Κόσμος|06.05.2019 21:28

Το παρασκήνιο της σκληρής ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Άγκυρα

Newsroom

Η αμερικανική πλευρά σε πολύ υψηλούς τόνους ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις γύρω από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου η ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «υποτίθεται ότι αναφέρεται σε μία σύμμαχο χώρα και χρησιμοποιεί φράσεις όπως "προκλητικό βήμα", οι οποίες χρησιμοποιούνται μόνο για εχθρούς των ΗΠΑ. Επίσης, χρησιμοποιεί τη φράση "σας καλούμε να σταματήσετε" η οποία απευθύνεται και αυτή μόνο για εχθρικές χώρες. Είναι μία ανακοίνωση που δυσκολεύομαι να την αναλύσω, καθώς μιλάει από μόνη της» ανέφερε αρχικά και συνέχισε λέγοντας ότι «περίμενα πολλά χρόνια μία τέτοια ανακοίνωση. Μας την έστειλαν στις 02:00 τα ξημερώματα. Είχε προηγηθεί μία ανακοίνωση από τη Λευκωσία, η οποία δεν θεωρήθηκε καλή, καθώς επαναλαμβάνεται για το συγκεκριμένο θέμα εδώ και 9 χρόνια» πρόσθεσε.

«Νομίζω αυτό που δε λέει η ανακοίνωση είναι ότι πρέπει αυτή η κίνηση να έθιξε τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ανατολική Μεσόγειο μετά από χρόνια απουσίας και μάλιστα με τον κολοσσό της Exxon Mobil. Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι δεν είναι μόνο ικανοποιητικά τα αποθέματα που βρέθηκαν, αλλά κάτι περισσότερο. Η Exxon Mobil έχει αποφασίσει κάποια πράγματα που βοηθούν τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ» συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο Μιχάλης Ιγνατίου εκτίμησε ότι ο αμερικανικός κολοσσός θα πάρει άλλα δύο «τεμάχια» στην κυπριακή ΑΟΖ. «Προχώρησε σε συνεργασία με το Ισραήλ, άρα ενώνει τα τεμάχια της» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον πρόσθεσε ότι η Exxon Mobil θα κάνει αμερικανική βάση στην Κύπρο, και ως εκ τούτου θα ανοίξουν πολλές θέσεις εργασίας. Όπου υπάρχει ενέργεια υπάρχει και στρατός», είπε και συνέχισε: «Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι ΗΠΑ και αν μπορούν να σταματήσουν την Τουρκία. Δεν πιστεύω ότι θα στείλουν τα πλοία που υπάρχουν ήδη στο σημείο αυτό. Οι Αμερικανοί το προηγούμενο καλοκαίρι απέδειξαν ότι έχουν πολλούς τρόπους να συνετίσουν όχι μόνο τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά τον οποιονδήποτε. Αυτό το όπλο είναι η οικονομία», κατέληξε. 

Aπό την άλλη πλευρά για «νόμιμα δικαιώματα που δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης στις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου» έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ζήτησε τη στήριξη του ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η Λευκωσία είναι έτοιμη να απαντήσει με αντίμετρα. «Τα όρια της ΑΟΖ μας είναι η μέση γραμμή. Οι συντεταγμένες καθορίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη μέση γραμμή. Από εκεί και πέρα να θυμίσω ότι τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας είναι αυτόματα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο 24/7 τόνισε ότι η τουρκική πλευρά δεν μπορεί μόνη της να προχωρήσει σε εξορύξεις. Τέλος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι «Η πρόθεση της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει αποκλειστικά το κυρίαρχο δικαίωμα να προβαίνει σε έρευνες και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επαναλαμβάνω την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου. Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο». Στο πλευρό της Κύπρου τάσσεται και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου». 

κυπριακή ΑΟΖΆγκυραΗΠΑΣτέιτ Ντιπάρτμεντ