Νίκος Τορναρίτης: «Τα ιδιωτικά πανεπιστήµια έφεραν µια πολυπολιτισµική κουλτούρα»
NewsroomΤο τρέχον ακαδηµαϊκό έτος πάνω από 11.000 Ελληνες (Ελλαδίτες) φοιτητές σπουδάζουν σε κυπριακά δηµόσια και ιδιωτικά πανεπιστήµια και ο αριθµός τους συνεχώς αυξάνει. ∆είγµα πως οι καιροί αλλάζουν… κάποτε συνέβαινε ακριβώς το αντίστροφο: οι Κύπριοι ήταν εκείνοι που επέλεγαν για τις σπουδές τους την Ελλάδα. Ολα ξεκίνησαν το 2007, όταν τέθηκαν σε λειτουργία τα πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήµια στην Κύπρο. Και αν βέβαια θέλουµε να µιλήσουµε εµπράκτως για οφέλη, είναι αρκετό να αναφερθεί πως η συνεισφορά της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης στην κυπριακή οικονοµία έφτασε το 2016 στα 850 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την ίδια χρονιά υπολογίζεται ότι απασχόλησε περίπου 9.500 εργαζόµενους.
Σηµειώνεται πως µέχρι το 2023 η συνεισφορά αυτή αναµένεται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, φτάνοντας περίπου στο 7% του ΑΕΠ της χώρας. Ο Νίκος Τορναρίτης, βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ∆ηµοκρατικού Συναγερµού (∆ΗΣΥ), είχε µια ουσιαστική και καίρια συµβολή στο να διαµορφωθεί η αναγκαία πολιτική και κοινωνική συναίνεση για την ψήφιση του σχετικού νόµου το 2005. Ο Κύπριος πολιτικός δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής»: «Στη µακρά κοινοβουλευτική µου εµπειρία, η εξέλιξη αυτή υπήρξε η πιο δηµιουργική µου στιγµή. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής από το 2004 µέχρι και το 2013 είχα βιώσει όλη την εξελικτική πορεία για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστηµίων.
Ο ακρογωνιαίος λίθος για τη δηµιουργία τους είναι ο “Περί Ιδιωτικών Πανεπιστηµίων Νόµος του 2005”, ο οποίος υπερψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2005 από την Ολοµέλεια της Βουλής. Ο συγκεκριµένος νόµος επέτρεψε την επέκταση της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο, προσδίδοντας νέο ειδικό βάρος στην οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη. ∆ύο χρόνια αργότερα, το 2007, τα πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήµια ξεκίνησαν τη λειτουργία τους. Βέβαια, η πορεία µέχρι εδώ δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκε να περάσουµε ως Κύπρος µέσα από πολλές διακυµάνσεις για να καταλήξουµε στο σηµερινό πανεπιστηµιακό τοπίο, όπου πλέον η χώρα µας διαθέτει οκτώ πανεπιστήµια: τρία δηµόσια και πέντε ιδιωτικά.
«ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ»
∆ώδεκα χρόνια µετά µπορούµε να µιλούµε για απτά οφέλη. Το καταφέραµε διότι αντιληφθήκαµε τη νέα πραγµατικότητα και αποφασίσαµε να προσαρµοστούµε ξεπερνώντας ιδεολογικές αγκυλώσεις και ανεδαφικές εµµονές. Η κοινωνία ήθελε να προχωρήσει µπροστά. Εµείς δεν διαχωρίζουµε τα δηµόσια από τα ιδιωτικά πανεπιστήµια και για εµάς δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά, αλλά συµπληρωµατικά. Η πανεπιστηµιακή εκπαίδευση στην Κύπρο είναι µία και ενιαία και το όφελος για την κοινωνία πλήρες. Η Πολιτεία στηρίζει και ενισχύει όλα τα πανεπιστήµια στη χώρα µας, µε απώτερο στόχο την καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου» ανέφερε ο κ. Τορναρίτης. Τα τρία πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήµια -το «Πανεπιστήµιο Λευκωσίας», το «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο Κύπρου» και το «Πανεπιστήµιο Frederick»- ξεκίνησαν τη λειτουργία τους από τον Οκτώβριο του 2007.
