Μπέρμποκ: Τι απαντά για την άρνηση του αλ Τζολάνι να της δώσει το χέρι
NewsroomΤη δική της απάντηση στην άρνηση του ηγέτη της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα (γνωστού και ως Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι) να της δώσει το χέρι έδωσε η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, κατά την επίσκεψή της στη Δαμασκό. Η ίδια τη χαρακτήρισε «αναμενόμενη».
«Όταν έφθασα στη Συρία, μου ήταν ήδη σαφές ότι δεν θα υπήρχαν οι συνήθεις χειραψίες, αλλά ήταν εξίσου σαφές ότι τόσο εγώ όσο και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δεν συμμεριζόμαστε αυτήν την άποψη», δήλωσε η κα Μπέρμποκ σε δημοσιογράφους στη Δαμασκό. Ήδη κατά την υποδοχή της στο αεροδρόμιο, οι δύο άνδρες που την υποδέχτηκαν δεν της έδωσαν το χέρι τους, όπως είπε.
Ωστόσο, πηγές της γερμανικής αντιπροσωπείας δήλωσαν σε γερμανικά ΜΜΕ ότι ο νέος ηγέτης της Συρίας έδωσε το χέρι του στην Μπέρμποκ στο τέλος της συνάντησής τους.
Σημειώνεται ότι η Μπέρμποκ και ο Μπαρό είναι οι πρώτοι υπουργοί της ΕΕ που επισκέφθηκαν τη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ύστερα από την επίθεση ισλαμιστών ανταρτών στις αρχές Δεκεμβρίου.
Οι μνήμες από το Sofa Gate
Δεν είναι λίγοι αυτοί που παραλληλίζουν τις παραπάνω κινήσεις με το Sofa Gate, όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ επισκέφθηκαν την Τουρκία, όπου τους υποδέχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο κτίριο υπήρχαν τρεις θέσεις, δύο καρέκλες και ένα καναπές, με τον Μισέλ να κάθεται στη μία καρέκλα και τη φον ντερ Λάιεν να σταστίζει, μένοντας για λίγο όρθια.
Εν τέλει, η ίδια κάθισε στον καναπέ, αρκετά μακριά από τους δύο άντρες και υπήρξαν αντιδράσεις και σχόλια, σχετικά με το κατά πόσο σέβεται τις γυναίκες που κατέχουν ηγετικές θέσεις ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τη λύπη του για όσα ακούστηκαν και υποστήριξε ότι δεν αντέδρασε για να μην δημιουργηθεί επεισόδιο. Βεβαίως, η τουρκική κυβέρνηση απάντησε ότι οι θέσεις τοποθετήθηκαν με βάση το πρωτόκολλο που έλαβε.
Τα δικαιώματα των γυναικών επίκεντρο στη συνάντηση
Η άνοδος της HTS στην εξουσία έχει προκαλέσει ανησυχίες για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων στη Συρία, θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Μαζί με τον Ζαν-Νοέλ Μπαρό «καταστήσαμε πολύ σαφές ότι το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών δεν αφορά μόνο τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά αποτελεί μέτρο του πόσο ελεύθερη είναι μια κοινωνία. Ήταν λοιπόν σημαντικό για εμάς να καταστήσουμε σαφές ότι ως Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι στην Συρία μπορούν επιτέλους να ζήσουν και πάλι ελεύθερα. Μιλήσαμε για αυτό το θέμα επί μακρόν και πάρα πολύ ξεκάθαρα. Και στο τέλος μια χειραψία μπορεί να μη φαίνεται τόσο δύσκολη όσο στην αρχή της συζήτησης», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός.
Σε δήλωσή του στο X, ο Γάλλος Μπαρό ανέφερε ότι έλαβαν «διαβεβαιώσεις από τις νέες συριακές αρχές ότι θα υπάρξει ευρεία συμμετοχή — ιδιαίτερα από γυναίκες — στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης».
- Ο Έλον Μασκ απλώνει «ακροδεξιά ομίχλη» πάνω από την Ευρώπη: Προβληματισμός και ανησυχία για τις παρεμβάσεις του μεγιστάνα
- Μετά τις απειλές για Γροιλανδία, Διώρυγα του Παναμά, ο Τραμπ επαινεί τον Ερντογάν: «Έξυπνος τύπος, είναι φίλος μου»
- Εξαφάνιση στη Λάρισα: Τα σενάρια για την τύχη του 39χρονου - «Ο Βασίλης δεν είναι σε μοναστήρι»
- Η… περίεργη προειδοποίηση στους δημότες βελγικής πόλης: «Τα χριστουγεννιάτικα έλατα δεν είναι φαγώσιμα»