Κόσμος|14.01.2025 16:00

Μπαχτσελί: Δεν νοούνται Δωδεκάνησα χωρίς την Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Επικίνδυνη επιστροφή στην επιθετική και απειλητική ρητορική κατά της Ελλάδας από τον εθνικιστή εταίρο του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), ανέσυρε από το «οπλοστάσιο» του εθνικισμού ακραίες αναφορές για τα Δωδεκάνησα, ενώ δεν δίστασε να απειλήσει την Ελλάδα και να κάνει λόγο για δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας σε «ιστορικά σύνορα», αναφερόμενος στους Κούρδους της Συρίας.

 Ο σκοτεινός ιμπεριαλισμός περικυκλώνει την Τουρκία

Με μία αναθερμασμένη εθνικιστική ρητορική, ο Μπαχτσελί έκανε λόγο σήμερα για έναν «σκοτεινό ιμπεριαλισμό» που στοχεύει και θυματοποιεί την Τουρκία. «Σκεφτόμαστε το μέλλον της αγίας μας πατρίδας, του μεγάλου μας έθνους, υπηρετώντας την ανεξαρτησία του και εντείνοντας τις οχυρώσεις απέναντι στα φρικτά γραμμένα σενάρια του μαύρου ιμπεριαλισμού, που χτίζει, σκάβει θέσεις και ανοίγει μέτωπα γύρω μας».

«Η Ελλάδα προκαλεί στο Αιγαίο»

Σε μία ευθεία επίθεση κατά της Ελλάδας με αφορμή τη φερόμενη ανάπτυξη πυραύλων στα νησιά του Αιγαίου, ο Μπαχτσελί επανάφερε σήμερα την τουρκική ηγεσία πίσω στο γνώριμο αφήγημα, όπου η Αθήνα και τα ελληνικά νησιά εμφανίζονται ως ο υποκινητής της έντασης στο Αιγαίο, ενώ η Άγκυρα συνεχίζει να προειδοποιεί στρατιωτικά και διπλωματικά τους «προκλητικούς» Έλληνες.

«Όπως αντιλαμβάνεστε, οι προετοιμασίες της Ελλάδας για την ανάπτυξη πυραύλων με βεληνεκές 30 έως 300 χιλιομέτρων στα νησιά του Αιγαίου δεν είναι μόνο απολύτως αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, αλλά και απερίσκεπτα βήματα που θα ακρωτηριάσουν τις επιδιώξεις της καλής γειτονίας.

Ο εξοπλισμός των νησιών με αποστρατικοποιημένο καθεστώς βάσει σχεδίου αποτελεί πρόκληση για την Τουρκία. Θα παρασύρει το Αιγαίο, το οποίο επιθυμούμε να είναι μια θάλασσα Ειρήνης, σε μια δίνη έντασης και αντιπαράθεση. Το να επιδεικνύει η Ελλάδα όπλα κάτω από τη μύτη μας, ειδικά στα Δωδεκάνησα, τα οποία είναι τα πιο κοντινά νησιά στην Ανατολία μεταξύ των 7 διαφορετικών νησιωτικών συμπλεγμάτων στο Αιγαίο Πέλαγος, δεν είναι μόνο ένα στρατηγικό λάθος, αλλά και ένα τραγικό λάθος που θα έχει σοβαρές ιστορικές, στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες».

Δωδεκάνησα, το αιώνιο «τουρκικό όνειρο» του Μπαχτσελί

Βλέποντας τα ελληνικά νησιά ως ένα πεδίο εκκρεμών "δικαιωμάτων" προς αποκατάσταση, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας ακόμη και για "κλεμμένα" Δωδεκάνησα από το τουρκικό έθνος. Χωρίς να διστάζει να βυθιστεί ξανά σε έναν αναθεωρητικό ρομαντισμό με στόχο τη διατήρηση της εθνικιστικής φλόγας στο εσωτερικό μέτωπο, η αμφισβήτηση του καθεστώτος των Δωδεκανήσων και η επίκληση της "Γαλάζιας Πατρίδας" από τον εθνικιστή πολιτικό ηγέτη έρχονται να υπενθυμίσουν ότι η Τουρκία παραμένει εγκλωβισμένη στη δική της εκδοχή της αναθεωρητικής γεωπολιτικής.