Το 2010 λειτούργησε το τέταρτο ιδιωτικό πανεπιστήµιο «Neapolis University» στην Πάφο και το 2012 το πέµπτο «University of Central Lancashire Cyprus» (UCLAN Cyprus) στην επαρχία Λάρνακας, ενισχύοντας την αποκέντρωση της πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης. «Πόλο έλξης για τους φοιτητές από την Ελλάδα αποτελούν η Νοµική, η Ιατρική, η Φαρµακευτική, η Αρχιτεκτονική και η Λογιστική. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθµός των Ελλαδιτών φοιτητών στην Κύπρο αυξάνεται µε σταθερό ρυθµό τα τελευταία χρόνια και οι λόγοι είναι: το προσιτό κόστος, η ασφάλεια και βέβαια το ελληνικό περιβάλλον. Τα ιδιωτικά πανεπιστήµια έχουν προσελκύσει και αρκετούς φοιτητές από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, δηµιουργώντας µια πολυπολιτισµική κουλτούρα.
Η προσφορά της ιδιωτικής πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης στην Κυπριακή ∆ηµοκρατία είναι ιδιαίτερα σηµαντική: διεύρυνε την ακαδηµαϊκή µας κοινότητα, ενίσχυσε την επιστηµονική έρευνα, επέτρεψε σε σηµαντικό αριθµό Κύπριων φοιτητών να αποκτούν πρόσβαση στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση µε ένα ευρύτερο φάσµα επιλογών στην Κύπρο, κάλυψε ανάγκες στην αγορά εργασίας, προσφέροντας πρωτοποριακά προγράµµατα σπουδών, δηµιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας και έφερε επενδύσεις εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρώ στη χώρα µας.
Οι νέοι της Κύπρου έχουν σήµερα περισσότερες ευκαιρίες για να σπουδάσουν στον τόπο τους» δήλωσε στην εφηµερίδα µας ο Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος στις επερχόµενες ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι υποψήφιος µε τον ∆ηµοκρατικό Συναγερµό. Στην ερώτηση τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές για την Ευρώπη απαντά: «∆ιακυβεύεται το ίδιο το µέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολοι µαζί, οι Ευρωπαίοι πολίτες, θα αποφασίσουµε στις επερχόµενες ευρωεκλογές εάν θα προχωρήσουµε µπροστά µε µια ισχυρότερη και καλύτερη Ευρώπη ή εάν θα επιτρέψουµε στις φωνές του λαϊκισµού και του εθνικισµού να καταστρέψουν αυτό που µε τόσο κόπο χτίσαµε τα τελευταία 60 χρόνια».
Πλούσιες περγαµηνές
Σπούδασε Νοµική και Πολιτικές Επιστήµες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών και έχει παρακολουθήσει το πρόγραµµα Senior Managers in Government στη Σχολή ∆ιακυβέρνησης «Τζον Φ. Κένεντι», στο Χάρβαρντ. Είναι µέλος του Κυπριακού Κοινοβουλίου από το 2001 µε τον ∆ηµοκρατικό Συναγερµό (∆ΗΣΥ) και από το 2013 κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ∆ΗΣΥ, αξίωµα που αποτελεί την τρίτη θέση ιεραρχικά στην κοµµατική ηγετική πυραµίδα. Είναι αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και εκπροσωπεί τον ∆ΗΣΥ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις συνόδους των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Οµάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος. Είναι παντρεµένος µε τη Λεία Ελληνα και έχει δύο κόρες, την Αιμιλία και τη Μαρία. Παράλληλα, από το 2013, ηγείται της Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Βουλής στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Τον Οκτώβριο του 2017 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, κάτι που θεωρείται μεγάλη επιτυχία για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Μάγδα Λιβέρη
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
- Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
- Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
- Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»