Μέση Ανατολή: Η Χαμάς αποδέχθηκε το προσχέδιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός – Οι όροι
NewsroomΗ Χαμάς εξέφρασε το πρωί την ελπίδα πως οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ που διεξάγονται στην Ντόχα θα καταλήξουν σε «μια σαφή και περιεκτική συμφωνία» ύστερα από πάνω από 15 μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι ενημέρωσε τις παλαιστινιακές παρατάξεις για την πρόοδο των εν εξελίξει συνομιλιών στην Ντόχα, οι οποίες βρίσκονται στην «τελική φάση», ελπίζοντας ότι «αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων θα τελειώσει με μια σαφή και περιεκτική συμφωνία».
Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως οι εμπλεκόμενες πλευρές αποδέχτηκαν την τελευταία πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι, σύμφωνα με την οποία η Χαμάς θα απελευθερώσει ομήρους (33 σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες). Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε πάντως, πως η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί, αλλά μένουν λεπτομέρειες για την οριστικοποίησή της.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Associated Press που έκανε και τη σχετική αποκάλυψη υπάρχει και σχετικό αντίγραφο της προτεινόμενης συμφωνίας με έναν Αιγύπτιο αξιωματούχο και έναν αξιωματούχο της Χαμάς να επιβεβαιώνουν τη γνησιότητά του. Ωστόσο, για να τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.
Οι φάσεις του σχεδίου
Το σχέδιο προβλέπει τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι η σταδιακή απελευθέρωση 33 ομήρων σε διάστημα έξι εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων ενηλίκων και τραυματισμένων πολιτών. Ως αντάλλαγμα θα δοθούν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ. Μετά από ένα διάστημα 42 ημερών, το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του από περιοχές της Γάζας που υπάρχει αρκετός πληθυσμός και οι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν σε ότι έχει μείνει από τις οικίες τους, στη βόρεια Γάζα. Παράλληλα, 600 φορτηγά καθημερινά, θα τους επιτρέπεται να περνούν στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια.
Μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας
Το επόμενο ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί είναι ποιος θα διοικήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο. Το Ισραήλ έχει τονίσει πως δεν θα τερματίσει τον πόλεμο αφήνοντας τη Χαμάς στην εξουσία. Έχει επίσης απορρίψει το ενδεχόμενο να διοικηθεί η Γάζα από την Παλαιστινιακή Αρχή, το υποστηριζόμενο από τη Δύση σώμα που δημιουργήθηκε βάσει των προσωρινών ειρηνευτικών συμφωνιών του Όσλο πριν από τρεις δεκαετίες και ασκεί περιορισμένη κυριαρχία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Την ίδια στιγμή, η διεθνής κοινότητα έχει δηλώσει πως η Γάζα πρέπει να διοικηθεί από Παλαιστινίους, όμως οι προσπάθειες για να βρεθούν εναλλακτικές επιλογές μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών ή των επικεφαλής φατριών έχουν αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό άκαρπες.
- Σε τροχιά σύγκρουσης Ευρώπη - ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες: Η προειδοποίηση Ρούτε για βαρύ λογαριασμό και οι πιέσεις από την πλευρά Τραμπ
- Δολοφονία στο Παλαιό Φάληρο: Την Δευτέρα απολογείται ο δράστης - Βίντεο-ντοκουμέντα με τις κινήσεις του
- Καρδίτσα: Ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομίας - Ξύλο και δακρυγόνα στον Ε65
- Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για τον Μίμη Δομάζο - Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση