Προβληματισμός στη Γαλλία: Τι έχουν και αυτοκτονούν οι αστυνοµικοί;
Γιώργος ΣκαφιδάςΕίκοσι οκτώ αστυνοµικοί έχουν αυτοκτονήσει στη Γαλλία µόνο τους τελευταίους τέσσερις µήνες, από τις αρχές του 2019 δηλαδή και µετά, κοινώς περίπου ένας κάθε τέσσερις ηµέρες, µε το φαινόµενο να προκαλεί εντονότατο προβληµατισµό κυρίως στον κρατικό µηχανισµό.
Αναζητώντας τις πραγµατικές αιτίες πίσω από τις αυτοχειρίες, οι ενώσεις των αστυνοµικών στρέφουν την κριτική τους σε καταγγελλόµενα προβλήµατα όπως η έλλειψη πόρων και ουσιαστικής στήριξης από το κράτος, η υπερκόπωση, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι συνθήκες «ανοµίας» που καλούνται να αντιµετωπίσουν οι αστυνοµικοί σε ορισµένες περιοχές των γαλλικών πόλεων, η «κακή» διαχείριση του ανθρώπινου δυναµικού εντός των σωµάτων ασφαλείας, η «σκληρότητα» της διοίκησης, ο κοινωνικός αποκλεισµός των αστυνοµικών λόγω του επαγγέλµατός τους κ.ά.
Το φαινόµενο δεν είναι νέο, ούτε αποκλειστικά γαλλικό, πλην όµως επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια ειδικά στη Γαλλία, σε συνάρτηση και µε τις λοιπές εξελίξεις εντός των συνόρων. Ο λόγος για µια σειρά από εξελίξεις που δηµιούργησαν νέες προκλήσεις για την Αστυνοµία, εξελίξεις όπως οι πολύνεκρες τροµοκρατικές επιθέσεις του 2015, που έµελλε να θέσουν τις γαλλικές Αρχές σε κατάσταση µόνιµου συναγερµού, αλλά και οι διαδηλώσεις των αποκαλούµενων «Κίτρινων Γιλέκων» που επαναλαµβάνονται σε εβδοµαδιαία βάση εδώ και περίπου πέντε µήνες, από τον περασµένο Νοέµβριο και µετά, δυναµιτίζοντας το κλίµα.
Συγκριτικά, µέσα στο 2018 συνολικά 35 αστυνοµικοί φέρονται να αυτοκτόνησαν στη Γαλλία, όπως σηµειώνει σε δηµοσίευµά του το πρακτορείο «Euronews», εκ των οποίων οι 14 µόλις τους τέσσερις πρώτους µήνες της χρονιάς. Με δεδοµένο ότι φέτος, µέσα στο αντίστοιχο πρώτο τετράµηνο, ο αριθµός των αυτοκτονιών είναι ήδη διπλάσιος (28) σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία που αναπαράγει και το δίκτυο «France 24», πλέον πολλοί εκφράζουν φόβους ότι ο τελικός απολογισµός για τη χρονιά που διανύουµε ίσως ξεπεράσει ακόµη και εκείνο το ιστορικό υψηλό των 55 αυτοκτονιών αστυνοµικών που είχαν καταγραφεί στη Γαλλία το 2014.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, είναι προγραµµατισµένο να έχει στις 29 Απριλίου συνάντηση µε εκπροσώπους των σωµάτων ασφαλείας, οι οποίοι όµως από την πλευρά τους εµφανίζονται αποφασισµένοι να φτάσουν έως και το γραφείο του προέδρου Εµανουέλ Μακρόν για να ικανοποιηθούν τα αιτήµατά τους.
Προσλήψεις ψυχολόγων
Σηµειώνεται ότι και στο πρόσφατο παρελθόν οι Αρχές στη Γαλλία είχαν προωθήσει, ως µέσο πρόληψης των αυτοκτονιών, την ενίσχυση των δοµών ψυχολογικής υποστήριξης των αστυνοµικών (µε 89 ψυχολόγους να αντιστοιχούν σε κάθε 120.000 αστυνοµικούς, σύµφωνα µε περσινό δηµοσίευµα στη γερµανική «Deutsche Welle») κ.ά. Το φαινόµενο, ωστόσο, δεν είναι αποκλειστικά γαλλικό.
Είκοσι δύο αστυνοµικοί υποστηρίζεται ότι αυτοκτόνησαν στην Ιταλία µέσα στο 2018, αριθµός µειωµένος σε σύγκριση µε τους 32 που είχαν αυτοκτονήσει στην ίδια χώρα το 2016, αλλά και πάλι ανησυχητικά υψηλός, ενώ σε 53 υπολογίζονται οι αστυνοµικοί που είχαν την ίδια τύχη στην Ισπανία µεταξύ 2013 και 2017, σύµφωνα µε δηµοσίευµα του δικτύου «Euronews»
- Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
- Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
- Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
- Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!