Κόσμος|04.05.2019 12:01

Τα σχέδια της Τουρκίας για το Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ

Newsroom

Αναθάρρησε η Τουρκία μετά και τη συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και έβαλε πρόσω τις μηχανές σε ερευνητικό και γεωτρύπανο ώστε να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο προκλήσεων.

Πηγές του Ελληνικού πενταγώνου βλέπουν τις προσπάθειες που κάνει η γειτονική χώρα σε πολλά και ταυτόχρονα επίπεδα που όλα έχουν ως βάση τη διαχρονική προκλητική εξωτερική πολιτική των διεκδικήσεων.

Στο ένα «σκαλοπάτι»- εξηγούν πηγές του πενταγώνου- οι Τούρκοι θέλουν να πείσουν το εσωτερικό ακροατήριο και μια μεγάλη μερίδα των νέων της χώρας, πως οφείλουν να συνεχίσουν πάνω στα βήματα που χτίστηκαν και βαδίζουν μέχρι σήμερα, συν να τροφοδοτήσουν και την ακροδεξιά πτέρυγα που συμβαδίζει με τον Τούρκο πρόεδρο.

Στον ίδιο παρανομαστή είναι και η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται ώστε να πεισθούν άπαντες πως προέρχονται από έναν καθαρά θαλασσινό λαό με πολλές ναυτικές περγαμηνές που φυσικά κι έχει κατά τις απόψεις τους, αξιώσεις σ’ ολόκληρη την περιοχή (τα περί Γαλάζιας πατρίδας των εκατοντάδων ναυτικών μιλίων).

Ενδιάμεσο τμήμα των όσων αναφέρονται πιο πάνω είναι πως η Τουρκία διαχρονικά μέσω των διεκδικήσεων, όποια μορφή κι αν έχουν, είτε διπλωματική, είτε στρατιωτική με αεροναυτικά γυμνάσια, ναυτικές οδηγίες, κ.ο.κ. διατηρεί κάτι βασικό: το να δηλώνει με ποικίλους τρόπους πως είναι παρούσα σε κάθε γεγονός

Αυτό κάποια στιγμή πιθανό να το χρησιμοποιήσει, όποτε πιστεύει η ίδια πως θα είναι η κατάλληλη στιγμή, να θυμίσει σε κάποιο διεθνή οργανισμό, πως ήταν κι εκείνη παρούσα, διεκδικούσε και έκανε ότι ήταν θεμιτό ώστε να πείσει πως είναι μια χώρα ρυθμιστής στην περιοχή, που κανείς δεν μπορεί να μην την υπολογίζει.

Η άλλη όψη του νομίσματος, έλεγαν οι ίδιες στρατιωτικές πηγές, είναι αυτή που θέλει να κρύβει η Τουρκία. Την παράνομη κατοχή στην Κύπρο, την άρνηση υπογραφών διεθνών συμβάσεων και πολλά άλλα.

Στο επόμενο «σκαλοπάτι»- συνεχίζουν οι ίδιες πηγές- υπάρχει ο διαρκής εκνευρισμός της Τουρκίας που προέρχεται από το «πάγωμα» με τις χώρες του νέου ενεργειακού μπλοκ, οι οποίες ακόμη και με τα τριμερή σχήματα διαμέσου της Ελλάδας, έχουν δημιουργήσει μια θωράκιση στην Ανατολική Μεσόγειο με κοινό στόχο:

  • Πρώτον την ηρεμία των εταιριών εξόρυξης του υποθαλάσσιου θησαυρού,
  • Δεύτερον την ελαχιστοποίηση των παρανομιών δια μέσου των θαλάσσιων οδών,
  • Τρίτον τη διασφάλιση της σταθερότητας και της άμυνας, εξού και οι κοινές ασκήσεις που διεξάγονται συνεχώς ανάμεσα σε δυνάμεις των χωρών.

Παρακολουθούμε στενά οτιδήποτε Εφόσον η Άγκυρα προσπαθήσει να τεντώσει το σχοινί, ο σχεδιασμός υπάρχει και είναι επί μονίμου βάσεως, έλεγε με νόημα ανώτατη στρατιωτική πηγή και συνέχιζε:

Το γεγονός πως η Τουρκία εκτός του ερευνητικού Barbaros, μέσω navtex δήλωσε πως προχωρά σε γεώτρηση, αυτό δεν σημαίνει:

  • Πρώτον πως θα την κάνει, έλεγε άλλη στρατιωτική πηγή,
  • Δεύτερον πως θα ξεκινήσει οποιαδήποτε ενέργεια αύριο το πρωί και
  • Τρίτον πως μια τέτοια πρόκληση θ’ απαντηθεί όπως αρμόζει μέσω κινήσεων που μπορούν να γίνουν στηριζόμενοι πάντα στο Διεθνές Δίκαιο.

Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν σε εξέλιξη επικοινωνίες ανάμεσα σε Αξιωματούχους της Κύπρου με την ΕΕ, ενώ δεν είναι λίγες οι επαφές που γίνονται και από Ελληνικής πλευράς ώστε ν’ αναχαιτιστεί αυτή η ιδιαίτερη πρόκληση που καλούνται Λευκωσία και Αθήνα ν’ αντιμετωπίσουν, συντονισμένες και με κοινό στόχο.

Πηγή: hellasjournal.gr

Τουρκίακυπριακή ΑΟΖΚύπρος