρατούμενους της Σεντνάγια, εκεί όπου πλέον έχουν σπεύσει ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δηλώνουν πως θέλουν να διατηρήσουν τα έγγραφα της φυλακής για να έχουν αποδείξεις για το τι συνέβαινε. Ωστόσο, οι οικογένειες που έσπευσαν εκεί, τα έχουν ψάξει και πάρει όλα, σύμφωνα με αναφορές, για να μάθουν αν οι αγαπημένοι τους βρισκόντουσαν όντως σε αυτή τη διαβόητη φυλακή.
Πότε έγινε η φυλακή Σεντνάγια
Η φυλακή Σεντνάγια, ένα εκτεταμένο συγκρότημα που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου άγονης γης και περιβάλλεται από συρματοπλέγματα, ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και για δεκαετίες χρησιμοποιήθηκε για να κρατούνται αντίπαλοι του καθεστώτος της οικογένειας Άσαντ.
Έχει χαρακτηριστεί ως η κύρια πολιτική φυλακή της χώρας από την εξέγερση του 2011, όταν η Ένωση Κρατουμένων και Αγνοουμένων στις Φυλακές Σεντνάγια, με έδρα την Τουρκία, αναφέρει ότι ουσιαστικά μετατράπηκε σε «στρατόπεδο θανάτου».
Οι κρατούμενοι λένε ότι στάλθηκαν στη Σεντνάγια λόγω πραγματικών ή δήθεν δεσμών τους με τον αντάρτικο Ελεύθερο Συριακό Στρατό ή απλώς επειδή ζούσαν σε περιοχή που είναι γνωστό ότι τον αντιμάχεται.
Ορισμένοι είχαν κατηγορηθεί για απαγωγή και δολοφονία στρατιωτών του καθεστώτος και είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία. Όλοι δήλωσαν ότι είχαν δώσει ομολογίες υπό «πίεση» και «βασανιστήρια», σύμφωνα με το BBC.
Τους επιβλήθηκαν μακροχρόνιες ποινές ή καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ένας άνδρας είπε ότι κρατούνταν στη φυλακή για τέσσερα χρόνια, αλλά δεν είχε πάει ακόμη στο δικαστήριο.
Οι άνδρες κρατούνταν στο κεντρικό Κόκκινο Κτίριο της φυλακής που ήταν αποκλειστικά για τους αντιπάλους του καθεστώτος.
- Αντιδράσεις για τις αδιανόητες εικόνες στο Μετρό Θεσσαλονίκης, 14 ημέρες μετά τα εγκαίνια: Η απάντηση της εταιρείας για την ακινητοποίηση συρμού
- Το OPEN στις Φυλακές Σεντνάγια: Το κολαστήριο του καθεστώτος Άσαντ με τις απάνθρωπες συνθήκες – Σοκαριστικά πλάνα
- 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: «Συνεχίζουν να χειρουργούν οι ίδιοι γιατροί και μετά τις καταγγελίες» – Τι αναφέρει ο τέως διοικητής
- Οι δημιουργοί του UNO ισχυρίζονται ότι όλοι παίζουν λάθος το παιχνίδι - Πως πρέπει να παίζεται