Κόσμος|11.05.2019 16:43

ΗΠΑ - Ιράν: Πολεμικό κλίμα για τα πυρηνικά

Newsroom

Λάδι στην φωτιά που καίει στη Μέση Ανατολή ρίχνουν ΗΠΑ και Ιράν στα πλαίσια της μεταξύ τους σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει εκ νέου με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Λίγα 24ώρα αφότου έγινε γνωστή η αποστολή από τους Αμερικανούς δύναμης κρούσης με το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln στην καρδιά της, αλλά και βομβαρδιστικών Β- 52 στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, ήρθαν νέες ανακοινώσεις από το Πεντάγωνο για αποστολή και άλλων εξοπλιστικών συστημάτων και δυνάμεων στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση για τη Μέση Ανατολή έχει ξεκινήσει μια συστοιχία αντιπυραυλικής άμυνας τύπου Patriot, αλλά και το πολεμικό πλοίο USS Arlington  το οποίο μεταφέρει αμφίβια στρατιωτικά οχήματα και αεροσκάφη.

Η κίνηση αυτή προκαλεί ανησυχία στην διεθνή κοινότητα καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών με κινήσεις εκατέρωθεν. Πιο συγκεκριμένα πριν από περίπου μια εβδομάδα η ιρανική ηγεσία αποφάσισε να ανακοινώσει ότι σταματά να τηρεί κάποιες δεσμεύσεις που προβλέπονται από την συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος, συμφωνία από την οποία απέσυρε τις ΗΠΑ η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επαναφέροντας τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

T

Ειδικότερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί στην προ ημερών ανακοίνωση της απόφασης αναστολής των δεσμεύσεων της συμφωνίας, αφού ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν αποχωρεί από αυτήν ανέφερε συγκεκριμένα πως ξεκινάει άμεσα η ενίσχυση των αποθεμάτων σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού και βαρέος ύδατος (χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας) και πως αν δεν βρεθεί κάποια λύση από την Ε.Ε. μέσα στους επόμενους δύο μήνες για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων ή για αποζημίωση από αυτές, τότε θα λάβει ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Πιο συγκεκριμένα απείλησε πως: 1) θα αρχίσει να παράγει ουράνιο υψηλότερου βαθμού εμπλουτισμού και 2) θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Αράκ.

Οι ιρανικές ανακοινώσεις ήρθαν σαν απάντηση στις Αμερικανικές κινήσεις που πιέζουν ασφυκτικά την ιρανική ηγεσία με στρατιωτικά, οικονομικά, εμπορικά και πολιτικά μέσα. Πιο συγκεκριμένα οι ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει να προετοιμάζουν το έδαφος για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στον Περσικό πριν τις ιρανικές εξαγγελίες. Παράλληλα είχαν εξαγγείλει τον τερματισμό των εξαιρέσεων όσον αφορά στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν και στον τραπεζικό τομέα της χώρας, ενώ είχαν προσθέσει στην λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις τις ελίτ δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, τους περίφημους «Φρουρούς της Επανάστασης».

πυρηνικά όπλαπυρηνικάΗΠΑΙράν