Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ
NewsroomΣτην καταδίκη της απόφασης της Τουρκίας να προβεί σε γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχώρησε με ανακοίνωσή του το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών.
Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: «Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».
Παράλληλα, το υπουργείο χαιρέτισε την «ψύχραιμη» και «νηφάλια» στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Τέλος, το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει «το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ», προσθέτοντας πως «παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες».
Όλα ξεκινούν από το γεγονός πως η Τουρκία μένει έξω από το παιχνίδι σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο και αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει καθόλου στην Άγκυρα. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα το Σάββατο (04.05.2019) η Τουρκία θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι κάνοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα στην περιοχή όπου επιχειρεί εδώ και χρόνια να «γκριζάρει» - δηλαδή στο τμήμα μεταξύ Ρόδου, Καστελόριζου και Καρπάθου.
Έτσι κι αλλιώς, τα τελευταία 30 χρόνια η Τουρκία δεν έχει επιχειρήσει να κάνει έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι… τουρκική. Οι διαφωνίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα σύγκρουσης το ’74, το ’76 και το ’87.
Αν η Τουρκία αποφασίσει να επιχειρήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα πρόκειται για πρόκληση ανάλογη με εκείνη των Ιμίων. Σύμφωνα με Τα Νέα, το ερευνητικό σκάφος που πιθανολογείται ότι θα αναλάβει αυτή την αποστολή είναι το «Oruc Reis».
Σημειώνεται ότι η Τουρκία, τις τελευταίες μέρες, προκαλεί στην… κυπριακή ΑΟΖ. Την Παρασκευή (03.05.2019), λίγες ώρες μετά την έκδοση NAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», η Άγκυρα «χτύπησε» ξανά με νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους, σε θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτή τη φορά στέλνει τον «Πορθητή» για γεωτρήσεις.
Όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα εκφράζεται μέσα από τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση είναι η παρουσία πλωτού γεωτρύπανου πέριξ της Κύπρου, η δεύτερη στην περιοχή των Δωδεκανήσων, μεταξύ Καρπάθου και Καστελόριζου και η τρίτη φάση θα ήταν η εγκατάσταση ή η προσπάθεια εγκατάστασης ενός εκ των δύο πλωτών γεωτρύπανων που διαθέτει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Παυλόπουλος: Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε, το Σάββατο, νέο μήνυμα στην Τουρκία, πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποκρούσει οποιαδήποτε επίθεση. Από το Κρανίδι, όπου βρέθηκε για τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης του Αρσενίου Κρέστα (Παπαρσένη), Οπλαρχηγού και Αγωνιστή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, ο Έλληνας πρόεδρος έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.
Στην αντιφώνησή του κατά την απονομή τιμητικής διάκρισης από τον Δήμο Ερμιονίδος, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «η ελευθερία συνιστά για κάθε Έλληνα βιωματική αξία, δηλαδή conditio sine qua non της ίδιας της ύπαρξής του και είμαστε έτοιμοι να την υπερασπισθούμε έναντι οιασδήποτε επιβουλής».
Υπογράμμισε, επίσης ότι «αυτό δεν θα πρέπει, ποτέ, να το λησμονεί κανείς στο πλαίσιο της ευρύτερης Διεθνούς Κοινότητας, εντός της οποίας, με κύριο σκοπό την προαγωγή της ειρήνης και της συνεργασίας με άλλους λαούς, πορεύεται η πατρίδα μας, σεβόμενη απολύτως και απαρεγκλίτως το διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους».
Απευθυνόμενος προς την Τουρκία σημείωσε: «Κατ’ εξοχήν δε αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπει η γειτονική μας Τουρκία, δοθέντος μάλιστα ότι από τον σεβασμό αυτής της αρχής εξαρτάται η μεταξύ μας φιλία και καλή γειτονία καθώς και η γενικότερη Ευρωπαϊκή της προοπτική».