«Θα ήθελα να το δηλώσω ξεκάθαρα μια για πάντα: ειδικά τα Δωδεκάνησα σφετερίστηκαν και εκλάπησαν από το τουρκικό έθνος, τον αρχικό τους ιδιοκτήτη, με παιχνίδια στο πόδι. Ακόμα και αν η Τουρκία μπορεί να ζήσει χωρίς τα Δωδεκάνησα, είναι ένα ακατέργαστο όνειρο για τα Δωδεκάνησα να ζήσουν χωρίς την Τουρκία. Η επιδίωξη μιας επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής στην απέναντι όχθη του Αιγαίου δεν ωφελεί κανέναν, ειδικά την επίδοξη χώρα. Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη Γαλάζια Πατρίδα».

Γαμήλιο γλέντι ένας πόλεμος με την Ελλάδα

Ο Μπαχτσελί έκλεισε μάλιστα την αναφορά του στην Ελλάδα με μια φράση που ισορροπεί επικίνδυνα ανάμεσα σε απειλή και επίκληση για στρατιωτική δράση. Ο εταίρος του Τούρκου προέδρου διαμηνύει ότι η Ελλάδα, εάν συνταχθεί με τη Δύση και ακολουθήσει μια στρατηγική αντίθετη στα τουρκικά συμφέροντα, θα πρέπει να αναμένει έναν πόλεμο, ο οποίος θα είναι για την Τουρκία ένα «γαμήλιο γλέντι», όπως λέει ειρωνικά.

«Ακριβώς όπως 103 χρόνια πριν, η Τουρκία δεν θα είναι ποτέ ο προφανής ηττημένος που βασίζεται στη γλώσσα του πολέμου και των όπλων, όταν η ειρηνική διπλωματία και οι σχέσεις καλής γειτονίας θα έπρεπε να θεωρούνται ριζωμένες.

Λέω ανοιχτά και με κάθε προσοχή ότι δεν χρειάζεται καν να πούμε τί θα συμβεί, αν η Ελλάδα βρεθεί ξανά δίπλα με τις δυτικές χώρες, όπως έγινε τη δεκαετία του 1920. Συμβουλεύω την κυβέρνηση της Αθήνας να είναι προσεκτική. Πιστεύω ότι όλοι θα κερδίσουν με την ειρήνη. Αν όμως χρειαστεί να πολεμήσουμε για την ειρήνη, λέω ότι θα αποτελεί για εμάς γαμήλιο γλέντι. Ζητώ από τον Αλλάχ τον Παντοδύναμο να θυσιάσουμε χίλιες φορές τη ζωή και το αίμα μας για την επιβίωση της εθνικής μας μοίρας», δήλωσε ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, στοχεύοντας στην ενίσχυση της εσωτερικής συσπείρωσης, μέσα σε ένα πλαίσιο βέβαια που προετοιμάζει το έδαφος για στρατιωτική δράση κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία μπορεί να παρεμβαίνει εντός των ιστορικών της συνόρων

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η επόμενη αναφορά Μπαχτσελί στο δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας στα «ιστορικά της- όπως τα αποκαλεί- σύνορα», καθώς επαναφέρει την προοπτική μιας αναθεωρητικής και επεκτατικής πολιτικής της Άγκυρας, κυρίως στη Συρία. Για τον Μπαχτσελί, αυτή η έννοια δεν περιορίζεται στην προστασία των εθνικών συμφερόντων, αλλά υποδηλώνει την αναδιαμόρφωση του τουρκικού χάρτη, που κατά την άποψη των Τούρκων εθνικιστών, έχει αδικηθεί από την Ιστορία.

