Κόσμος|08.11.2018 19:35

Πέθανε η πρώτη γυναίκα που παραδέχθηκε την ομοφυλοφιλία της

Newsroom

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών η Μαρία-Σύλβια Σπολάτο, η πρώτη γυναίκα που είχε παραδεχθεί δημόσια ότι ήταν ομοφυλόφιλη.    

Η Σπολάτο, καθηγήτρια μαθηματικών σε σχολείο της Ιταλίας, το 1972 είχε πάρει μέρος σε κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας. 

Η φωτογραφία της, με ένα πανό που έγραψε «ομοφυλόφιλη απελευθέρωση», είχε δημοσιευθεί από το ιταλικό περιοδικό Panorama και η αναγνωρισιμότητά της, σε μια κλειστή και οπισθοδρομική κοινωνία, της είχε καταστρέψει τη ζωή.

Η καθηγήτρια απομακρύνθηκε από το σχολείο, λόγω «ατιμωτικής συμπεριφοράς». Παράλληλα, και η οικογένειά της την εγκατέλειψε και αναγκάστηκε να ζει ως άστεγη, σε διάφορες ιταλικές πόλεις. Ο τελευταίος της σταθμός ήταν το Μπολτσάνο, όπου αρχικά είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, με επικίνδυνη λοίμωξη στο πόδι. Στη συνέχεια, μπόρεσε να περάσει τα τελευταία της χρόνια σε οίκο ευγηρίας. Στους δρόμους, έψαχνε πάντα βιβλία και εφημερίδες, για να μπορεί να διαβάζει και να παρακολουθεί τις εξελίξεις. 

Η ίδια, πριν πολλές δεκαετίες, είχε γράψει βιβλίο μαθηματικών, και δοκίμια για το φεμινιστικό κίνημα. Όπως αναφέρει ο Τύπος στην Ιταλία, έπειτα από χρόνια απαράδεκτης λήθης, η Ιταλία θα πρέπει να οργανώσει πρωτοβουλίες και συνέδρια, αφιερωμένα σε μια γυναίκα που συνέβαλε στο να σπάσει ένα τείχος σιωπής και ρατσισμού, πληρώνοντας ακριβά την επιλογή της.