Κόσμος|14.02.2025 13:45

Φόβος και άρνηση: Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανένα σχέδιο απέναντι στα πλάνα του Τραμπ

Newsroom

Φόβο και άρνηση για τον πραγματικό αντίκτυπο της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ τόσο για την Ουκρανία όσο και για την ασφάλεια της Ευρώπης, βλέπει η Politico, σχολιάζοντας την Ευρωπαϊκή στάση απέναντι στη βίαιη ανακατάταξη των πραγμάτων που επιχειρεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.

Δειλές αντιδράσεις

Τις τελευταίες 48 ώρες, οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ έχουν προκαλέσει παγωμάρα στους Ουκρανούς που βλέπουν τις ελπίδες τους για μια ευνοϊκή ειρηνευτική συμφωνία να γίνονται καπνός.

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί τις «φιλοδοξίες των κομμουνιστών Κινέζων» ως βασική παγκόσμια απειλή, αναγκάζοντας έτσι την απομάκρυνση της αμερικανικής εμπλοκής στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Και ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για τη δική τους ασφάλεια - μεταξύ άλλων δαπανώντας πολλά περισσότερα χρήματα για τους στρατούς τους - μεγάλο μέρος της δημόσιας ρητορικής στις Βρυξέλλες φάνηκε να προσανατολίζεται στην προσπάθεια να κρατήσουν τον πολεμοχαρή Τραμπ και τον Χέγκσεθ στο πλευρό τους.


Υπήρξε μια συγκρατημένη αντίδραση στις αρχικές καταιγιστικές δηλώσεις των ΗΠΑ, με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιούν λέξεις και φράσεις όπως «σύγκλιση», «οι ΗΠΑ έχουν δίκιο» και «οικογένεια». Οι δειλές δημόσιες αντιδράσεις στη μυϊκή τοποθέτηση του τόνου της Ουάσινγκτον απλώς υπογράμμισαν ότι δεν έχει προκύψει ένα σαφές ευρωπαϊκό εγχειρίδιο δράσης για την αντιμετώπιση της γεωπολιτικής τάξης υπό την ηγεσία του Τραμπ.

«Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών δεν θέλει να χάσει το πρόσωπό της και δεν σκέφτεται ακόμη με όρους του νέου πλαισίου Τραμπ», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πιθανότατα πρόκειται για ένα “μείγμα φόβου και άρνησης” όσον αφορά την εκ νέου.

Υπήρξε μια συγκρατημένη αντίδραση στις αρχικά αισιόδοξες δηλώσεις των ΗΠΑ, με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιούν λέξεις και φράσεις όπως «σύγκλιση», «οι ΗΠΑ έχουν δίκιο» και «οικογένεια». Οι δειλές δημόσιες αντιδράσεις στη μυϊκή τοποθέτηση του τόνου της Ουάσινγκτον απλώς υπογράμμισαν ότι δεν έχει προκύψει ένα σαφές ευρωπαϊκό εγχειρίδιο δράσης για την αντιμετώπιση της γεωπολιτικής τάξης υπό την ηγεσία του Τραμπ.

«Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών δεν θέλει να χάσει το πρόσωπό της και δεν σκέφτεται ακόμη με όρους του νέου πλαισίου Τραμπ», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πιθανότατα πρόκειται για ένα “μείγμα φόβου και άρνησης” όσον αφορά τον πραγματικό αντίκτυπο της νέας αμερικανικής στάσης τόσο στην Ουκρανία - όσο και στην ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά.

Κρατήστε το ενδιαφέρον της Αμερικής

Η Γαλλία - μία από τις τρεις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ - υποστήριξε πρόσφατα ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σενάριο όπου οι ΗΠΑ θα αποσύρουν στρατιωτικές δυνάμεις από την γηραιά Ήπειρο.

Αλλά μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη διήμερη συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς σχετικά με τα αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη, ο Χέγκσεθ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι «δεν εγκαταλείπουμε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη».

«Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με το επίπεδο των στρατευμάτων [στην Ευρώπη], αυτή είναι μια συζήτηση που θα γίνει από τον αρχιστράτηγο», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια προγραμματισμένη αναθεώρηση της παγκόσμιας στρατιωτικής ανάπτυξης των ΗΠΑ.

