Πώς βλέπει ο τουρκικός Τύπος τις ευρωπαϊκές επισκέψεις στη Συρία: Πήγαν να προστατεύσουν τα συμφέροντα του Ισραήλ;
Μαρία ΖαχαράκηΟι επισκέψεις δύο κορυφαίων Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα δεν είχαν ανιδιοτελή πρόθεση για τον τουρκικό τύπο, που διαβάζει στις κινήσεις αυτές μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ισραήλ υπό το πρόσχημα της συνεργασίας.
Η «υποκρισία» πίσω από τις επισκέψεις
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, και ο Γάλλος ομόλογός της, Ζαν Νοέλ Μπαρό, επισκέφθηκαν τη Συρία στις 3 Ιανουαρίου. Ο καθηγητής Κεμάλ Ινάτ, σχολιάζοντας για το πρακτορείο Αναντολού, υποστήριξε ότι «η επίσκεψη αποκαλύπτει την υποκρισία της Ευρώπης. Οι επανειλημμένες αναφορές της Μπέρμποκ στη συνάντησή της με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν πριν από την επίσκεψη και η επιθυμία της να συνεργαστεί με την Τουρκία για τη νέα Συρία είναι σαφείς δείκτες αυτού».
Ο Ινάτ επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί στοχεύουν να διαμορφώσουν την πολιτική της Συρίας «ως πολιτική στην οποία η Γερμανία και η Ευρώπη παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και όχι ως μια σχέση μεταξύ ίσων κυρίαρχων κρατών».
Κατηγορίες για προτεραιότητα στα συμφέροντα του Ισραήλ
Η ερμηνεία της επίσκεψης γίνεται ακόμη πιο σύνθετη καθώς εμπλέκονται οι γεωπολιτικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τον Ινάτ, «η επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν μπορεί να εξεταστεί χωριστά από τους στόχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Συρία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το λόμπι του Ισραήλ έχει μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση των πολιτικών χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία, η επίσκεψη μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να αποτραπεί ο σχηματισμός μιας δομής στη Συρία που θα απειλούσε τα συμφέροντα του Ισραήλ».
Η απάντηση του Σάρα: «Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις»
Στον αντίποδα, ο νέος ηγέτης της Συρίας, Αχμέντ αλ Σάρα, υιοθέτησε ξεκάθαρη στάση απέναντι στις ευρωπαϊκές πιέσεις, σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ.
«Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις», είπε ο Αχμέτ Αλ Σάρα, ο οποίος έθεσε επίσης όρους για τη συνεργασία, δηλώνοντας:
«Η βοήθεια στην ανοικοδόμηση είναι χρέος των χωρών που μιλούν στο όνομα της ανθρωπότητας».
Καχυποψία και ευρωπαϊκά διλήμματα
Η προσέγγιση των Ευρωπαίων εγείρει ερωτήματα, ειδικά όταν η Μπέρμποκ ζήτησε «προνόμια για την τρομοκρατική οργάνωση YPG». Η τουρκική πλευρά παρατηρεί με επιφυλακτικότητα, υπογραμμίζοντας ότι οι ενέργειες αυτές εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική προστασίας συγκεκριμένων συμφερόντων.
- Τι προκάλεσε τις καταστροφικές φωτιές στο Λος Άντζελες; Οι «τέλειες συνθήκες» για την πύρινη κόλαση
- Διατάχθηκε ΕΔΕ για την πτώση ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό - Η πρώτη εκτίμηση «δείχνει» πως κόπηκαν τα συρματόσχοινα
- Τυλίχθηκε στις φλόγες η εμβληματική πινακίδα του Χόλιγουντ; Χαμός στα social media
- Η οικογένεια της Καίτη Γκρέυ έστειλε εξώδικο στους δημιουργούς του «Υπάρχω» για ανακρίβειες