Κόσμος|29.04.2019 13:04

Κλιματική αλλαγή: Σε 10 εκατομμύρια χρόνια ίσως συνέλθει η Γη!

Θοδωρής Λαΐνας

Οι ανακοινώσεις των επιστηµόνων για τις επιπτώσεις που έχουν στη Γη οι κλιµατικές αλλαγές, που ως γνωστόν οφείλονται κατά βάση στην ανθρώπινη δραστηριότητα, είναι συνεχείς και ολοένα και πιο δυσάρεστες. Τις τελευταίες ηµέρες έγιναν δύο τέτοιες ανακοινώσεις. Στην πρώτη αναφέρεται ότι οι παγετώνες της Γροιλανδίας, της Ανταρκτικής και άλλων περιοχών του πλανήτη, που λιώνουν σταδιακά λόγω της ανόδου της θερµοκρασίας, συµβάλλουν κατά 25% έως 30% στη συνολική άνοδο της στάθµης των θαλασσών. Στη µελέτη που έκανε οµάδα Ευρωπαίων επιστηµόνων αναφέρεται ότι περισσότεροι από 9.600 δισεκατοµµύρια τόνοι πάγου χάθηκαν από τους παγετώνες της Γης µεταξύ 1961-2016, ανεβάζοντας συνολικά κατά περίπου τρία εκατοστά τη στάθµη των θαλασσών.

Πλήθος µελετών και προσοµοιώσεων δείχνουν ότι αν δεν γίνει κάτι άµεσα για να σταµατήσει το λιώσιµο των πάγων τις προσεχείς δεκαετίες, η αύξηση της στάθµης της θάλασσας θα είναι τέτοια που θα απειλήσει µε βύθιση πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του πλανήτη, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά και τροµακτική ανθρωπιστική κρίση, αφού εκατοντάδες εκατοµµύρια (ίσως και δισεκατοµµύρια) άνθρωποι θα υποχρεωθούν να µεταναστεύσουν µαζικά. Η δεύτερη µελέτη έγινε από επιστήµονες του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Πανεπιστηµίου του Τέξας και αναφέρει ότι η οικολογική καταστροφή που συντελείται αυτήν τη στιγµή στη Γη, και ειδικά η εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας, είναι τεραστίων διαστάσεων. Σύµφωνα µε τη µελέτη, οι κλιµατικές αλλαγές έχουν ήδη κάνει τόση ζηµιά και έχουν προκαλέσει τόσες εξαφανίσεις ειδών, που ακόµη και αν βρίσκαµε σήµερα τρόπο ώστε να εµποδίσουµε την περαιτέρω καταστροφή, θα χρειαστούν περίπου δέκα εκατοµµύρια έτη για να επανέλθει το παγκόσµιο οικοσύστηµα στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από την εµφάνιση των κλιµατικών αλλαγών.

Για να αντιληφθούµε το µέγεθος της καταστροφής που έχει ήδη προκληθεί από τις κλιµατικές αλλαγές, οι επιστήµονες που έκαναν αυτήν τη µελέτη αναφέρουν ότι το ίδιο χρονικό διάστηµα, δηλαδή δέκα εκατοµµύρια έτη, χρειάστηκε το παγκόσµιο οικοσύστηµα για να επανέλθει από την καταστροφή που προκάλεσε η πτώση του γιγάντιου αστεροειδούς στην Κεντρική Αµερική πριν από 66 εκατ. έτη. Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις που είχε η πτώση εκείνου του αστεροειδούς οδήγησαν στην εξαφάνιση περίπου του 90% της ζωής στη Γη, συµπεριλαµβανοµένων των δεινοσαύρων που κυριαρχούσαν στη Γη για περίπου 150 εκατ. έτη.

Το «καμπανάκι» του ΟΗΕ

Μια µεγάλη έκθεση για τις επιπτώσεις των κλιµατικών αλλαγών που έγινε για λογαριασµό του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών παρουσιάζει ένα σκηνικό βγαλµένο από ταινίες που δείχνουν µια δυστοπική Γη. Σύµφωνα µε την έκθεση αυτή, αν οι κλιµατικές αλλαγές συνεχιστούν µε τον ίδιο ρυθµό πριν από το τέλος του αιώνα, η µέση παγκόσµια θερµοκρασία θα έχει ανέβει κατά τέσσερις βαθµούς Κελσίου και η στάθµη της θάλασσας κατά επτά µέτρα! Αυτό σηµαίνει ότι τα περισσότερα νησιά και παράκτιες πόλεις θα βρεθούν κάτω από το νερό, ενώ την ίδια στιγµή µεγάλο µέρος της στεριάς του πλανήτη θα βιώνει καύσωνες και ξηρασία. Υποσαχάρια Αφρική, Ινδία, Κίνα και σχεδόν όλες οι περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα έρθουν µε την καταστροφή των καλλιεργειών και τη σταδιακή ερηµοποίηση των εδαφών τους.

Το εφιαλτικό σενάριο

Οι επιστήµονες της ∆ιακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιµατική Αλλαγή (IPCC) υποστηρίζουν ότι αν δεν αλλάξει κάτι άµεσα, η κλιµατική αλλαγή θα καταστεί σοβαρή απειλή για τον πλανήτη έως το 2040. Εκτιµούν ότι βρισκόµαστε σχεδόν εκτός στόχου για τη συγκράτηση της ανόδου της θερµοκρασίας στον 1,5 βαθµό Κελσίου σε σχέση µε τα προβιοµηχανικά επίπεδα και ότι βαδίζουµε ολοταχώς σε µια αύξηση της τάξης των δύο, ακόµη και των τριών βαθµών τις επόµενες δύο δεκαετίες. Ξηρασίες, πληµµύρες, καύσωνες θα σαρώσουν τον πλανήτη, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική και ανθρωπιστική καταστροφή και όλα αυτά θα ξεκινήσουν πολύ σύντοµα, ίσως µέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουµε.

  • 9.600 δισεκατοµµύρια τόνοι πάγου χάθηκαν από τους παγετώνες της Γης µεταξύ 1961-2016
  • 4 βαθµούς Κελσίου θα ανέβει η µέση παγκόσµια θερµοκρασία, αν οι κλιµατικές αλλαγές συνεχιστούν µε τον ίδιο ρυθµό πριν από το τέλος του αιώνα
  • µέτρα θα ανέβει η στάθµη της θάλασσας πριν από το τέλος του αιώνα, αν δεν γίνει κάτι άµεσα για να σταµατήσει το λιώσιµο των πάγων
περιβάλλονπλανήτης