«Αλλά υπάρχει αναγνώριση ότι οι φιλοδοξίες των κομμουνιστών Κινέζων αποτελούν απειλή για τους ελεύθερους ανθρώπους παντού», πρόσθεσε, »έχει πολύ νόημα ... να χρησιμοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: Οι ευρωπαϊκές χώρες να ξοδεύουν εδώ για την υπεράσπιση αυτής της ηπείρου έναντι ενός επιτιθέμενου σε αυτή την ήπειρο».

Επανέλαβε επίσης ότι η Αμερική βλέπει στην Κίνα τη μεγαλύτερη απειλή και πως η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνά της απέναντι στη Ρωσία.

Τα έθνη που συνορεύουν με τη Ρωσία, τα οποία είναι τα πιο ευάλωτα σε μια μελλοντική επίθεση από τη Μόσχα, παραμένουν ωστόσο, αισιόδοξα ότι οι ΗΠΑ θα τα υποστηρίξουν εάν ο Πούτιν αποφασίσει να επιτεθεί σε εδάφη του ΝΑΤΟ.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Πούτιν φαίνεται όμως πως μπέρδεψε περισσότερο τους Ευρωπαίους συμμάχους με τον Ρούτε να προσπαθεί να τους απωθήσει την ιδέα ότι οι Ευρωπαίοι παραγκωνίζονται. Παράλληλα, οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ επέμειναν ότι η Ουκρανία πρέπει να συμπεριληφθεί σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες.

H επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας της ΕΕ Κάγια Κάλλας έδωσε πολύ πιο σκληρό τόνο, καταγγέλλοντας την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν ως «κατευνασμό» λέγοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το μέλλον της Ουκρανίας που διευθετηθεί χωρίς ευρωπαϊκή ανάμειξη θα είναι σαν να μην έχει γίνει.

Παραγκωνίστηκαν

Φαίνεται όμως ότι οι Ευρωπαίοι στην πραγματικότητα παραγκωνίστηκαν, σχολιάζει το Politico αφού ο Τραμπ δεν ενημέρωσε τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τα σχέδιά του.

Αφού το τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Πούτιν άφησε άναυδους τους Ευρωπαίους συμμάχους - και οι υπουργοί του ΝΑΤΟ επέμειναν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες - ο Ρούτε ήταν πρόθυμος να αντιταχθεί στην ιδέα ότι οι Ευρωπαίοι παραγκωνίζονται.

«Γνωρίζαμε πάντα ότι θα γινόταν σύντομα ένα τηλεφώνημα και οι ομάδες διαβουλεύονται μεταξύ τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Θα συναντηθεί επίσης με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ JD Vance και τον απεσταλμένο της Αμερικής για την Ουκρανία και τη Ρωσία Keith Kellogg στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η κορυφαία διπλωμάτης της ΕΕ Κάια Κάλλας έριξε πολύ πιο σκληρό τόνο, καταγγέλλοντας την κλήση του Τραμπ με τον Πούτιν ως «κατευνασμό» και λέγοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το μέλλον της Ουκρανίας που θα διευθετηθεί χωρίς ευρωπαϊκή συμμετοχή θα είναι μηδαμινή.

Φαίνεται όμως ότι οι Ευρωπαίοι τέθηκαν, στην πραγματικότητα, στο περιθώριο. Για παράδειγμα, ο Τραμπ φαίνεται ότι δεν ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τα σχέδιά του.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος όπως και ο παραπάνω αξιωματούχος έμεινε επίσης ανώνυμος για να συζητήσει ελεύθερα το ευαίσθητο θέμα, αυτή η εβδομάδα δείχνει απλώς σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ αγνοούν πλέον την Ευρώπη.

«Ο λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι τόσο πληγωμένοι για τον Τραμπ είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν πάψει να προσποιούνται ότι βλέπουν την Ευρώπη ως σημαντικό παράγοντα στις γεωπολιτικές υποθέσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Για δεκαετίες, οι Ευρωπαίοι, ως καλοί υποτελείς των ΗΠΑ, απαιτούσαν μια ορισμένη ευπρέπεια στον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπιζαν, τουλάχιστον δημοσίως, σαν να ήταν άρθρο του φεουδαρχικού συμβολαίου», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Ο Τραμπ έβαλε τέλος σε αυτό. Πρόκειται για μια σκληρή αφύπνιση στον σκληρό κόσμο του σήμερα».

Ντόναλντ ΤραμπΟυκρανίαΕυρωπαϊκή Ένωσηειδήσεις τώρα