Κόσμος|10.11.2018 18:58

Τη Δευτέρα φτάνει στην Κύπρο το γεωτρύπανο Exxon Mobil

Newsroom

Μέσα στις επόμενες 48 ώρες αναμένεται στη Λεμεσό το πλοίο-γεωτρύπανο «Stena IceMax», το οποίο θα διενεργήσει γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το πρωί, οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσαν οδηγία προς ναυτιλλομένους για τον στόχο «Δελφίνο» στο τεμάχιο 10, με ισχύ μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου.

Η Τουρκία, πάντως, που δεν αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ, έχει διαμηνύσει πως θα υπερασπιστεί τα «δικαιώματά» της στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να προκαλέσει στο οικόπεδο 10, που είναι στο δυτικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, και μάλιστα σε περιοχή όπου οι έρευνες για υδρογονάνθρακες θα γίνουν από αμερικανικό κολοσσό.

Αρμόδια πηγή δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το γεωτρύπανο αναμένεται στην Κύπρο μέσα στο προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο και ότι όλα συνεχίζονται βάσει του συμφωνημένου προγράμματος. Επιβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η εκδοθείσα Navtex, αφορά τον στόχο «Δελφίνο».

Σύμφωνα με την οδηγία προς ναυτιλλομένους, δημιουργείται ζώνη ασφαλείας ακτίνας 500 μέτρων γύρω από το «Stena IceMax», η παραβίαση της οποίας αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Οι εργασίες της ExxonMobil αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15 Νοεμβρίου. 

Κύπρος