Κόσμος|18.12.2024 13:16

Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Στο «φως» έρχονται στοιχεία από μαζικούς τάφους στη Συρία, με διεθνή εισαγγελέα από τις ΗΠΑ να αναφέρει ότι έχει αποκαλυφθεί ένας κρατικός μηχανισμός που λειτουργούσε υπό τον Μπασάρ αλ Άσαντ, όπου βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν περισσότεροι απο 100.000 άνθρωποι από το 2013 και έπειτα.

«Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο από την εποχή των Ναζί»

Σύμφωνα με το Reuters, o διεθνής εισαγγελέας εγκλημάτων πολέμου, Στέφεν Ραπ, επισκέφθηκε δύο χώρους μαζικών τάφων στις πόλεις Qutayfah και Najha, που βρίσκονται κοντά στη Δαμασκό, υπογράμμισε πως «σίγουρα έχουμε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους που εξαφανίστηκαν και βασανίστηκαν μέχρι θανάτου. Δεν έχω πολλές αμφιβολίες για τέτοιου είδους αριθμούς, δεδομένου του τι έχουμε δει σε αυτούς τους μαζικούς τάφους. Πραγματικά δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο από την εποχή των Ναζί».

Σημειώνεται ότι ο Ραπ ήταν επικεφαλής των διώξεων στα δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου της Ρουάντα και της Σιέρα Λεόνε, ενώ συνεργάζεται με τη συριακή κοινωνία των πολιτών για την τεκμηρίωση των αποδεικτικών στοιχείων. «Από τη μυστική αστυνομία που εξαφάνιζε ανθρώπους από τους δρόμους και τα σπίτια τους, μέχρι τους δεσμοφύλακες και τους... ανακριτές που τους λιμοκτονούσαν και τους βασάνιζαν μέχρι θανάτου, αλλά και τους οδηγούς φορτηγών και μπουλντόζας που έκρυβαν τα πτώματά τους, σε αυτό το σύστημα εργάζονταν χιλιάδες άνθρωποι», υπογράμμισε ο ίδιος. Ο διεθνής εισαγγελέας έκανε λόγο για ένα σύστημα κρατικής τρομοκρατίας, το οποίο έγινε μηχανισμός θανάτου.

Συνολικά, από το 2011 και έπειτα υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι, με την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Άσαντ να εξελίσσεται εν τέλει σε μεγάλο πόλεμο. Τόσο ο Μπασάρ, όσο και ο πατέρας του Χαφέζ που βρισκόταν στην προεδρία της Συρίας μέχρι το 2000, κατηγορούνται εδώ και καιρό από ομάδες δικαιωμάτων και κυβερνήσεις, για εκτεταμένες εξωδικαστικές εκετελέσεις, συμπεριλαμβανομένων μαζικών εκτελέσεων εντός φυλακών της χώρας. Επιπλέον, υπάρχουν κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων κατά πολιτών.

Ο Άσαντ έχει... μετακομίσει στη Μόσχα και στο παρελθόν διέψευδε τα σενάρια που τον ήθελαν να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ χαρακτήριζε τους επικριτές τους ως εξτρεμιστές. Σύμφωνα με τον Μουάζ Μουσταφά, που είναι επικεφαλής της Συριακής Ομάδας Δράσης Έκτακτης Ανάγκης με έδρα τις ΗΠΑ, μόνο στην πόλη Qutayfah έχουν ταφεί τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι.

«Είναι ένας τόπος φρίκης»

Συνολικά, έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι 157.000 άνθρωποι, με την αρμόδια επιτροπή της Χάγης να αναφέρει ότι έλαβε στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχουν 66 μαζικοί τάφοι στη Συρία, ωστόσο προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής της Χάγης, Κάθριν Μπόμπεργκερ, τόνισε στο Reuters ότι τα στοιχεία αυξάνονται, όσο συνεχίζονται οι επαφές με οικογένειες της Συρίας. Ως μέτρο σύγκρισης, αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι στα Βαλκάνια εξαφανίστηκαν περίπου 40.000 άνθρωποι κατά τη δεκαετία του '90. Οι οικογένειες της Συρίας αναζητούν την αλήθεια, ωστόσο άπαντες γνωρίζουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει για πολλούς μήνες, ίσως και για χρόνια.

Σημειώνεται, ότι για την αντιστοίχιση του DNA θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις συγγενείς που θα δώσουν δείγμα. Από την επιτροπή υπάρχει απαίτηση να προστατευτούν οι χώροι, προκειμένου τα αποδεικτικά στοιχεία να μην χαθούν, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει δικαστική συνέχεια. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τον ΟΗΕ, προκεμένου να διασφαλίσουν ότι ο λαός της Συρίας θα λάβει τις απαντήσεις που χρειάζεται, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι περιγραφές των Σύρων είναι ενδεικτικές του τι γινόταν στην Qutayfah και τη Najha, καθώς αναφέρουν ότι έβλεπαν φορτηγά - ψυγεία να παραδίδουν πτώματα, τα οποία πετάγονταν σε μεγάλες τάφρους που είχαν σκάψει μπουλντόζες.

