Κόσμος|26.12.2024 14:17

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με το Κίεβο η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Newsroom

Η ετοιμότητα να στηρίξουν την Ουκρανία «μέχρι να νικήσει» έχει μειωθεί απότομα στη Δυτική Ευρώπη σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, καθώς η επικείμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης στη Γαλλία

Η δημοσκόπηση της YouGov στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι η επιθυμία της κοινής γνώμης να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας μέχρι τη νίκη -ακόμη και αν αυτό σημαίνει παράταση του πολέμου- είχε υποχωρήσει και στις επτά χώρες τους τελευταίους 12 μήνες.

Η υποστήριξη για μια εναλλακτική λύση στη σύγκρουση - ένα τέλος των συγκρούσεων μέσω διαπραγματεύσεων, ακόμη και αν αυτό αφήσει τη Ρωσία να ελέγχει τμήματα της Ουκρανίας - είχε αυξηθεί σε κάθε χώρα, σύμφωνα με την έρευνα, και ήταν η προτιμώμενη επιλογή σε τέσσερις από αυτές.

Υπήρχε κάποια δυσαρέσκεια για την ιδέα μιας επιβαλλόμενης διευθέτησης που θα συνεπαγόταν την παραχώρηση εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία, αλλά και η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.

Πείθουν οι υποσχέσεις Τραμπ για τέλος του πολέμου;

Ο Τραμπ έχει καυχηθεί, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο «σε 24 ώρες» και ο απεσταλμένος του για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, πρόκειται να ταξιδέψει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις αρχές Ιανουαρίου. Αναλυτές έχουν εκφράσει αμφιβολίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα προσέλθει σε συνομιλίες με όρους που θα είναι καθ' οιονδήποτε τρόπο αποδεκτοί από το Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy, χαιρέτισε τη νίκη του Τραμπ εν μέσω αγανάκτησης με τη σταδιακή πολιτική και τη στρατηγική της «διαχείρισης της κλιμάκωσης» από την απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν.

Τα δεδομένα έρχονται σχεδόν τρία χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή του Πούτιν και σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία. Φέτος η Ρωσία προχωρά με τον ταχύτερο ρυθμό της από την άνοιξη του 2022, όταν οι φάλαγγές της έκαναν μια ανεπιτυχή προσπάθεια να καταλάβουν το Κίεβο.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει αρκετές πόλεις στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να αγωνίζονται να υπερασπιστούν τους αστικούς οικισμούς λόγω της έλλειψης στρατευμάτων πρώτης γραμμής και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής υπεροχής της Ρωσίας.

Το Κίεβο παραδέχεται ότι οι τακτικές του Κρεμλίνου ήταν αποτελεσματικές, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της αεροπορίας για τη στόχευση αμυντικών θέσεων με βόμβες ολίσθησης, χρησιμοποιώντας στη συνέχεια πυρά πυροβολικού και μικρές ομάδες πεζικού. Η Ρωσία ήταν επίσης επιδέξια στον εντοπισμό ασθενέστερων ουκρανικών ταξιαρχιών.

Αλλάζουν στάση οι Βρετανοί - Σταθεροί οι Σκανδιναβοί

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι η προθυμία να στηρίξει την Ουκρανία μέχρι να νικήσει τη Ρωσία παρέμεινε υψηλή στη Σουηδία (50%) και τη Δανία (40%), με το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται στο 36%, αλλά τα επίπεδα αυτά ήταν μειωμένα κατά 14 μονάδες σε σχέση με τα ποσοστά του Ιανουαρίου που ήταν 57%, 51% και 50%.

Κατά την ίδια περίοδο, τα ποσοστά που δήλωσαν ότι προτιμούν μια ειρήνη με διαπραγματεύσεις εκτινάχθηκαν στο 55% από 45% στην Ιταλία, 46% (38%) στην Ισπανία, 43% (35%) στη Γαλλία και 45% (38%) στη Γερμανία, με αντίστοιχη πτώση της ετοιμότητας να υποστηρίξουν την Ουκρανία μέχρι να νικήσει.

Δεν ήταν σαφές αν η μετατόπιση αντανακλούσε μειωμένο ενδιαφέρον ή αυξανόμενη κόπωση. Στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, τα ποσοστά που επιθυμούν να κερδίσει η Ουκρανία - και νοιάζονται να κερδίσει - παρέμειναν σταθερά από τις αρχές του 2023, αν και αλλού έχουν υποχωρήσει.

ΕυρώπηΟυκρανίαδημοσκόπησηΡωσίαειδήσεις τώραΔύση