Καναδάς: Φήμες ότι ο νέος Πρωθυπουργός θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές
Newsroom
Ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ θα ανακοινώσει την Κυριακή τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 28 Απριλίου, τόνισε σήμερα πηγή της κυβέρνησης στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο αντικαταστάτης του Τζάστιν Τριντό, ο οποίος ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα, είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και επιδιώκει να κερδίσει με το Φιλελεύθερο Κόμμα του την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σε μια περίοδο που η χώρα κλονίζεται από εντάσεις με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. «Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την Κυριακή ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 28 Απριλίου», είπε η πηγή που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα βασίζεται στην εμπειρία του Κάρνεϊ ως κεντρικού τραπεζίτη για να καθησυχάσει τους Καναδούς μπροστά σε έναν πόλεμο δασμών με τις ΗΠΑ, που απειλεί να κλονίσει την οικονομία. Ο 60χρονος Κάρνεϊ, χωρίς εμπειρία στην πολιτική, χωρίς να έχει διατελέσει ποτέ βουλευτής ή υπουργός, καλείται να κάνει προεκλογική εκστρατεία υπό τη σκιά των απειλών Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο με τον γείτονά του, επιβάλλοντας τελωνειακούς δασμούς, συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι το «μόνο λογικό πράγμα» που πρέπει να κάνει ο Καναδάς θα ήταν να ενταχθεί στις ΗΠΑ. Οι απειλές που θέτει ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος ένοικος του Λευκού Οίκου κυριαρχούν στην καναδική πολιτική σκηνή εδώ και εβδομάδες και αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της επερχόμενης προεκλογικής εκστρατείας.
- Στο έλεος της κακοκαιρίας οι Κυκλάδες: Πάνω από 71 χιλιοστά βροχής σε μια μέρα στη Μύκονο, μεγάλες καταστροφές στην Πάρο, κλειστά σχολεία
- Συνάδελφοι του 51χρονου στο Κορωπί είχαν προειδοποιήσει - Έλεγε «έχω χαρτί γιατρού, δεν με πειράζει κανένας»
- «Δεν μας είχαν πει ότι είχαν κλαπεί και προσωπικά μας δεδομένα»: Τι καταγγέλλει φοιτητής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου
- Ο θυμός του Μητσοτάκη με υπουργούς και βουλευτές, η προσωρινή ανακωχή στο ΠΑΣΟΚ, οι νέες ομάδες στον ΣΥΡΙΖΑ και η συμφωνία του Κρητικού με τον Σαλονικιό