«Οι τάφοι προετοιμάζονταν με οργανωμένο τρόπο. Το φορτηγό ερχόταν, ξεφόρτωνε το φορτίο που είχε και έφευγε. Υπήρχαν οχήματα ασφαλείας σε κοντινή απόσταση και δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να πλησιάσει», διευκρίνισε ο Αμπ Καλίμπ, που είναι αγρότης που δραστηριοποιείται στην περιοχή που βρίσκεται το νεκροταφείο της Najha. Στην Qutayfah οι κάτοικοι δεν δέχτηκαν να μιλήσουν στην κάμερα ή να χρησιμοποιηθούν τα ονόματά τους σε ρεπορτάζ, καθώς φοβούνται αντίποινα. «Αυτός είναι ο τόπος της φρίκης», παραδέχθηκε ένας εξ αυτών.

Εξάλλου, σε έναν χώρο που ήταν περιφραγμένος με τσιμεντένιους τοίχους, τρία παιδιά έπαιζαν κοντά σε στρατιωτικό δορυφορικό όχημα ρωσικής κατασκευής. Το έδαφος ήταν επίπεδο και ισοπεδωμένο, με ευθείες μακρόστενες γραμμές, όπου πιστεύεται ότι θάφτηκαν τα πτώματα.

Αναλύθηκαν εικόνες από δορυφόρους

Το Reuters μπήκε στη διαδικασία να αναλύσει εικόνες από δορυφόρους και έγινε αντιληπτό ότι οι εκσκαφές έγιναν μεταξύ του 2012 και του 2014, ενώ συνεχίστηκαν μέχρι το 2022. Συγκεκριμένα, οι φωτογραφίες που ελήφθησαν έδειχναν έναν εκσκαφέα και μεγάλες τρύπες, μαζί με φορτηγά.

Ο Ομάρ Χουεϊράτι ηγήθηκε των διαδηλώσεων κατά του Άσαντ και ζει κοντά στο νεκροταφείο της Najha, το οποίο χρησιμοποιήθηκε μέχρι να δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος χώρος στην Qutayfah, με τον ίδιο να πιστεύει ότι αρκετά από τα αγνοούμενα μέλη της οικογένειάς του είναι στον εν λόγω τάφο. Μάλιστα, θεωρεί ότι δύο γιοι του και τέσσερα αδέρφια του συνελήφθησαν επειδή συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις.

«Αυτό ήταν το αμάρτημά μου, αυτό που τους έκανε να πάρουν την οικογένειά μου», δήλωσε ο Χουεϊράτι, ενώ στεκόταν μπροστά από σημείο που θάφτηκαν πτώματα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι πρώτες λεπτομέρειες για τους μαζικούς τάφους στη Συρία είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια των γερμανικών ακροάσεων και καταθέσεων στο αμερικανικό Κογκρέσο το 2021 και το 2023.

Άνδρας που εργαζόταν ως νεκροθάφτης κατέθεσε ως μάρτυρας για τη δουλειά του στις πόλεις Najha και Qutayfah. Ο ίδιος δούλευε σε νεκροταφεία γύρω από τη Δαμασκό στα τέλη του 2011, όταν δύο αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών πήγαν στο γραφείο του και τον διέταξαν να μεταφέρει, αλλά και να θάψει, πτώματα. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, είχε μπει σε φορτηγάκι που ήταν στολισμένο με φωτογραφίες του Άσαντ και πήγαινε στις εν λόγω τοποθεσίες αρκετές φορές τη βδομάδα, από το 2011 μέχρι το 2018. Από πίσω υπήρχαν φορτηγά - ψυγεία γεμάτα πτώματα.

«Μετέφεραν εκατοντάδες σορούς από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Στις τοποθεσίες είχαν ήδη σκαφτεί χαρακώματα και εκεί μέσα έριχναν τους νεκρούς», παραδέχθηκε ο νεκροθάφτης. «Δύο φορές τη βδομάδα έφταναν τρία ρυμουλκούμενα φορτηγά, γεμάτα με 300 έως 600 πτώματα ανθρώπων που ήταν θύματα βασανιστηρίων, πείνας και εκτελέσεων», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Ο νεκροθάφτης έφυγε από τη Συρία το 2018 και έφτασε στην Ευρώπη, έχοντας κάνει πολλές αναφορές στα όσα είδε με τα μάτια του να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της τελευταίες δεκαετίας, ωστόσο ποτέ δεν θέλησε να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΔαμασκόςΣυρίαεισαγγελέαςειδήσειςειδήσεις τώραΝαζίεγκλήματα πολέμουΜπασάρ αλ Άσαντμαζική εκτέλεση