Συνεχίζοντας ο κ. Παυλόπουλος είπε: «Αναπόσπαστο δε μέλος του Διεθνούς Δικαίου είναι και το Δίκαιο της Θάλασσας κατά τη συνθήκη του Montego Bay του 1982. Το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύει την Τουρκία ανεξαρτήτως του ότι δεν έχει προσχωρήσει στη σχετική συνθήκη, διότι η συνθήκη αυτή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό Κρατών και κατά την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνώς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι πάντων.
Επομένως, η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι νοητή μόνο κατά πλήρη σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας, και αυτό το καθιστούμε σαφές απέναντι στην Τουρκία. Δεν μπορεί η Τουρκία να αυθαιρετεί και να αμφισβητεί το Δίκαιο της Θάλασσας. Θα το σεβαστεί και ας αντιληφθεί ότι εμείς, οι Έλληνες, μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ θα επιβάλλουμε την εφαρμογή του και το σεβασμό του. Πέραν τούτου καθιστούμε σαφές και το ότι εάν αποδεχόμασταν αυθαιρεσίες εκ μέρους της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας, αυτό θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά αρνητικά προηγούμενο, ιδιαίτερα επικίνδυνο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Διεθνή Κοινότητα. Και κάτι τέτοιο για μας, τους Έλληνες, είναι αδιανόητο».
Η Ευρώπη θα απαντήσει κατάλληλα στην Τουρκία
Ταυτόχρονα, μήνυμα προς Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Άγκυρα στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω δήλωσης της Ύπατης Εκπροσώπου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, για το ίδιο θέμα, εκείνο των γεωτρήσεων.
Στην ανακοίνωσή της, λοιπόν, αναφέρει: «Εκφράζουμε τις έντονες ανησυχίες μας για την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη παράνομη ενέργεια».
Διαμηνύει δε, ότι η Ε.Ε. «θα απαντήσει κατάλληλα και στο πλαίσιο πλήρους αλληλεγγύης προς την Κύπρο».
Απάντηση στη Μογκερίνι από το τουρκικό ΥΠΕΞ
Την αντίδραση της Άγκυρας, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv Μαρία Ζαχαράκη, προκάλεσαν οι δηλώσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με γραπτή ανακοίνωσή του απορρίπτει τις δηλώσεις Μογκερίνι και υπερασπίζεται το δικαίωμα της Άγκυρας για γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο με το επιχείρημα ότι η Τουρκία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατ. Μεσόγειο.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί παράλληλα τους διεθνείς παίκτες να σταματήσουν να υποστηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία δεν δέχεται συμβουλές στο θέμα αυτό.
Η ανακοίνωση του Τ/ΥΠΕΞ έχει ως εξής:
«Απορρίπτουμε τη σημερινή ανακοίνωση της Φεντερίκα Μογκερίνι, της ύπατου αρμοστή της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτικής Ασφάλειας σχετικά με τις γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο.
Οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο γίνονται στη βάση των νόμιμων δικαιωμάτων της, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.
Όπως έχουμε προηγουμένως τονίσει, διαθέτοντας τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή, θα προασπίσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας, όπως επίσης και των Τ/Κ γύρω από την Κύπρο. Μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και το ίδιο θα συνεχίσει να πράττει και στο μέλλον.
Στην πραγματικότητα, είναι η ε/κ διοίκηση που υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, αγνοώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες των φυσικών πηγών ενέργειας της Κύπρου, απορρίπτοντας κάθε πρόταση συνεργασίας και επιμένοντας στις μονομερείς δραστηριότητες στην περιοχή παρά τις προειδοποιήσεις μας.
Μία λογική προσέγγιση που θα απέτρεπε την περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή θα ήταν όλοι οι άλλοι παίκτες εκτός περιοχής να αναγνώριζαν το γεγονός ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο και να σταματούσαν να παρέχουν άνευ όρων υποστήριξη στην ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Επιπλέον, όσοι δεν έχουν φροντίσει για την επίλυση αυτού του ζητήματος εδώ και χρόνια δεν έχουν το δικαίωμα να μας δίνουν συμβουλές».
- Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
- Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
- Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
- Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»