«Το εσωτερικό μας μέτωπο πρέπει να είναι ισορροπημένο. Είμαστε σε συνεννόηση για να μην ρίξουμε σκιά στους αιώνες που πέρασαν με τη σύμπραξη του πεπρωμένου. Είναι η ώρα για το τουρκικό έθνος και την Τουρκία».

Η αναφορά στη «ισχύ» της Τουρκίας σε αυτά τα «ιστορικά σύνορα» ενισχύει την αντίληψη ενός επεκτατικού ρόλου της χώρας, αμφισβητώντας τα σημερινά γεωπολιτικά όρια και καθιστώντας τη στρατιωτική παρέμβαση στο όνομα της «αυτοάμυνας» μια αποδεκτή στρατηγική επιλογή.

«Είναι ανοησία να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα θα τελειώσουν, εάν τα αγνοούμε. Όταν τα μανίκια σηκώνονται, το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα πυροδοτήσει μια αποκαλυπτική, ευσυνείδητη λύση. Η Τουρκία είναι ένα πολύ ισχυρό κράτος. Έχει το θάρρος και την ανθεκτικότητα να παίρνει αποφασιστικές αποφάσεις για κάθε επικεφαλίδα προβλημάτων και να παρεμβαίνει εντός των ιστορικών της συνόρων», δήλωσε ο αρχηγός του ΜΗΡ, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια πως οι γεωπολιτικές ισορροπίες δεν είναι μόνιμες, καθώς οι σχέσεις μεταξύ κρατών είναι ευμετάβλητες.

«Δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες ή εχθρότητες μεταξύ κρατών. Ούτε και υπήρξαν μέχρι σήμερα. Μπαίνουμε σε μια περίοδο στον κόσμο όπου τελειώνει η μια κρίση και αρχίζει η άλλη », δήλωσε.

Τουρκικό μέτωπο απέναντι στον ιμπεριαλισμό

Ο εθνικιστής ηγέτης προετοίμασε σήμερα ξανά την κοινή γνώμη για την αντιπαράθεση με δυνάμεις που, κατά την άποψή του, επιβουλεύονται την τουρκική κυριαρχία και ασφάλεια, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις ΗΠΑ.

«Το τι λένε οι τελειωμένοι πολιτικοί εκπρόσωποι δεν έχει καμιά σημασία. Έχουμε εντείνει την οχύρωση απέναντι στα σενάρια του σκοτεινού ιμπεριαλισμού, που συσσωρεύεται γύρω μας».

Από τη σκοπιά του Μπαχτσελί, οι τουρκικές ενέργειες δεν αποτελούν μόνο στρατηγική υπεράσπισης, αλλά και καθήκον της Τουρκίας στην περιοχή. Η απειλή ότι η Τουρκία θα ενεργήσει ως «καταστροφέας» στον «βάλτο» της Συρίας και ειδικότερα ανατολικά του Ευφράτη, σύμφωνα με τις αρχές της αυτοάμυνας, ενισχύει την προειδοποίηση για στρατιωτική επέμβαση κατά των Κούρδων της Συρίας.

Ο πρόεδρος του MHP Μπαχτσελί δήλωσε: «Είναι χρέος της Τουρκικής Δημοκρατίας να καταστρέψει όπου και αν βρίσκεται ο βάλτος, ιδιαίτερα ανατολικά του Ευφράτη σύμφωνα με τις αρχές της αυτοάμυνας. Η ειρήνη δεν έχει χαμένους και ο πόλεμος δεν έχει νικητές. Είμαστε λοιπόν έτοιμοι και εδώ για να κερδίσουν όλοι με την ειρήνη».

Ντεβλέτ ΜπαχτσελίΣυρίαειδήσεις τώραΤουρκίαΔωδεκάνησα