Μιανμάρ: Τουλάχιστον 144 νεκροί από τον σεισμό - Φόβος για χιλιάδες και μάχη με τον χρόνο στα συντρίμμια
NewsroomΤουλάχιστον 144 άνθρωποι στη Μιανμάρ σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα και τη νοτιοανατολική Ασία, μετέδωσε το κρατικό δίκτυο MRTV, με τον επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ να προειδοποιεί για πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Ο σεισμός προκάλεσε κατάρρευση κτιρίων
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι με βάση την ανάλυσή του, προβλέπει πιθανώς χιλιάδες νεκρούς από τον σεισμό στη Μιανμάρ.
Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ μιλώντας στο MRTV απηύθυνε κάλεσμα σε όλη τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, τονίζοντας ότι η χούντα άνοιξε όλες τις οδούς για την είσοδο διεθνούς βοήθειας.
Ο σεισμός 7,7 βαθμών σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από την πόλη Μάνταλεϊ στη Μιανμάρ με τη δόνηση να γίνεται αισθητή ως την Ταϊλάνδη και την Κίνα. Πολλοί είναι οι νεκροί και οι τραυματίες στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη.
Ο σεισμός προκάλεσε κατάρρευση κτιρίων, ζημιές σε υποδομές.
Η κυβερνώσα χούντα της Μιανμάρ απηύθυνε έκκληση για δωρεές αίματος και ιατρικών προμηθειών για βοήθεια σε ανθρώπους που νοσηλεύονται. Ο Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της χούντας, απηύθυνε έκκληση για ιατρικές προμήθειες, μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων αργά το βράδυ στην κρατική τηλεόραση. Στο δελτίο ειδήσεων έγινε κάλεσμα για αιμοδοσία λόγω «τόσων πολλών» τραυματιών σε τρία αστικά κέντρα.
Στην Μπανγκόκ, που κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής, κατέρρευσε ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και παγιδεύοντας δεκάδες ανθρώπους στα συντρίμμια. Σύμφωνα με διασώστες, 117 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται από την κατάρρευση του ουραξονύστη.
Άμεση είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και διεθνών οργανισμών βοήθειας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να ανακοινώνει ότι ενεργοποίησε το σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ότι το κέντρο επιμελητείας του στο Ντουμπάι έχει κινητοποιηθεί για να προετοιμάσει προμήθειες για τους τραυματίες.
Η Ζιν Μαρ Αούνγκ , ανώτατη διπλωμάτης της παράλληλης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι στρατεύματα από πολιτοφυλακές κατά της χούντας, γνωστές ως Δυνάμεις Άμυνας του Λαού, θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια. «Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι επικοινωνίες αποτελούν μεγάλη πρόκληση, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών πρόαβασης στο διαδίκτυο που επιβλήθηκαν από τη χούντα.
Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί σε κρίση μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι συντονίζει την απάντησή του για τον σεισμό από τα κεντρικά του γραφεία στη Γενεύη επειδή «τον θεωρούμε τεράστιο γεγονός» που σαφώς αποτελεί «πολύ, πολύ σοβαρή απειλή για τις ζωές και την υγεία», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις.
Ο Οργανισμός έχει ενεργοποιήσει το κέντρο επιμελητείας του, ιδιαίτερα για να συγκεντρώσει προμήθειες για τραυματίες και ιατρικά είδη, επειδή «αναμένουμε ότι θα υπάρξουν πολλοί τραυματισμοί που θα χρειαστούν φροντίδα», πρόσθεσε.
Ο ΠΟΥ θα επικεντρωθεί επίσης στην προμήθεια βασικών φαρμάκων, καθώς η υγειονομική υποδομή της Μιανμάρ ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιές.
Λόγω της πρόσφατης εμπειρίας του ΠΟΥ με τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, «ξέρουμε πολύ καλά τι να στείλουμε πρώτα», είπε η Χάρις.
Ο ΠΟΥ έχει ήδη έναν ειδικό τομέα που εργάζεται στην Μιανμάρ, η οποία έχει καταστραφεί από τις μάχες μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών και του στρατού.
«Δεν ξέρουν από σεισμούς οι Ταϊλανδοί και αυτό είναι το πρόβλημα»
Ο Νίκος Χειμωνίδης βρίσκεται στην Μπανγκόκ τα τελευταία 14 χρόνια και είναι παντρεμένος με Ταϊλανδή. Έζησε τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έγινε γύρω στις 11 το πρωί της Παρασκευής τοπική ώρα και τον παρομοίωσε με αυτόν του 1981 στις Αλκυονίδες που είχε γίνει αισθητός στην Αθήνα και είχαν γίνει μεγάλες ζημιές.
«Έχω ζήσει τον σεισμό του 1981 και του 2004 στη Λευκάδα όπου τότε είχε σπάσει το κρεββάτι μου. Ηταν κάτι ανάλογο. Ακολούθησε μια κόλαση στην πόλη. Βγήκαν όλοι οι πολίτες στους δρόμους τρομαγμένοι. Στα 14 χρόνια που είμαι στην Ταϊλάνδη τέτοιο πράγμα δεν το είχαμε ξαναζήσει. Γενικά στην Ταϊλάνδη δεν κάνει σεισμούς. Δεν ξέρουν από σεισμούς οι Ταϊλανδοί και αυτό είναι το πρόβλημα».
Σχετικά με τις ζημιές που έχουν γίνει στην πόλη είπε: «Στο κτίριο που βρισκόμουν κουνηθήκαμε πολύ. Η Μπανγκόκ είναι μία πόλη που έχει έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη της Αθήνας. Έχει καταρρεύσει ένα υπό ανέγερση κτίριο 30 ορόφων. Δυστυχώς υπάρχουν θύματα εκεί. Είναι πολύ μακριά από το σημείο που βρίσκομαι εγώ. Η τηλεόραση μεταδίδει συνεχώς πληροφορίες και δίνει οδηγίες στους πολίτες. Όλοι οι Ταϊλανδοί είναι πολύ τρομαγμένοι».
Για δεξαμενές και πισίνες που βρίσκονται στις ταράτσες των μεγάλων κτιρίων είπε: «Ναι, τρέχουν νερά από τα μεγάλα κτίρια. Δεν γνωρίζω εάν είναι από πισίνες. Γενικά εδώ στα υψηλά κτίρια έχουν μεγάλες δεξαμενές νερού αλλά δεν ξέρω για ποιους λόγους. Πράγματι από τα ψηλά κτίρια τρέχουν νερά. Όσο περνάει η ώρα η ζωή επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς. Ο κόσμος έχει επιστρέψει στα κτίρια και δεν έχουμε ακόμα κάποιον μεγάλο μετασεισμό».
- «Βόμβα» NYT: Βαθύτερη απ' όσο γνωρίζαμε η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας - Σχεδίαζαν μαζί με το Κίεβο στρατιωτικές επιχειρήσεις
- Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ για τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές στο επίκεντρο
- «Χρυσάφι» τα σπίτια με έξτρα υπνοδωμάτιο: «Μάστιγα» τα ενοίκια για τις οικογένειες - Πού φτάνουν οι τιμές
- «Ζαλίζει» ο τιμοκατάλογος στη συναυλία του Αντώνη Ρέμου στο Ντουμπάι - Τα ποσά