Κόσμος|08.05.2019 16:27

Η Γαλλία στο πλευρό της Κύπρου κόντρα στον Ερντογάν

Γιώργος Σκαφιδάς

Αναχώµατα στην τουρκική προκλητικότητα υψώνει η Κυπριακή Δηµοκρατία… µέσω Γαλλίας, συσφίγγοντας τους δεσµούς της µε το Παρίσι σε µια σειρά από κοµβικούς για τις εξελίξεις τοµείς, όπως είναι εκείνοι της ενέργειας, της άµυνας και της διπλωµατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, βρέθηκε χθες στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου είχε σειρά επαφών µε τις ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών, Αµυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθώς και µε τη διεύθυνση του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού της Total που ήδη δραστηριοποιείται στα δυτικά της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης… αλλάζοντας τις ισορροπίες υπέρ της Λευκωσίας.

Η επίσκεψη του κ. Χριστοδουλίδη έρχεται σε µια κρίσιµη χρονική στιγµή (ενώ το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» έχει ήδη «ρίξει άγκυρα» στην κυπριακή ΑΟΖ, λίγο πιο βόρεια από τους Γάλλους της Total και το οικόπεδο 6) να επιβεβαιώσει τις συγκλίσεις µεταξύ των δύο χωρών αλλά και να λειτουργήσει ενισχυτικά επισπεύδοντας την περαιτέρω ενδυνάµωση, διεύρυνση και εµβάθυνση των εν λόγω συγκλίσεων στο πλαίσιο µιας διαδικασίας που έχει ήδη µπει σε τροχιά υλοποίησης. Κατά την παραµονή του χθες στη Γαλλία, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωµατίας είχε επαφές µε τον Γάλλο οµόλογό του, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αµελί ντε Μονσαλάν, την υφυπουργό Αµυνας Ζενεβιέβ Νταριεσέκ, τον γερουσιαστή Κριστιάν Καµπόν, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, Αµυνας και Ενόπλων ∆υνάµεων της γαλλικής Γερουσίας, καθώς και µε τον διευθύνοντα σύµβουλο της Total, Στεφάν Μισέλ.

Η ανακοίνωση

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, µέσω ανακοίνωσης που έδωσε στη δηµοσιότητα εν όψει της επίσκεψης του κ. Χριστοδουλίδη, το γαλλικό ΥΠΕΞ είχε καλέσει την Τουρκία «να αποφύγει προκλητικές ενέργειες» στην κυπριακή ΑΟΖ, ενέργεια «που είναι ξεκάθαρα αντίθετη στο διεθνές δίκαιο». «Η Κυπριακή ∆ηµοκρατία µπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη και στη στήριξη της Γαλλίας και της ΕΕ», καταλήγει στη σχετική ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Σηµειώνεται ότι οι Γάλλοι, µέσω της Total, έχουν ήδη αναλάβει δράση στα οικόπεδα 6 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Πληροφορίες τούς εµφανίζουν να ενδιαφέρονται, επίσης, για τα προς το παρόν µη αδειοδοτηµένα οικόπεδα 1, 4, 5 και 7, µέρη των οποίων υπενθυµίζεται όµως ότι διεκδικεί και η Αγκυρα, υποστηρίζοντας ότι εκείνα «κάθονται» πάνω στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που φτάνει έως και τα νερά της Αιγύπτου. Αλλά και η Λευκωσία, από την πλευρά της, επιθυµεί τη «διεύρυνση» της γαλλικής παρουσίας στην κυπριακή ΑΟΖ ως µέσο θωράκισης ενάντια στις τουρκικές πειρατικές διαθέσεις. Θεωρεί, µάλιστα, ότι η Total θα µπορούσε να «µπει» κατά τρόπο ενισχυτικό και σε οικόπεδα που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί στην ιταλική ENI, όπως είναι, για παράδειγµα, τα 2, 8, 9, ή -γιατί όχι;- ακόµη και στο 3, από το οποίο όµως οι Τούρκοι είχαν εκδιώξει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ τον Φεβρουάριο του 2018 ακυρώνοντας τότε προγραµµατισµένη γεώτρηση. Στο µυαλό πολλών, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα είχε συµβεί εάν στη θέση των Ιταλών ήταν οι Γάλλοι (ή και οι Γάλλοι). Από εκεί και πέρα, βέβαια, η Κυπριακή ∆ηµοκρατία ενισχύει τη συνεργασία της µε τη Γαλλία και σε αµυντικό επίπεδο µέσα από την ολοένα πιο «συστηµατική» παρουσία γαλλικών δυνάµεων σε Μαρί, Βασιλικό, Πάφο και την επικείµενη συµµετοχή της Γαλλίας στο τριµερές σχήµα συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου υπό µορφή τύπου 3+1. Οσο για την Αγκυρα, αν και διεθνώς αποµονωµένη, συνεχίζει να λέει τα δικά της… διαµηνύοντας (µε νέα χθεσινή ανακοίνωση) ότι «προσεγγίζοντας την Τουρκία» µπορούν «όλες οι πλευρές να βγουν κερδισµένες» στην Ανατολική Μεσόγειο. «Εµείς συνεχίζουµε να εφαρµόζουµε το δικό µας πρόγραµµα. Ετσι θα συνεχίσουµε» διεµήνυσε, από την πλευρά του, χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δηµοσιογράφων

Totalκυπριακή ΑΟΖ